ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Constantin Căpraru, 24 REAL: Proprietarii de spaţii de birouri ne întreabă frecvent dacă pot mări preţurile

11.07.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Consultantul spune că în perioada 2010-2019 preţurile din contractele de închiriere au crescut în total cu 10-15%, fiind indexate cu rata inflaţiei din UE. 

Proprietarii din piaţa spaţiilor de birouri din Capitală analizează o potenţială creştere a preţurilor chiriilor în acest an astfel încât să acopere cel puţin nivelul ratei inflaţiei din România, în contextul în care în perioada 2010-2019 preţurile au crescut per total cu 10-15%, a explicat Constantin Căpraru, managing partener al companiei de consultanţă imobiliară 24REAL, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Proprietarii ne întreabă frecvent în ultima perioadă dacă pot mări preţurile pentru că simt nevoia să facă asta, pentru că nu mai sunt foarte rentabile calculele financiare. Şi-atunci se gândesc la asta, ne întreabă dacă e un moment oportun să crească preţurile la clienţii existenţi. Sunt proprietari cu clădiri pline care se gândesc care e riscul dacă vor încerca o creştere a preţurilor“. 

Consultantul spune că există premisele ca preţurile să crească în piaţa închirierilor de spaţii de birouri, în contextul în care acestea au crescut marginal în deceniul anterior pandemiei, timp în care costurile de dezvoltare pentru un proiect au înregistrat creşteri cuprinse între 50% şi 100%. 

„Până astăzi nu a existat nicio modificare semnificativă la nivelul preţurilor cerute pentru spaţiile de birouri, dar în perioada următoare pentru că nu mai există un stoc important, mai ales în zonele centrale şi semicentrale, considerăm că va exista o creştere a preţurilor cel puţin la nivelul ratei inflaţiei din România.“ 

„Din 2010 până în 2019 au crescut preţurile între 10% şi 15% în total. În contractele de închiriere exista o indexare a preţului în funcţie de inflaţia din UE, iar în realitate asta nu înseamnă o creştere, ci doar o păstrare a preţului“. 

Cererea pentru spaţii de birouri este în creştere în 2022, alimentată atât de companii care îşi aduc o parte din angajaţi la birou, cât şi de startup-uri locale sau companii internaţionale. 

„Lucrurile îşi menţin direcţia, avem mai multe cereri, nu doar cereri de creştere a spaţiului de birouri, dar şi ca număr de clienţi. Avem din ce în ce mai multe cereri pe piaţa de birouri, aş spune că sunt chiar mai multe decât în 2019. M-am întrebat care e explicaţia, pe de-o parte vedem că o parte din angajaţi revin la birou, iar pe de altă parte companiile au început să aibă o oarecare predictibilitate a businessului, să se stabilizeze, şi-au dat seama că trebuie să funcţioneze în sistem hibrid“. 

Dacă primul trimestru din 2022 a adus un nivel total al închirierilor de birouri la 74.000 mp, cu livrările situate într-o zonă similară, Căpraru consideră că este o problemă că în perioada următătoare nu se mai livrează la fel de multe proiecte noi. 

„În următorii doi ani sunt preconizate proiecte de maxim 50-70.000 mp, un nivel foarte mic, iar stocul de birouri de clasă superioară şi de calitate scade în această perioadă şi asta e posibil să pună o oarecare presiune pe preţ“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank