ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Constantin Căpraru, 24REAL: Există în continuare tranzacţii pe piaţa rezidenţială, dar ele sunt efectuate în proporţie de 80% cu cash, fără finanţare bancară

21.11.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

► Consultantul spune că se autorizează în continuare proiecte rezidenţiale în Capitală şi dă ca exemplu sectorul 2.

Piaţa rezidenţială din Capitală continuă să înregistreze tranzacţii, însă dinamica pieţei este una diferită faţă de anul trecut, iar majoritatea tranzacţiilor sunt realizate de clienţi din fonduri proprii, fără finanţare bancară, a explicat Constantin Căpraru, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară 24REAL, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Din păcate, sub auspiciile continue ale războiului din Ucraina, piaţa rezidenţială a rămas într-o acalmie din care probabil va ieşi destul de greu, dar sperăm să se întâmple asta când se termină războiul. Există în continuare cerere pe piaţa rezidenţială, există şi tranzacţii, însă există o mai mare precauţie şi un acces din ce în ce mai mic la finanţare, astfel încât tranzacţiile pe care le efectuăm sunt în proporţie de 80% tranzacţii cu cash, adică fără accesare de finanţare bancară“.

Clienţii aflaţi astăzi la cumpărare în piaţă sunt în principal cei care îşi caută o locuinţă şi mai puţini investitori, întrucât nu există multe oportunităţi astăzi pentru aceştia din urmă.  „Există şi investitori în piaţă şi caută, şi ei sunt mai atenţi şi aşteaptă probabil şi ceva oportunităţi care pot apărea în perioada următoare pe fondul unei tranzacţionări mai reduse, dar sunt puţine oportunităţi în piaţă.“

„Aşa cum sunt investitori care au cash şi pot face achiziţii, aşa sunt şi proprietari care au achiziţionat acum mai multă vreme şi care nu sunt neapărat dispuşi să vândă acum la preţul dorit de cumpărător.“

Compania de consultanţă 24REAL a intrat pe segmentul rezidenţial abia în 2021, fiind activă de mai mulţi ani pe piaţa de birouri. Firma a intermediat 40 de tranzacţii anul trecut până la momentul noiembrie, în timp ce anul acesta a intermediat doar 20. Trebuie menţionat că 80% din activitatea companiei este pe segmentul de birouri, unde a intermediat de două ori mai multe tranzacţii comparativ cu anul trecut.

Dacă privim piaţa rezidenţială diferenţiat pe categorii, Căpraru spune că există zone din Capitală în care preţurile nu au scăzut, ba chiar au înregistrat creşteri de la începutul anului.

„Există zone în care cumpărătorii nu au fost în aşa mare măsură afectaţi de situaţiile actuale legate de finanţare şi pot să cumpere în continuare dacă îşi doresc. Mai mult, se gândesc în continuare la investiţii, să plaszee banii şi să se protejeze mai bine de inflaţia actuală. În acest context există zone din Piaţa Victoriei spre nord, Primăverii, Aviatorilor, Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu, unde preţurile nu au scăzut, ci au crescut sau şi-au păstrat nivelul de la începutul anului. Creşterile au fost discrete, între 5 şi 10%, şi vorbim de preţuri cuprinse între 2.500-5.000 de euro pe mp în zonele amintite“.

Jucătorii activi în piaţa imobiliară din Capitală au reclamat în ultimii doi ani faptul că administraţia Nicuşor Dan blochează dezvoltarea prin faptul că nu facilitează un proces de autorizare facil, care să sprijine expansiunea oraşului. Totuşi, Constantin Căpraru a subliniat că se dau în continuare autorizaţii de construcţie.

„Încă se dau autorizaţii de construcţie în anumite sectoare şi mă gândesc la sectorul 2, unde am văzut autorizaţii obţinute într-un timp relativ scurt, de şase luni din momentul în care s-a depus documentaţia şi până a fost obţinută autorizaţia de construcţie, deşi termenul standard este de 30 de zile, dar asta e altă discuţie. Deci dacă se respectă parametrii generali urbanistici şi nu trebuie făcute PUD-uri, alte documentaţii sau proiecte specifice, pe de o parte se obţin autorizaţii, iar pe de altă parte există un stoc important de spaţii rezidenţiale din anii precedenţi, construite sau în construcţie, care pot să acopere cererea de tranzacţionare din următorul an sau următorii doi ani.“

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank