ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cristina Zeamă, Fresh Veg: Am aruncat 20% din producţie anul trecut, au fost perioade de restricţii în care cererea era scăzută

07.04.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania vrea să atragă fonduri europene pentru a realiza o seră automatizată de 5.000 mp, într-un proiect de 1,5 mil. euro.

Producătorii de legume şi fructe destinate consu­mului s-au confruntat în 2021 cu o scădere a cererii ge­ne­rată de restricţiile impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului, ceea ce i-a determinat pe unii dintre aceştia să arunce o parte din producţia aferentă anului trecut, a explicat Cristina Zeamă, fondatoarea Fresh Veg, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Anul trecut a trebuit să aruncăm undeva la 20% din producţie. Pentru că au fost perioade de restricţii în care cererea era destul de scă­zută, oamenii nu mai mer­­­geau zilnic la supermar­ket, nu mai făceau zilnic cum­părături, cel puţin când vor­bim de produ­se­le ultra­fresh. Apoi, perioa­da în care se ridicau restric­ţi­ile coin­cidea cumva cu pe­rioa­­da de concedii, când e un con­sum destul de scăzut“. 

Fresh Veg produce anual câteva milioane de legături de verdeaţă, circa 4.000 de tone de pepene, 1.000 de tone de varză, plus conopidă şi brocoli – cu menţiunea că diferă cantităţile de la an la an. Compania operează o suprafaţă totală de 20 de hectare în două ferme situate în judeţele Giurgiu şi Călăraşi, iar pe 10.000 mp cultivă în spaţii protejate, adică în sere. 

„Acum în spaţiile protejate avem partea de verdeaţă, sa­lată, ridichi, ceapă verde, usturoi, vine şi Paştele şi ne-am pregătit cu aproape 500.000 de produse, castraveţi, ardei kapia, iar în aer liber producem pepeni, varză şi căpşune“. 

Producătorul are de câţiva ani parteneriate cu re­tai­leri mari, însă în 2021 a renunţat la contractele cu unul dintre partenerii de desfacere, în contextul în care acestea nu mai aveau sens din punct de vedere financiar. 

„În continuare avem parteneri printre marii retaileri, anul 2021 a venit şi cu o reevaluare a parteneriatelor pe care le aveam, la unele a trebuit să renunţă, nu era vorba doar că nu mai erau profitabile pentru noi, dar deja aveam un minus, şi suntem în continuare în căutare de parteneri“. 

Companiile implicate în producţie s-au regăsit în situaţia în care plătesc mai scumpă materiile prime, inputurile şi energia, în timp ce retailerii încearcă să obţină un preţ cât mai mic de la producător pentru a oferi un preţ cât mai redus în faţa clientului final. 

„E destul de dificil, dar în ultima perioadă retailerii cu care lucrăm chiar ne-au întrebat cum ne descurcăm în perioada asta şi dacă avem nevoie de ajutor. (...) Suntem afectaţi noi, dar va fi afectat şi consumatorul final pentru că toate creşterile de costuri se vor revedea în preţul care va fi afişat la raft. Retailerii încearcă să ofere cel mai bun preţ pentru cumpărători, însă în momentul de faţă cred că se va înţelege creşterea preţurilor“. 

Pentru context, creşterile de costuri doar pentru producţia în sere a crescut deja cu 30% în cazul producătorului. Fresh Veg a realizat în 2021 o investiţie de circa 60.000 de euro pentru o linie nouă de ambalare, ceea ce face ca investiţia totală în business să ajungă la jumătate de milion de euro. 

În 2020, Cristina Zeamă anunţa în cadrul emisiunii planuri pentru un nou depozit şi o seră automatizată de 5.000 mp, într-un proiect de investiţii care se ridica la 1,5 mil. euro. Acum, Fresh Veg a finalizat depozitul în mod separat şi caută fonduri europene pentru a realizat sera. Costul investiţiei pentru sera automatizată a ajuns la 1,5 mil. euro, după ce creşterile de preţuri pentru materialele de construcţii au dus la o creştere finală cu 50%. 

Cifra de afaceri a Fresh Veg s-a situat la circa 900.000 de euro în 2021, după o scădere de circa 10%, iar pentru 2022 fondatoarea estimează cifre similare. Compania lucrează cu circa 8-10 angajaţi pe perioada iernii, iar numărul acestora ajunge la 30-50 de persoane în perioada verii.  

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank