ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Berteanu, vicepreşedinte, Bittnet Group: Lansăm un program de reconversie profesională prin care vrem să formăm încă 25.000 de IT-işti în următorii cinci ani

27.10.2020, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investiţia în program va fi de circa 300.000 de euro şi reconversia către 30 de joburi diferite din sectorul IT ♦ Între 300 şi 500 de burse vor fi oferite oamenilor care şi-au pierdut locul de muncă în pandemie de Bittnet, Microsoft, Fundaţia Autonom, Softbinator şi fondul de investiţii Simple Capital fondat de Andrei Pitiş.

Compania Bittnet Training, parte a grupului Bittnet, lan­sează în luna decembrie un pro­gram de reconversie pro­fesională prin care îşi propune să mai aducă încă 25.000 de IT-işti în piaţă în următorii cinci ani, a declarat Dan Berteanu, CEO al Bittnet Training şi vicepreşedinte pentru educaţie în cadrul grupului Bittnet, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„CTRL+N este un program de reconversie profesională în IT la nivel naţional, iar cursurile încep oficial pe 1 de­cembrie. (...) Noi ne-am gândit să ne asumăm 25.000 de români care vor fi reconvertiţi profesional. Cifra nu este la întâmplare, ci pleacă de la deficitul de specialişti IT dintr-un an. Ne-am gândit că în cinci ani putem acoperi pe cont propriu acest nivel”, a explicat Dan Berteanu. 

Cursurile pot dura între 12 şi 22 de săptămâni, în funcţie de jobul pentru care se trece prin parcursul de învăţare, iar Bittnet vrea să vândă atât către persoane fizice, cât şi către companii care vor o astfel de reconversie pentru anumiţi angajaţi. 

În cadrul proiectului vor fi acordate iniţial între 300 şi 500 de burse, într-un efort comun al Bittnet, Microsoft, Fundaţiei Au­tonom, Softbinator şi fondului de in­­vestiţii Simple Capital fondat de Andrei Pitiş. 

„Sunt organizaţii care ni s-au alăturat în a cumpăra şi a dona burse pentru cei care fie au fost afectaţi de criza sani­ta­ră şi şi-au pierdut locul de mun­că, fie pentru oamenii care au salariile mai mici de­cât salariul mediu pe eco­no­­mie, deci au un job la risc, şi-a­tunci bursele acestea vor fi dis­ponibile pen­tru ei în mod gra­tuit”, a spus el. 

Investiţia va fi cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de euro, în contextul în care Bittnet vrea să lanseze cursuri pentru 30 de joburi diferite din sectorul IT, din arii precum dezvoltare de software, administrare hardware, cloud, managementul proiectelor şi securitate cibernetică. Investiţia companiei pentru un singur job variază între 6.000 şi 10.000 de euro, iar în luna decembrie programul va debuta cu şase programe pentru poziţii cu deficit de forţă de muncă în piaţă.

Invitatul a explicat că un român care vrea să treacă printr-o astfel de reconversie profesională nu trebuie să aibă studii superioare pentru a urma astfel de cursuri şi a intra în industria de IT.

Grupul Bittnet este format din compania Bittnet Training, integratorul de multi-cloud Dendrio, compania Elian Solutions, specializată în implementarea soluţiilor de tip ERP şi compania Equatorial, care dezvoltă soluţii de învăţare bazată pe jocuri. 

„Pentru Bittnet Training înregistrăm o creştere mică de circa 15% în 2020, întrucât a mers bine un proiect mare pe care îl vindem şi pe pieţele internaţionale de trei ani de zile”, a adăugat Berteanu.

Grupul a fost activ şi în 2020 în ceea ce priveşte achiziţiile noi şi consolidarea poziţiilor existente. Recent, Bittnet a achiziţionat un pachet de 25% din producătorul de aplicaţii Softbinator, în care este acţionar şi Andrei Pitiş. Valoarea tranzacţiei se ridică la 2 milioane de dolari. 

Dincolo de expansiunea prin achiziţii, Bittnet a realizat în 2020 investiţii de circa 500.000 de euro, a spus Dan Berteanu. 

Grupul Bittnet a înregistrat afaceri de aproape 100 mil. lei în 2019, iar pentru 2020 vizează o creştere de 25-30%. „Noi am zis că ajungem undeva la 120-125 mil. lei anul acesta, a venit pandemia, dar traiectoria noastră ne arată că vom putea păstra creşterea de 25-30% faţă de anul trecut. Ne aşteaptă închiderea de an, iar pentru noi T4 este de departe cel mai bun trimestru al anului”. 

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi din cele patru companii, acesta se menţine la aproximativ 120 de persoane, în linie cu cifrele de anul trecut. 

Conform datelor publicate la BVB, acţiunile Bittnet sunt deţinute în proporţie de peste 51% de persoane fizice, cu peste 14,1% din acţiuni la Mihai Logofătu şi aproape 12,9% din acţiuni la Cristian Logofătu, un procent de 10% la Răzvan Căpăţînă şi un procent de circa 11,8% la persoane juridice. 

 

Care sunt cele mai mari probleme identificate de grupul Bittnet: 

♦ Lipsa încrederii între companii şi antreprenori. Cred că noi ca naţie trebuie să învăţăm această lecţie a solidarităţii. De aceea vrem să şi lansăm acest proiect. 

♦ Birocraţia în continuare este o problemă foarte importantă. 

♦ Eu cred că una din problemele pe care noi le avem şi de care ne lovim este faptul că nu suntem obişnuiţi în România să învăţăm continuu şi nu există această mentalitate. Şi anume, că nu s-a terminat cu învăţarea după ce am terminat şcoala. Noi avem această abordare că am terminat şcoala şi gata muncesc. Şi nu este aşa. Este o zonă unde avem de educat oamenii că învăţarea este continuă, se întâmplă pe tot parcursul vieţii. 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank