ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Pitic, Ax Perpetuum: Tot mai multe ecoinsule sunt instalate în oraşe pentru colectarea deşeurilor. Următorul pas este implementarea de sisteme video

19.12.2024, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Compania Ax Perpetuum, lider de proiect, şi Techbolide, subcontractant, au câştigat o parte a licitaţiei organizate de Ministerul Mediului şi vor implementa sisteme de ecoinsule ecologice în 50 de oraşe, inclusiv în Bacău, Alba Iulia, Sighişoara, Suceava, Deva şi Predeal. Proiectul prevede instalarea unui total de 2.159 de ecoinsule pentru colectarea separată a deşeurilor. Valoarea totală a proiectului finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este de circa 260 mil. euro. Compania Techbolide, condusă de Mădălina Smochină din funcţia de CEO, produce sisteme hardware şi software şi livrează soluţii inteligente de tip internet of things pentru gestionarea deşeurilor.

„Proiectul de Eco-Insule, este o parte din PNRR şi care îşi propune implementarea unui sistem digital de colectare selectivă, în mod special în mediul urban, a deşeurile pe care le generează o gospodărie. Ce implementăm aici sunt sisteme de colectare colectivă, adică se adresează la un număr mare de unităţi locative, de case, de apartamente. În mediu rural toată lumea este la casă şi atunci are recipiente proprii de colectare, are pubele pentru fructe care sunt aruncate acolo. Sistemele care sunt implementate prin PNRR, aşa numitele Eco-Insule despre care discutăm, sunt sisteme colective cu volume mari, între 1 şi 5 metri cubi, pe fiecare unitate de colectarea de la un număr de aproximativ 200 de unităţi locative“, a spus Dan Pitic, CEO Ax Perpetuum în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

Eco-insulele reprezintă un ansamblu de cinci module care permit colectarea a cinci fracţii. Două fracţii sunt cu deşeuri menajere şi biodegradabil este ceea ce rezultă din activitatea gospodăriei, care se pot transforma în compost. Ele vor ajunge în staţiile de compostare care le vor transforma în compost.

„Accesul la insule va fi făcut cu ajutorul unor carduri dar şi prin intermediul unui telefon inteligent, cu ajutorul funcţiei NFC şi aplicaţia WeCollect.

„Sistemul digital care este accesibil cu cardul permite autorităţilor să monitorizeze fiecare utilizator, fiecare apartament, fiecare familie, de câte ore a aruncat şi ce tip de reziduu a aruncat. De asemenea, sistemele sunt prevăzute cu un senzor de volum care supra-implica nivelul de umplere al containerului respectiv, în aşa fel încât atunci când a ajuns la un grad de umplere cam de 70-75%“, a spus Dan Pitic. Pasul următor îl reprezintă implementarea unui sistem de supraveghere video, care să permită monitorizarea respectării fracţiilor, pentru a nu contamina o categorie cu o alta.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank