ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Daniel Piţurlea, Concelex: Statul trebuie să intervină pentru ca lucrările de infrastructură să meargă mai departe. Materialele de construcţii se scumpesc accelerat

03.08.2021, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Scumpirea puternică a materialelor de construcţii de la o lună la alta sau chiar de pe o zi pe altă pune în pericol finalizarea investiţiilor în infrastructură în condiţiile în care contractele semnate anterior nu mai sunt în conformitate cu preţurile curente.

Locuinţele se vor scumpi, alături de lucrările edilitare şi marile proiecte de infrastructură în condiţiile în care cererea puter­nică pentru materiale de cons­trucţii a dus la scumpirea acestora.

„Vom corela preţurile apartamentelor cu costurile materialelor de construcţii. O com­­pa­nie nu poate funcţiona în pierdere. Im­por­tant este ce se va întâmpla în viitor. Acum nu discutăm despre preţuri influen­ţa­te de ce se întâmplă pe piaţa internă, ci ce se în­tâm­plă pe piaţa mondială. Acum şase luni spre exemplu, în cazul unui proiect din Ger­ma­nia ne-am confruntat cu o lipsă a mate­ria­le­lor de construcţii. Cât era ţara de puter­ni­că, dar depozitele erau goale“, explică Daniel Piţurlea, proprietarul Concelex, care de­ţine o companie de construcţii şi ri­dică în parte­ne­riat cu Cristian Erbaşu complexul rezi­den­ţial Arbo Residence în Mogoşoaia.

Concelex, un grup de construcţii din Bu­cu­reşti controlat de omul de afaceri Daniel Piţurlea, are contracte încheiate pentru pe­rioada 2020-2024 în valoare de peste 295 mil. euro. Anul financiar al companiei este încă în exerciţiu, dar Concelex a înregistrat o creş­tere a veniturilor cu 20% după primele no­uă luni din 2020, comparativ cu aceeaşi pe­rioadă din 2019, an în care cifra de afaceri a întregului grup s-a apropiat de 400 de mil. lei.

„În acest moment atât marja de la cons­trucţie, cât şi marja de la dezvoltator sunt la un nivel destul de jos. De 6-7 luni cresc preţurile materialelor de construcţii la nivel mondial. Sunt materiale care au crescut cu 80%, altele cu 300%, ceea ce a lovit produ­sul nostru final. Este o problemă foarte serioasă a companiilor de construcţii din România. suntem optimişti, dar nu vedem ce se va întâmpla pe termen lung“, a spus Daniel Piţurlea.

El a subliniat că din cauza scumpirii de pe o zi pe alta niciun furnizor de materiale de construcţii nu acceptă un contract pentru care să nu se plătească în avans.

Probleme pot exista peste tot, de la proiecte civile la proiecte de infrastructură mare. Avem proiecte de aducţiune de apă, lucrări edilitare unde lucrăm cu materiale plastice, iar preţurile pe bursă pentru materiale plastice au crescut cu peste 100%.

Dacă statul nu intervine, nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor cu companiile de construcţii şi beneficiarii lucrărilor. Italia pe termen scurt a dat un ajutor pentru companiile de construcţii pentru a le susţine, de asemenea la fel în Franţa sau Germania se caută soluţii pentru a putea mări preţurile din contracte pentru a nu falimenta companiile de construcţii“, a subliniat Daniel Piţurlea.

El spune că s-au iniţiat discuţii cu Ministerul Dezvoltării şi INS pentru această situaţie. În cazul contractelor mai vechi de un an există un indice de actualizare al preţurilor contractelor pe baza unor indicatori daţi de Comisia Naţională de Statistică. Problema este că acum preţurile se schimbă mai des decât poate Comisia să ţină pasul.

„Din punct de vedere al construcţiilor piaţa a evoluat bine în prima parte a anului. Proiectul Arbo merge bine, suntem pe finalul primei faze, iar construcţia este gata în proporţie de aproape 80% iar la finalul anului va fi gata prima fază a proiectului. Şi vânzările au mers bine, iar 50% din apartamente sunt precontractate“, a spus Daniel Piţurlea.

În cazul proiectelor rezidenţiale componenta de infrastructură este una importantă. În acest caz, pentru un acces mai facil spre Mogoşoaia era necesar un pasaj peste DN1A.

„Investiţia în proiect a mers în tandem cu o investiţie publică - Pasajul de la Mogoşoaia. Ne-am dezvoltat în paralel iar viitorii proprietari vor avea un acces facil. Noi am amânat finalizarea proiectului ţinând cont de proiectul de infrastructură. Anul acesta ar trebui să fie gata, cel târziu la început de octombrie. Noi am dorit să îmbinăm avantajele blocului de traiul aproape de natură cu spaţii verzi generoase. 70% din suprafaţa terenului vor fi spaţii verzi“, a spus fondatorul Concelex.

În cazul Arbo, acesta deşi a fost proiectat înainte de pandemie, se încadrează în cerinţele pieţei de astăzi, când clienţii doresc mai mult spaţiu dar şi zone verzi.

„Anul 2021 A fost unul interesant, un an al revenirii după un 2020 plin de provocări. A venit şi cu noi tendinţe în materie de preferinţe ale clienţilor, o nevoie mai mare de spaţiu. Arbo e un proiect aliniat cu noile tendinţe de acum, astfel încât interesul pentru proiect a crescut mult.Proiectul se vinde mai bine acum. Vor fi acolo 1.000 de apartamente, piscine exterioare, spaţii comerciale iar întreaga parcare a proiectului este una subterană“, a subliniat Viorel Mohorea, Condominium Sales Manager SVN Romania.

El spune că în prezent pentru ca proiectele rezidenţiale să fie cât mai competitive ar trebui să conţină cât mai multe facilităţi, de la piscine şi locuri de joacă pentru copii la elemente educaţionale precum grădiniţă sau chiar o şcoală şi un supermarket. „Tot ce are nevoie un om pentru activitatea zilnică de familie şi timp liber“, a spus Viorel Mohorea.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank