ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Delta Studio vrea să dezvolte al doilea proiect rezidenţial propriu şi merge spre segmentul de lux cu 30 de case în Corbeanca, o investiţie estimată la peste 5,6 mil. euro

27.05.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania a depus documentaţia pentru un PUZ în zona Faur-Pantelimon din Capitală, un proiect de circa 600 de locuinţe, dar nu ştie încă dacă va construi sau va vinde ♦ Afacerile Delta Studio s-au ridicat la 105 mil. lei în 2021, în creştere cu circa 11%. 

Delta Studio se pregăteşte pentru dezvoltarea celui de-al doilea proiect rezidenţial propriu al companiei şi ţinteşte segmentul de lux cu 30 de case în Corbeanca, judeţul Ilfov, într-o investiţie estimată la peste 5,6 mil. euro, a explicat Dragoş Bonea, acţionar şi general manager al Delta Studio, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am mai luat un teren în Corbeanca, e un teren mai mare. Primul proiect l-am făcut pe un teren de 10.000 mp, iar al doilea este dublu şi e poziţionat puţin mai bine, în sensul că are şi deschidere către lac şi o să dezvoltăm pe un nivel mai de lux. Vom face în jur de 30 de unităţi, dar cu suprafeţe mai mari şi cu grădini mai mari. Acum suntem în etapa de autorizare“. 

Furnizorul de amenajări interioare Delta Studio a lansat anul trecut primul proiect rezidenţial propriu al companiei, reprezentând 25 de case în Corbeanca, într-o investiţie de circa 2,8 mil. euro. Trebuie menţionat că Dragoş Bonea a spus că investiţia în al doilea proiect va fi „probabil mai mult decât dublă“. 

„Noi am intrat în sectorul ăsta din dorinţa de a demonstra că designul de interor aduce valoare şi vinde în sensul că o locuinţă amenajată bine se vinde la un preţ mai bun şi mai repede. Chiar încerc să îi conving pe dezvoltatori că dacă investesc puţin mai mult într-un design interior de calitate investiţia se multiplică“. 

Primul proiect a ajuns în etapa în care se lucrează la finisaje, iar Delta a vândut 5 din cele 25 de unităţi existente, însă antreprenorul a explicat că preferă să finalizeze proiectul înainte de a se concentra pe vânzare. 

„Nu am promovat prea mult pentru că am vrut să terminăm, să fie lucrările gata şi, în plus, pe o tendinţă ascendentă de costuri preţul de vânzare pe care putem să îl obţinem a fost într-o continuă creştere, adică primele unităţi le-am vândut anul trecut şi faţă de atunci acum putem vinde lejer mai scump cu 20-25%“. 

Compania a mai depus documentaţia pentru un PUZ pe un un teren din zona Pantelimon-Faur din estul Capitalei, însă nu a hotărât încă dacă acesta se va concretiza într-un ansamblu cu 600 de locuinţe sau dacă va fi vândut. Acest teren găzduieşte momentan o facilitate logistică a companiei, însă Delta are în derulare o investiţie de 10 mil. euro pentru a-şi reloca nevoile logistice într-un nou centru de 25.000 mp lângă Bucureşti. 

„Zona nu e pe segmentul nostru, am mers pe ideea asta pentru că avem terenul, dar nu prea e pe sementul premium, o să ne mai gândim, poate ne asociem cu un dezvoltator, poate îl vindem şi construim în altă parte“. 

Pentru aceste ambiţii de dezvoltator, acţionarii companiei au înfiinţat firma Delta Studio Properties, care este controlată tot de familia Bonea şi de Tudor Cartianu. O altă activitate pe care o va prelua această firmă ţine de achiziţia de apartamente în proiecte aflate în dezvoltare, pe care Delta Studio le reamenajează şi le vinde mai scump. 

„Cu clienţii noştri pe b2b, cu dezvoltatorii, stabilim un fel de parteneriate, în sensul că în primul rând selectăm proiectele în care suntem interesaţi să intrăm şi, pe lângă faptul că dăm soluţia completă pentru interioare, suntem şi clienţi pentru ei. Noi cumpărăm apartamente, case, în funcţie de proiect, le amenajăm la un standard ceva mai sus faţă de varianta pe care o oferă dezvoltatorul în mod normal şi după le vindem“. 

Demersurile companiei în piaţa rezidenţială sunt finanţate parţial prin fonduri proprii şi parţial prin finanţare bancară, iar în prezent a lucrat cu fonduri de la CEC Bank, după cum a povestit antreprenorul. 

Trebuie menţionat că Dragoş şi Alex Bonea sunt acţionari şi în vehiculul de investiţii Meta Estate Trust, un holding lansat de Eugen Voicu, acţionarul majoritar al Certinvest, alături de mai mulţi oameni de afaceri din piaţa locală. Acest vehicul investeşte în proiecte rezidenţiale aflate în diferite stadii de dezvoltare şi le vinde ulterior în vederea profitului. 

Dragoş Bonea a povestit că nu a resimţit o scădere din punctul de vedere al cererii, însă contextul anului 2022 aduce mai degrabă o problemă de aprovizonare. 

„E o problemă pe lanţul de aprovizionare în sensul că e o criză de materii prime, asta a fost provocată şi de războiul din Ucraina. La plăcile de ceramică, argila de cea mai bună calitate venea din Ucraina inclusiv pentru producătorii italieni şi spanioli cu care lucrăm noi. Creşterile de preţ la gaz iarăşi au dus la o imprevizibilitate a preţului, au fost creşteri succesive anul ăsta. Mai e şi problema transportului, s-a scumpit destul de mult, mai ales din zonele îndepărtate, precum Asia. Toate astea puse una peste alta şi am ajuns în situaţia în care e mai greu să te aprovizionezi decât să găseşti clienţi cărora să le vinzi“. 

Afacerile Delta Studio s-au ridicat la 105 mil. lei în 2021, în creştere cu circa 11% faţă de 2020. Pentru primele trei luni din an compania a înregistrat o creştere de 30%, iar antreprenorul speră să închidă cu un plus de cel puţin 25% până la finalul anului. Compania are 200 de angajaţi pe businessul principal şi încă 80 de angajaţi într-o fabrică de mobilă din Piatra Neamţ. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank