ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dezvoltatorul Tower Invest construieşte un proiect de 68 de case în zona periurbană a Sibiului, într-o investiţie estimată la 12 mil. euro

23.11.2022, 12:00 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investitorul Paul Achim este cunoscut în mediul de business local ca analist şi trader pentru piaţa crypto, oferind în trecut consultanţă pentru proiecte precum MultiversX (ex-Elrond Network).

Dezvoltatorul imobiliar Tower Invest a început construcţia unui cartier de case în zona periurbană a Sibiului, între localităţile Şura Mică şi Ocna Sibiului, iar investiţia este estimată astăzi la 12 mil. euro, a explicat Paul Achim, cofondator al Tower Invest, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Dezvoltăm acest nou cartier, care însumează 68 de case, într-o suburbie a Si­biu­lui, situată undeva la şape kilometri de zo­na industrială şi la doi kilometri de Ocna Sibi­ului care este o destinaţie turistică. (...) Valoarea terenului ajunge undeva spre 2 milioane de euro, iar dezvoltarea va trece de 10 mil. euro, dar aici discuţiile sunt încă în curs pentru că vrem să dezvoltăm mai multe tipuri de case”.

Paul Achim este cunoscut în mediul de business din România ca analist şi trader în piaţa activelor digitale, oferind în trecut consultanţă pentru diferite proiecte precum MultiversX (ex-Elrond Network). Primul lui contact cu piaţa imobiliară a avut loc în urmă cu doi ani, când a construit două case pentru a vedea care este procesul, într-o investiţie care i-a adus un randament de 40%.

În compania Tower Invest el este par­te­ner cu antreprenorul Remus Ivanciuc, care activează de şase ani în piaţa imobiliară din Si­biu, unde a construit până acum 100 de apar­ta­­mente, iar în prezent dezvoltă un pro­iect de 66 de apartamente sub numele Velvet Resi­dence.

„Eu sunt în spaţiul crypto preponderent şi am ales să am expunere şi în această zonă imobiliară în urmă cu mai bine de doi ani, din nevoia de diversificare, dar şi pentru că am observat că piaţa imobiliară din România este o piaţă foarte lichidă şi care poate absorbi sume foarte mari de bani, una dintre puţinele pieţe care au aceste avantaje”.

Proiectul se va întinde pe un teren de 4,5 hec­tare, unde dezvoltatorul organizează astăzi infrastructura şi drumurile, în timp ce a aşezat primele fundaţii.

Paul Achim spune că finanţarea vine din surse proprii „în mare parte”, în timp ce dezvoltatorul este deschis şi la discuţii cu potenţiali investitori interesaţi.

„Probabil că un proiect atât de mare se va întinde pe o perioadă de mai mulţi ani, noi preconizăm că ar trebui să finalizăm totul într-un orizont de 4-5 ani. Dar cred că prima etapă se va dezvolta mult mai repede, noi preconizăm că vorbim de aproximativ 2 ani. Infrastructura este acum în lucru, se văd aleile şi faptul că am început să ridicăm casele”.

Proiectul va cuprinde case de mai multe dimensiuni şi toate unităţile vor fi echipate cu pompe de căldură. De asemenea, clienţii vor putea opta pentru a avea o casă pasivă sau doar pentru anumite elemente din acest concept.

„Ar putea fi cu până la 50% mai scumpă (n.red: o casă pasivă), dar şi asta este discutabil, depinde foarte multe ce fel de caracteristici va avea acea casă. Poţi fi sustenabil şi fără să ai o casă pasivă, poţi să ai elemente de case pasivă, precum panourile fotovoltaice”.

Achim estimează că în piaţa imobiliară din Sibiu preţul mediu pe metru pătrat se situează la 1.300-1.400 de euro, ajungând până la 1.600 de euro pe mp sau chiar peste 2.000 de euro pe mp în zonele centrale.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank