ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dorel Niţă, ValorEasy: Diferenţa între preţurile cerute şi cele de tranzacţie pe piaţa imobiliară este chiar şi de 10 puncte

18.05.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Inflaţia şi creşterea preţurilor din ultimul an se văd şi în piaţa imobiliară, unde cei care vând locuinţe vor să obţină un preţ cât mai bun, însă negocierile trec de zece procente din acesta.

„Dacă ne uităm la preţurile solicitate, atunci vedem intenţia vânzătorilor de a obţine preţuri mai mari şi conform indicilor vedem creşteri anuale chiar şi de 20% în cazul preţurilor solicitate la apartamente. De partea cealaltă, dacă ne uităm la Eurostat, în T4 2021 creşterea medie de preţ la nivel de UE era de 10% iar în România de 7,5%. Dacă ne uităm la diferenţa dintre preţurile solicitate şi creşterea totală, vedem o diferenţă mare, de peste 10 puncte procentuale“, a spus Dorel Niţă, coor­donator la ValorEasy, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF & CEC Bank.

De partea cealaltă, în cazul locuinţelor noi creşterile sunt mai mari, de circa 14%, iar Clujul accelerează.

„Clujul ocupă prima poziţie în topul preţurilor, iar în medie la nivelul primului trimestru vorbim de 1.750 euro/mp, creştere de 10-11%. Dacă ne uităm la locuinţele noi, atunci acestea depăşesc 2.100 euro/mp util. Bucureştiul are creşteri mai mici decât Clujul, la 6-7% creşteri anuale“, a subliniat Dorel Niţă.

Comparativ cu 2015, salariile au crescut mai mult decât preţurile de vânzare ale locuinţelor în trei din cele patru oraşe mari.

Doar în Cluj-Napoca preţurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat mai mult decât salariul net.

În Cluj-Napoca preţurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015 - 2021, depăşind creşterile câştigului salarial mediu real de 74%. Şi în celelalte trei oraşe mari analizate de ValorEasy (Bucureşti, Iaşi şi Timişoara) preţurile de vânzare s-au apreciat rapid, dar nu au depăşit creşterile câştigului salarial. Creşterea substanţială a unităţilor noi livrate în ultimii ani a ajutat piaţa din Bucureşti să estompeze inflaţia de preţ pentru locuinţe.“

 â€žAceasta nu a depăşit 44%, comparativ cu anul 2015 (dintre cele 4 oraÅŸe mari este cea mai scăzută valoare înregistrată a indicelui preÅ£ului de vanzare). ÃŽn aceeaÅŸi perioadă, în BucureÅŸti salariul real a crescut cu 54%.

În Timişoara salariul real a crescut mai mult decat în Bucureşti, comparativ cu 2015, cu 62%. În acelaşi timp, preţul de vanzare a cunoscut o majorare de 47%.

Cea mai mare discrepanţă este înregistrată în Iaşi. Aici, deşi salariul net a crescut în termeni reali cu 74%, preţurile de vânzare au înregistrat o expansiune lentă, de doar 49%, în aceeaşi perioadă.

În primul trimestru din 2022 cererea de locuinţe şi-a reluat creşterea, după stabilizarea din ultima parte a anului 2021

2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacţionare din ultimii 5 ani (cererea depăşind 180.000 de unităţi individuale vândute la nivel naţional, o creştere anuală de 49%). Cu toate acestea, în ultimul trimestru din 2021 cererea a stagnat comparativ cu 2020, înregistrându-se un număr similar de unităţi individuale vândute cu anul precedent (48.000, sursa ANCPI).

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank