ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Eduard Dumitraşcu, Asociaţia Română pentru Smart City: Sectorul 4 este primul UAT 100% digitalizat din România

25.10.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Primăria Generală şi primăriile de sector au împreună 115 proiecte şi iniţiative de smart city, dintre care 54 sunt la PMB ♦ Clujul are 63 de proiecte şi iniţiative, urmat de Iaşi cu 56 şi Alba Iulia cu 49. 

Sectorul 4 din Capitală poate fi consi­de­rat primul UAT 100% digitalizat din Româ­nia, în contextul în care la nivelul Bucureştiu­lui există şapte viziuni diferite pentru pro­iect­ele de smart city, a explicat Eduard Dumi­traş­­cu, preşedinte al Asocia­ţiei Române pentru Smart City, în emisiu­nea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Sectorul 4 este primul UAT 100% digi­talizat din România. Absolut toate proce­sele, interacţiunile cetăţean-instituţie, pe toate direcţiile şi unităţile aflate în subor­dinea sectorului 4, sunt în mediul digital. Asta nu înseamnă că oamenii care nu sunt în mediul digital sunt lăsaţi în urmă, admi­nistraţia locală a înţeles să ofere şi facilităţi în offline“.

La nivelul întregii ţări există peste 1000 de proiecte şi iniţiative de smart city active, în creştere faţă de nivelul de 860 înregistrat în urmă cu un an, însă autorităţile duc în conti­nuare lipsă de viziune şi strategie, în timp ce se confruntă cu o rezistenţă la schimbare. 

„Ea este reală, nu este peste tot dar este reală, de-asta avem în Bucureti şapte primă­rii cu şapte stadii de digitalizare. (...) Mai vor­bim şi de o lipsă de transparenţă pentru că di­gi­talizarea într-o instituţie publică înseamnă transparenţă şi rezistenţa la schimbare poate să însemne şi dorinţa unora de a nu fi atât de transparenţi“.

Dumitraşcu a subliniat că fiecare oraş trebuie să îşi găsească o poveste, o direcţie de dezvoltare în logica smart city, indicând ca exemplu spre Buzău şi grantul de 300 de mili­oa­ne de euro pe care l-au atras autorităţile pentru a investi în economie circulară. 

„Este un grant pe care primăria l-a câşti­gat din partea guvernului federal din Germa­nia, o competiţie de proiecte la care a partici­pat. Se ştie deja că unele dintre cele mai mari facilităţi de reciclare din Europa sunt la Buzău şi pe aceste facilităţi autorităţile locale au învăţat să se dezvolte, să atragă finanţare. Au dezvoltat şi partea de educaţie, pentru că primele clase pe modelul finlandez în Româ­nia sunt deja funcţionale de anul trecut la Buzău, avem cursuri de economie circu­lară, curiculă adaptată pe economie circu­lară. Este un exemplu de oraş care a învăţat că are nevoie de o poveste proprie“. 

Primăria Generală şi primăriile de sector au împreună 115 proiecte şi iniţiative de smart city, dintre care 54 sunt la PMB. Clujul are 63 de proiecte şi iniţiative, urmat de Iaşi cu 56 şi Alba Iulia cu 49. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank