ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Eduard Fechet, fondator Nectandru, un producător de sucuri naturale de aronia: De anul viitor, ne dorim să ajungem în lanţurile de retail din ţară

14.10.2020, 00:07 Autor: Ramona Cornea

„Am putea să fim listaţi la nivel naţional, dar recolta trebuie să fie una bogată astfel încât să putem să păstrăm şi clienţii vechi şi să fim şi în retail.“

Producătorul de sucuri naturale de aronia Nectandru îşi propune să ajungă în lanţurile de retail din ţară anul viitor, când recolta va fi suficient de mare încât să le permită această extindere a vânzărilor, spune Eduard Fechet, fondatorul companiei. Momentan, Nectandru îşi vinde produsele prin intermediul farmaciilor, plafarelor, băcăniilor şi altor astfel magazine.

„Momentan, nu suntem listaţi în retail. Ne dorim să ajungem în retail anul viitor pentru că atunci vom avea şi infrastructura plantaţiei care să ne permită acest lucru. Am putea să fim listaţi la nivel naţional, dar plantaţia trebuie să ne permită asta, adică recolta să fie una bogată astfel încât să putem să ne păstrăm şi clienţii vechi şi să fim şi în retail. Suntem în discuţii cu anumiţi retaileri, sunt deschişi la o colaborare cu noi“, a spus Eduard Fechet în cadrul emisiunii de business Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

Sucul de aronia este căutat frecvent în piaţa de farmacologie, iar Nectandru încearcă să îl ducă în partea de HoReCa, unde piaţa este în creştere, din cifrele companiei.

„Avem colaborări cu multe restaurante unde bucătarii şefi îl folosesc pentru prepararea sosurilor pentru carne, avem colaborări cu barmani unde este adăugat în anumite cocktailuri“, spune Fechet.

De asemenea, compania vrea să iasă cu produsele sale la export în circa patru ani, după ce se îşi va creşte prezenţa pe piaţa locală. În prezent, Nectandru are peste 200 de clienţi în România.

„Deocamdată nu exportăm, încercăm să ne aşezăm mai bine în piaţa din România, să fim prezenţi în mai multe locuri. Ne-am propus să ieşim la export în 2024. Ne face cu ochiul Germania de ceva vreme, dar mai avem până acolo“, a explicat fondatorul Nectandru.

Nectandru cultivă arbuştii de aronia pe o suprafaţă de 10 hectare din comuna Girov, judeţul Neamţ. Plantarea unui hectar de aronia presupune un cost mediu de circa 20.000 de euro, iar cultura intră pe rod în anul al doilea, dar ajunge la maturitate în 7-8 ani.

„Am ajuns la o investiţie de 450.000 de euro pe ceea ce înseamnă teren, plantare, toaletare, îngrădire, utilaje de îngrădire, utilaje de procesat, utilaje de toaletare. Investiţia a început cu circa 20.000 de euro. Am avut şi ajutorul băncilor, dar mare parte din fonduri a venit din surse proprii. Nu am întâmpinat probleme când am cerut ajutorul băncilor, însă am avut anumite discuţii şi anul acesta cu reprezentanţii unor bănci şi au fost mai reticenţi asupra business-ului“, adaugă Eduard Fechet.

Până acum, pandemia a afectat vân­ză­rile companiei în proporţie de 50% pen­tru că farmaciile şi băcăniile au vân­dut mult mai greu sucul în perioada aceas­­ta.

„Pandemia a venit de nicăieri. Spre no­rocul nostru, circa 80% din stocul nostru de suc era deja livrat către clienţi când s-a impus perioada de lockdown în Ro­mânia. Pandemia ne-a forţat să tre­cem şi pe partea de online. Momen­tan sun­tem încă la început, ne adaptăm, lu­crăm la partea de online şi vom fi mult mai prezenţi şi pe online cât de curând. Avem 30 - 40 de litri de suc pe lună vân­­dut pe online“, concluzionează fondatorul Nectandru.

 

Nectandru în cifre

► 450.000 de euro a investit până acum compania în teren, plantaţie şi echipamente de lucru. Investiţia a început cu circa 20.000 de euro.

► 20.000 de euro este costul mediu pentru plantarea unui hectar de aronia.

► 10 hectare este suprafaţa pe care compania plantează arbuştii de aronia.

► 200 de clienţi are Nectandru pe piaţa locală.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank