ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Eugen Saulea, Essa Group: Am ajuns să nu avem predictabilitate pentru ziua de mâine din cauza creşterilor de preţuri

23.11.2021, 00:04 Autor: Bogdan Alecu

Scumpirile legate de enegie, dar şi creşterile salariale cerute de piaţă pun presiune pe firmele de leasing de personal, în timp ce retailerii nu reuşesc să acopere cerinţele de personal.

Eugen Saulea, fondatorul grupului Essa, care oferă servicii de merchandising şi de recrutare de personal, spune că 2021 a venit cu un set nou de provocări faţă de 2020 în condiţiile în care vânzările retailerilor nu s-au mai ridicat la acelaşi nivel, iar salariile lucrătorilor comerciali au continuat să crească.

„Noi nu avem predictabilitate pentru ziua de mâine. Sunt multe scumpiri, la utilităţi, carburant – pentru deplasarea echipelor. Noi avem contracte semnate cu partenerii cu 1-2 ani în urmă, iar acum trebuie să cerem bani în plus pentru salarizare şi carburant, iar răspunsul a fost că vânzările nu cresc. Anul trecut spre exemplu oamenii au cheltuit mai mult, au cumpărat mai mult şi au făcut stocuri. Anul acesta clientul a fost mai chibzuit şi cumpără doar pentru ziua de mâine. Anul viitor vom vedea o majorare a salariului minim, alte scumpiri la utilităţi şi carburant şi nu ştim cum va arăta pachetul salarial. În 2018-2019 am trăit o criză similară de personal, iar atunci căutam soluţii. Acum mergem către retaileri pentru a-i informa că sunt contracte încheiate acum două luni şi care deja nu mai pot fi respectate, iar clientul a făcut un act adiţional“, a explicat Eugen Saulea.

Mai mult, în urma unor controale ale ANPC mai multe hipermarketuri şi supermarketuri au avut probleme din cauza condiţiilor neconforme în care depozitau sau preparau alimente. Probleme au fost întâlnite în mai multe reţele şi mai multe oraşe.

„Nu angajatul este vinovat pentru situaţia identificată de ANPC. Având acces la grila salarială a retailerilor pot observa că sunt joburi subdimensionate ca salarizare. Noi nu delegăm salariaţi pentru curăţenie în zona aparatelor frigorifice şi a utilajelor, noi mergem pe igienizări, dar am avut ocazia să particip la o licitaţie pentru curăţenie la un retailer. Nu am fost acceptaţi deoarece oferta era foarte mare, dar am observat pe ce ofertă s-a încheiat contractul – pe acele pachete salariale care sunt cu 30% mai mici decât nivelul unui lucrător comercial, iar la acest nivel nu vor avea niciodată un personal bine pregătit sau disponibil să accepte astfel de joburi“, a spus Eugen Saulea.

El a subliniat că problemele pleacă de la faptul că retalierii nu au suficienţi angajaţi, iar cei care sunt, sunt obligaţi să "ocupe" mai multe posturi.

„Al doilea factor este legat de componenţa echipelor -astăzi în punctele de vânzare sunt puţine care să fie la capacitate normală în organigramă. Sunt magazine cu 50% organigramă completată. Când ai puţini oameni, cu ce termini şi cu ce începi ziua? Iar oamenii care sunt, sunt foarte solicitaţi. Case automate deja există în sistem dar tot există o criză a forţei de muncă. Aceasta a fost o soluţie de a mai reduce disconfortul oamenilor care stau la casă. Astăzi sunt cu 20% mai scumpi la pachetul salarial faţă de finalul lunii august. Un lucrător comercial a ajuns la 4.800 lei salariu brut, un pachet de bază de 1.900 lei net, tichete de masă de 15 sau 17 lei pe zi. Estimăm că şi în 2022 va continua creşterea“, a spus Eugen Saulea.

Pe de altă pare, sectorul de retail nu poate apela nici la personal din Asia, deoarece necunoscând limba română nu pot interacţiona cu toţi clienţii dar nici din Rep. Moldova deoarece cei care vin aici, o fac doar pentru a pleca mai departe spre Vest.

„Lucrători din Asia nu vom vedea prea curând în magazine. Noi încă din 2019 cochetam cu ideea de a aduce din Sri Lanka şi eram avansaţi cu discuţiile, însă la nivel de costuri eram peste un angajat din România. Ulterior, după multe negocieri am ajuns la o diferenţă de 8% faţă de cei locali inclusiv cu salariu, masă, cazare, transport. Pentru producţie ne-au cerut partenerii cetăţeni din Rep. Moldova – facilităţile de a-i atrage aici sunt mai mari decât cele pentru cei din Sri Lanka, pot veni cu viză de muncă, ai timp să le faci permis de muncă. Dar ca şi cei din România, ei au plecat mai departe spre Europa de Vest. Mai rămâne doar personalul din România care «licitează» pentru salariu, proximitate, program şi altele, a conchis Eugen Saulea.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank