ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Filip Todosia, Rădăcini Estate: Vom demara lucrările la două parcuri de retail, unul logistic şi pregătim un al treilea proiect rezidenţial

15.09.2021, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Rădăcini Estate, divizia de real estate a Grupului Rădăcini, mizează pe dezvoltarea puternică în zona de retail şi rezidenţial, însă subliniază că în Capitală problema autorizaţiilor devine una tot mai mare.

Divizia imobiliară a Grupului Rădăcini, controlat de omul de afaceri Ali Madadi, are în plan să demareze construcţia a două noi centre de retail, primele din cadrul grupului, în Chitila şi Pipera, iar în Chitila va urma şi dezvoltarea  unui centru logistic. Chitila a devenit în ultimii ani cel mai fierbinte punct de pe harta dezvoltatorilor de platforme logistice, locul unde au ales să dezvolte companii precum Element Industrial, Global Vision sau CTP.

„În Pipera vom construi un parc comercial, un proiect mai amplu, un parc care va avea o zonă comercială cu doi retaileri, acum suntem în procedură de contractare plus o galerie comercială. Iniţial trebuia construit un proiect rezidenţial, după care am cumpărat noi terenul şi am regândit proiectul. Am considerat că nu putem construi ce dorim noi acolo. Vom mai avea un proiect în Chitila, tot un parc comercial. Vom avea şi un parc logistic în Chitila. Acum lucrăm pentru câteva terenuri din portofoliu pentru a obţine avize şi autorizaţii. În 2019 trebuia să demarăm parcul logistic din Chitila dar l-am amânat pe fondul pandemiei“, a spus Filip Todosia, project manager, Rădăcini Estate.

Compania va miza în continuare şi pe dezvoltarea de proiecte rezidenţiale, pe lângă cele două deja demarate. „Noi vom miza pe rezidenţial, comercial şi logistic. În următorii doi ani dorim să finalizăm faza a doua din Aviaţiei Tower şi proiectul 303 din Siseşti, iar în această perioadă să autorizăm cel puţin un proiect rezidenţial pe care să îl începem peste doi ani. Aviaţiei Tower prima etapă a fost gata anul trecut iar cea de-a doua a demarat acum trei luni. Aici avem mai multe variante, precum un teren pe DN1, unul în Theodor Pallady unde avem obţinut un PUZ. Cel pe DN1 este pe sensul de intrare, aproape de Jandarmeriei, o zonă cu mult potenţial“, a explicat Filip Todosia.

În cazul proiectului din Siseşti, Rădăcini Estate colaborează cu arhitectul Dorin Ştefan, cel care a realizat şi proiectul Aviatorilor 8 din Piaţa Victoriei, unul dintre cele mai spectaculoase din Capitală.

În cazul celei de-a doua faze din Aviaţiei Tower dezvoltatorul mizează mai mult pe investitori.

„Spaţiile comune sunt acum reconfigurate. Prima etapă a fost con­struită ca cel care cumpără, să şi locuiască acolo. Ulterior am văzut că avem un alt client, investitorul, şi am regândit proiectul pentru a fi dedicat investitorului, iar end userul, chiriaşul. Pentru aparta­mentele din etapa a doua avem un pachet de apartamente pe care îl vom păstra în vederea închirierii, circa 15% din totalul apartamentelor. În ultimele şase luni au explodat preţurile materialelor de construcţii şi sperăm să le menţinem. Acum preţurile pleacă de la 2.000 de euro metrul pătrat construit fără TVA“, a spus Filip Todosia.

O problemă gravă cu care se confruntă dezvoltatorii o reprezintă lipsa autorizaţiilor şi încetinirea puternică a dezvoltării, ce va duce şi la reducerea ofertei.

„Acum este tot mai greu să găseşti un teren pe care să dezvolţi deoarece situaţia autorizărilor s-a schimbat puternic. Spre exemplu Sectorul 1 nu are PUZ, dar se emit extrem de puţine autorizaţii acum. Noi avem noroc că aveam autorizaţiile emise pentru terenul din Siseşti atunci când am demarat acum două luni. Avem un proiect realizat de Dorin Ştefan şi venim cu plus valoare pentru a construi un altfel de concept care nu mai există în România, un concept diferit de arhitectură. Avem un concept diferit de spaţii comune, cu acces din exterior spre apartamente. Deja am început să vindem, preţ de pornire de 1.600 de euro metrul pătrat construit fără TVA. Proiectul va avea ieşire la lac, dar lacul este concesionat şi va fi greu de amenajat, dar sperăm să existe. Acolo trebuie modernizată infastructura. Am văzut că Fabrica de Glucoză a fost modernizată, teoretic ar urma Dimitrie Pompeiu. În ultimele mandate putem vorbi de o indolenţă a celor care au condus. Acum sperăm că se vor schimba regulile“, a subliniat Filip Todosia.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank