ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Flavia Boghiu, viceprimar Braşov: Vom avea zeci de kilometri de piste de biciclete şi benzi dedicate transportului în comun până la finalul lui 2023

30.08.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Primăria Braşov a implementat în 2021 un caiet de sarcini verde pentru programul „Cornul şi Laptele“. 

Administraţia locală din municipiul Braşov lucrează în prezent la mai multe proiecte pentru realizarea unor piste de biciclete, precum şi pentru implementarea sistemului de benzi dedicate pentru transportul în comun, având ca termen de finalizare sfârşitul anului 2023, a explicat Flavia Boghiu, viceprimar al Braşovului, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Noi am aprobat masterplanul Velo, o abordare integrată a pistelor de bicicletă pe care le dezvoltăm în Braşov, avem trei proiecte de piste care vor fi finalizate la sfârşitul lui 2023 şi care vor conecta zonele importante din oraş, inclusiv cartiere, tocmai pentru că ne dorim să creştem utilizarea bicicletei în defavoarea maşinii personale. Vor fi câteva zeci de kilometri şi încercăm să creştem lungimea acestora“. 

Braşovul îşi propune să iasă în faţă drept „capitala verde“ a României, iar mobilitatea verde şi eficientă este unul dintre aspectele la care trebuie să lucreze orice administraţie care îşi doreşte un oraş mai sustenabil. Astfel, cetăţenii trebuie să fie încurajaţi să folosească mai puţin maşina personală şi mai mult transportul public în comun sau bicicletele.

„Avem cea mai mare flotă de autobuze electrice din ţară, de anul trecut oână acum am recepţionat 68 de noi autobuze şi troleibuze şi am reuşit să reducem cantiatea de dioxid de carbon eliberată în atmosferă cu 4.400 de tone. (...) Avem proiect şi de benzi dedicate pentru autobuze, cu termen de finalizare tot la finele anului viitor, ceea ce înseamnă că ar trebui ca din 2024 să avem atât piste pentru biciclete cât şi benzi dedicate, care să reducă timpii petrecuţi în trafic“. 

Un alt proiect important care ţine de sustenabilitatea oraşului se concretizează în Braşov prin instalarea de eco-insule, unde cetăţenii pot merge să scape de deşeuri într-un mod mai organizat şi mai prietenos cu mediul. Primăria a instalat 28 de eco-insule la începutul anului, iar acum va mai implementa încă 20. 

„Vom ajunge la 100 şi important este că ele colectează gunoiul separat, adică ambalajele reciclabile în funcţie de categorie. Fiecare dintre locatari va avea un sac cu cod de bare, iar scannerul va citi care este locatarul care a aruncat acel sa. Este foarte important ca cetăţenii să înţeleagă relaţia de cauzalitate între cantitatea de deşeuri pe care o produce, felul în care ea afectează mediul şi este important ca plata colectării să se facă în raport cu cantitatea“. 

Totodată, Flavia Boghiu a discuat în emisiune şi despre importanţa realizării unui caiet de sarcini verde atunci când vine vorba despre contractele pe bani publici. În cazul Braşovului, acest caiet de sarcini verde a fost aplicat pentru programul „Cornul şi Laptele“. 

„Anul trecut a fost primul an în care primăria Braşov şi-a asumat să deruleze programul cornul şi laptele, care până acum era derulat de Consiliul Judeţean. Primăria a făcut acest program unul verde, limitând distanţa de la care sunt achiziţionate produsele care ajung la copii, precum şi distanţa de la care să livreze furnizorii, iar apoi am fost atenţi la componenta de produse bio şi eco“. 

Ea spune că acest model va fi preluat din acest an şi la nivel naţional, în contextul în care autorităţile centrale s-ar concentra astfel pe sustenabilitate când vine vorba de masa copiilor din şcoli. 

„Elevii vor avea lapte proaspăt, vor fi cât mai puţini intermediari în lanţul de distribuţie, astfel că produsele vor ajunge de la ferme la copiii din şcoli şi vom avea produse mai sănătoase şi mai bune“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank