ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Florin Constantin, Agxecutive: Am ajuns să vorbim foarte puţin cu angajatorii despre diplomă

10.05.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Marii jucători din agrobusiness nu mai întreabă de facultatea absolvită de cei pe care vor să îi recruteze, ci de experienţă, aceasta fiind considerată mult mai importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi absolvenţi nu mai ştiu nici engleză şi nici să utilizeze un computer.

Recrutarea specialiştilor în agrobu­siness a devenit o adevărată provocare în 2022, deoarece este o mare criză de forţă de muncă tânără, dar şi cu experienţă, pe de o parte, iar jucătorii de profil creează zilnic noi oportunităţi de joburi, pe de altă parte, a afirmat Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialişti în agrobusiness Agxecutive, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank.

Mai mult, în cazul poziţiilor de top companiile au ajuns să joace „scaune muzicale“, nefiind în piaţă suficienţi candi­daţi. „Acum şapte ani pentru a recruta o persoană pentru top şi middle management în agrobusiness dura între patru şi şase săptămâni. Acum mergem spre opt ca durată medie. Poolul de candidaţi e mai mic, exigenţele sunt mai mari şi durează pentru că sunt tot mai puţini candidaţi. Dacă vrei acum un candidat experimentat nu îl găseşti liber pe piaţă, trebuie recrutat din altă parte, iar acolo rămâne un scaun gol. Jocul acesta de «scaune muzicale» nu poate fi jucat la nesfârşit deoarece şi sistemul de învăţământ trebuie să aibă un rol important, însă pe care nu şi-l face acum. Facultăţile de profil şi liceele tehnologice nu pun pe piaţă oameni – s-a investit în pereţi, în dotări, în salariile profesorilor, dar nu în calitatea actului de formare profesională. Spre exemplu nu vedem facultăţi care să comunice procentul de studenţi inseraţi cu succes în piaţa forţei de muncă la şase luni de la absolvire. În Occident acest lucru e un element de marketing. Am ajuns să vorbim foarte puţin cu angajatorii despre diplomă, când diploma trebuie să fie baza recrutării“, a spus Florin Constantin. Mai mult, un agronom nu trebuie să ştie doar cum se cultivă pământul, ci să aibă şi alte cunoştinţe, timp în care de pe băncile facultăţilor ies studenţi care au tot mai puţine calificări.

„Noi avem un studiu anual de piaţă pentru tendinţele de competitivitate ale resurselor umane din sectorul agroalimentar românesc – şi avem o problemă cu tânăra generaţie. Angajatorii vor oameni competenţi şi experimentaţi, care să nu „bage mâna în borcanul cu miere“. Problema vine de la nivelul absolvenţilor. Cunoştinţele de engleză sau IT sunt tot mai rare spre exemplu şi nu doar la facultăţile de agronomie, cât şi la cele economice. Peste 60% din angajatorii din agribusiness sunt deschişi să recruteze oameni care nu vin dinspre o zonă tehnică agricolă în condiţiile în care pentru ei diploma a ajuns să aibă valoare de inventar. Este importantă experienţa şi capacitatea de a se mula pe procese moderne noi, iar facultăţile de profil nu prea mai pregătesc oameni nici actualizaţi tehnic şi nici managerial conform cerinţelor. Multe firme multinaţionale şi agricultori români vor să recruteze persoane cu bune cunoştinţe de management. Agricultură mai poţi învăţa, dar managementul şi competenţe hard şi soft skills mai greu“, a explicat Florin Constantin.

În agribusiness sunt acum căutaţi oameni pe toate segmentele, de la top şi middle-management la tractorişti la tehnicieni.

„Acum dacă ar fi să facem o generalizare, sunt căutaţi experţi cu capabilităţi tehnice şi comerciale deoarece voerbim de tehnologii complexe în agricultură, iar cei care le vând trebuie să şi explice oamenilor. Mai sunt competenţele de management căutate. Nu mai este suficient să fii doar un agronom în fermă, să ştii cum cresc plantele sau cum să le recoltăm, este necesar să fie şi manageri, să aloce resurse corespunzător, să efectueze planuri de afaceri, să optimizeze costurile şi să motiveze oamenii“, a subliniat expertul în HR.

Pentru a rezolva problema găsirii forţei de muncă proaspete, tinere, el crede că ar trebui ca statul să bonifice sistemul de învăţământ în măsura în care el este în stare să insereze util pe piaţa muncii oameni care au absolvit şi au o diplomă. Adică să nu se mai acorde bani pentru un anumit număr de locuri la buget dacă în final doar o mică parte dintre absolvenţi profesează în domeniu.

„Acum nu te mai poţi urca pe un tractor sau o combină, sau nu mai poţi programa o staţie de muls fără să ştii anumite noţiuni, să fii alfabetizat informatic. Nouă ne vin studenţi care nu ştiu engleză sau cum se face o sumă în Excel de la facultăţile cu profil agricol. Aici am ajuns.

Avem angajatori care vor tineri spre exemplu. Le cerem o prezentare cu 5 slideuri în PowerPoint şi de cele mai multe ori primim 2 sau 7, iar de multe ori sunt copiate. Copy/Paste a devenit sport naţional. În Vest dacă termini patru ani de agricultură, trebuie să ai şi un an experienţă în stagii. Nu poţi valida anii dacă nu ai stagii de lungă durată. La noi nu. Nu poţi învăţa o meserie bazându-te pe teorii şi cunoştinţe teoretice“, a spus Florin Constantin.

În 2019 numărul angajaţilor cu carte de muncă din agricultură a fost estimat la 250.000 de persoane, iar circa 2 milioane lucrează în agricultura de subzistenţă.

În 2020, compania Agxecutive a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, în scădere cu 28% faţă de anul precedent, dar profitul a fost de 408.000 de lei, plus 40% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank