ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Forty Management nu vrea să vândă nimic din Central District Crystal Lagoon, proiectul de 108 mil. euro pe care îl demarează în septembrie

09.06.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Lucian Azoiţei a povestit că a găsit sprijin la Primăria Capitalei în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor care s-au aliniat cu ce îşi doreau autorităţile ♦ Forty Management vrea să intre cu proiecte în Budapesta, Varşovia şi Praga.

Dezvoltatorul imobiliar Forty Management, controlat de familia Azoiţei, nu plănuieşte să scoată la vânzare nicio componentă a proiectului Central District Crystal Lagoon pe care îl demarează în septembrie în zona de nord a Capitalei, în contextul în care inclusiv cele 600 de apartamente sunt gândite pentru închiriere.

„Nu se vinde nimic. Apartamentele sunt strict pentru închiriere, business planul este făcut pentru operare. Pentru acest proiect noi am obţinut un credit de finanţare care este pe 15 ani, iar returnarea creditului se face din încasările din chirii“, a explicat Lucian Azoiţei, CEO al Forty Management, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.  Costul total al proiectului este estimat la 108 mil. euro, din care 65 mil. euro vin printr-o finanţare sindicalizată acordată de CEC Bank împreună cu Alpha Bank şi First Bank. Pentru acest proiect, dezvoltatorul a achiziţionat franciza Crystal Lagoons, în contextul în care proiectul va fi construit în jurul unei lagune cu suprafaţa de 10.600 mp, având 3.900 mp de plaje cu nisip alb.

În jurul acestei lagune, Central District Lagoon City înseamnă un hotel de 5 stele cu 323 de camere, o zonă de office cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 8.000 mp, 600 de apartamente şi un total de 10.000 mp de spaţii comerciale adiacente.

„Motivul pentru care nu vindem este că acest proeict este irepetabil. Noi nu avem voie, prin intermediul francizei achiziţionate, să mai recreăm acest proiect în Bucureşti. Tu vinzi un proiect unic, locaţie excepţională, mix extraordinar şi nu poţi să îl repeţi în aceeaşi capitală europeană“.

Construcţia proiectului va începe în luna septembrie cu laguna, iar în mai 2023 ar trebui demarate simultan toate celelalte dezvoltări din cadrul proiectului, care ar trebui să devină complet operaţional în 2025.

Fiecare dintre componentele proiectului va fi închiriată către un operator de profil, inclusiv componenta rezidenţială, unde Lucian Azoiţei spune că există deja în România astfel de operatori.

De atfel, tendinţa formării portofolii de apartamente pentru a fi scoase la închiriat prinde tot mai mult contur în România.

„Va creşte mult această direcţie, mai ales acum cu turbulenţele generate de război şi de inflaţie, o să vedeţi că foarte mulţi dezvoltatori care au forţa financiară să păstreze apartamentele vor decide să le închireze pentru că, di punctul meu de vedere, lumea nu este pregătită să plătească noile preţuri de achiziţie ale imobilelor rezidenţiale. Astăzi existe nişte costuri de construcţie ridicate, la care dacă aplicăm o marjă mai mult decât mică ajungem la nişte preţuri pe care oamenii nu sunt dispuşi să le plătească şi atunci nu vor mai exista tranzacţii“.

Pentru proiectul Central City Crystal Lagoon, Forty Management spune că a realizat studii şi se bazează pe chiriaşi finali precum cetăţenii străini care lucrează în România sau românii cu venituri peste medie. Însă Azoiţiei consideră că piaţa chiriilor va creşte mai mult la nivel general, din cauza nivelului la care vor ajunge preţurile de achiziţie.

„Lumea nu îşi va mai putea permite noile preţuri, dobânzile cresc, vor fi destul de mulţi oameni care nu îşi vor putea permite să cumpere locuinţe la noile preţuri, toată va începe să se reaşeze, ei se mută cu chirie în produse mai ieftine şi tot aşa. Deci va creşte destul de mult zona aceasta de chirii, cum e şi normal, există peste tot în lume. Dezvoltatorii simt acest trend şi deja au început să dezvolte strict pentru închiriere, mai ales în locaţii bune, nu mai sunt terenuri, se obţin greu autorizaţiile“.

Dezvoltatorul a povestit că a găsit sprijin şi deschidere la Primăria Capitalei în privinţa autorizării acestui proiect, în contextul în care este un proiect de recalibrare ubană cu o complexitate ridicată.

„Colaborăm cu primăria, ne sprijină tare, suntem în PUZ atât în acest proiect cât şi în Royal Suites, dar fiind un proiect verde, special, avem acest sprijin. (…) Dacă proiectul este unul de recalibrare urbană care ajută comunitatea şi schimbă puţin modul de construi primăria te sprijină foarte tare. Noi generăm taxe directe şi indirecte către bugetele locale de 36 de milioane de euro cu acest proiect în următorii cinci ani şi oferim comunităţii 34 de milioane de euro în diferite servicii. Facem drumurile de acces, recalibrăm trama stradală, creăm multe facilităţi, dăm aproape 1 hectar primăriei pentru drumuri. Am primit un sprijin nebănuit“.

Forty Management a cumpărat franciza Crystal Lagoons pentru Bucureşti, Budapesta, Varşovia şi Praga. Acum, se pregăteşte să meargă cu un proiect similar în Budapesta, împreună cu un partener.

„Noi am făcut primul proiect scalabil din zona asta. El se multiplică întocmai în aceste oraşe şi se adaptează în funcţie de suprafaţa terenului, mărindu-se sau micşorându-se laguna din centru. În mod normal, facem un parteneriat cu un dezvoltator local, suntem în tratative avansate la Budapesta să finalizăm acest parteneriat, au un teren superb pe malul Dunării, de 6 hectare, şi operatorul hotelier merge cu noi în toate aceste oraşe, la fel şi operatorul de office, acest concept este scalabil“.

Parteneriatul poate însemna că Forty Management intră cu o anumită participaţie în proiect. Proiectul din Budapesta ar putea fi lansat în 2023, iar în prezent dezvoltatorul este în discuţii cu un potenţial partener din Varşovia.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank