ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Furnizorul de amenajări interioare Chairry a deschis un showroom în Capitală, iar pe viitor ia în calcul şi alte oraşe din ţară

31.10.2022, 09:00 Autor: Alex Ciutacu

Compania ţinteşte afaceri de 1,8 mil. euro, în creştere faţă de 1,3 mil. euro în 2021.

Furnizorul de amenajări interioare Chairry a deschis în luna octombrie un showroom pe strada Fabrica de Glucoză din Capitală, iar pentru anii următori ia în calcul extinderea prezenţei prin investiţii în mai multe unităţi la nivel naţional, a explicat Raluca Dorobanţu, managing partner, Chairry Design & Furniture, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank

„Cea mai mare investiţie realizată anul acesta este un nou showroom în complexul Upground din strada Fabrica de Glucoză. Nu este primul showroom Chairry, primul a fost în Faur, unde am şi început în urmă cu 11 ani, iar acolo avem acum depozitul“.

Investiţia pentru noul showroom s-a ridicat la 120.000 de euro, peste estimările iniţiale, iar fondurile pentru acest proiect au venit dintr-o finanţare bancară şi din capitaluri proprii. Pe viitor, compania se gândeşte să deschidă şi alte showrooomuri.

„Pentru moment nu, dar pe viitor nu excludem să deschidem şi în alte oraşe din ţară. În prezent avem clienţi şi livrăm deja proiecte în toată ţara“.

Compania şi-a început activitatea în urmă cu 11 ani, iar astăzi este un furnizor de amenajări interioare şi mobilier la comandă cu activitate în segmente de piaţă precum HoReCa, office, domeniul medical sau domeniul educaţional.  „Cea mai importantă perioadă a anului acum urmează, ca în fiecare an ultimul trimestru este cel mai important pentru noi, când putem spune că realizăm aproximativ 50% din cifra de afaceri“.

În anii anteriori, proiectele din piaţa HoReCa au însemnat de cele mai multe ori circa 80% din cifra de afaceri a companiei, incluzând aici şi proiecte de tip welness.

„Anul acesta se vede şi din cifra de afaceri că HoReCa reprezintă circa 60% şi avem domenii noi precum office, un domeniu care a crescut anul acesta, ajunge undeva la 23-5% din cifra de afaceri, precum şi domeniul medical“.

Printre proiectele notabile finalizate de Chairry recent se remarcă complexul de welness Alma Health & Spa Retreat, dezvoltat de antreprenorul Vasile Dogărescu în staţiunea Lacu Sărat din judeţul Brăila.

Aici, contractul companiei s-a concretizat printr-o comandă de peste 1.000 de şezlonguri de la un producător spaniol pe care îl reprezintă în exclusivitate în piaţa locală.

„În principal lucrăm cu branduri în exclusivitate, branduri din afară pe care le reprezentăm în ţară, dar avem şi o parte de mobilă la comandă pe care o dezvoltăm împreună cu parteneri locali, de la mobilă corp şi până la tapiţerii, banchete, fotolii, panouri tapiţate, cam orice doreşte clientul într-un proiect“.

Anul 2022 a adus mai multe provocări şi pentru piaţa de amenajări interioare şi mobilier, în contextul în care a venit cu inflaţie, creşteri de costuri şi perturbări atunci când vine vorba de materiile prime utilizate de producătorii de mobilier.

„Creşterile de costuri au fost destul de mari, ca pentru toată lumea, nu doar la materia primă, ci şi la transporturi, salarii, toate acestea s-au transpus într-o marjă mai mică, am încercat să menţinem cât putem preţurile şi să nu creştem preţurile foarte mult faţă de client. Poate că a fost o creştere de preţuri mică, de 5-10%, însă marjele au scăzut destul de mult“.

Chiar dacă întregul context al anului 2022 a venit cu preţuri şi costuri mai mari, bugetele pe care le-au avut clienţii pieţei de amenajări interioare nu au crescut, ci au rămas în linie cu cele de anul trecut.

Pentru anul 2023 compania plănuieşte să dezvolte în continuare activitatea din domeniul medical şi din domeniul educaţional, bazându-se pe fluxul de investiţii anunţat la nivel privat, cât şi la nivel public.

„Zona medicală este într-adevăr o zonă bună, un sector de dezvoltare, este nevoie de spitale noi în România, după cum ştim situaţia nu este tocmai fericită în acest domeniu“.

Cifra de afaceri a Chairry Design & Furniture s-a ridicat la 1,1 milioane de euro în 2021, iar pentru anul acesta compania estimează că va obţine 1,8 milioane de euro. Compania are între 30 şi 50 de angajaţi şi colaboratori în funcţie de proiectele pe care le are în derulare.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank