ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Geanin Şerban, OIREP Ambalaje: Deşeurile reciclabile reprezintă o resursă şi atrag investiţii din partea reciclatorilor

23.05.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

România trebuie să atragă inves­tiţii în reciclare şi să utilizeze deşeu­rile reciclabile pe plan local, nu să le tri­mită la export, explică Geanin Şer­ban, preşedintele Asociaţiei OIREP Ambalaje, care reprezintă aceste organizaţii în raportul cu autorităţile române şi ale Uniunii Europene.

„Sunt firme care au investit în instalaţii de reciclare atunci când în România nu putea fi susţinută pro­ducţia din colectarea selectivă de pe plan local şi importă şi acum materia­le din exterior. Au avut costuri şi pier­deri iar acum sunt adoptate mă­suri care vor duce la exportul mate­rialelor care pot fi reciclate local. Efectul Ordonanţei 125 poate fi şi mutarea unei părţi din cantitatea din România către recilatorii din afară. Sunt multe companii care caută deşeuri pentru că acestea reprezintă o resursă“, a spus Geanin Şerban în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

OIREP - Organizaţie care Im­ple­­mentează obligaţiile privind Răs­pun­derea Extinsă a Producătorului - este o entitate licenţiată de Ministe­rul Mediului, cu rolul de a realiza obiectivele de reciclare ale producă­to­rilor şi importatorilor de bunuri ambalate, care au transferat această obligaţie prin contract.

În ultimii ani, OIREP-urile au sem­nat contracte cu toţi producătorii şi importatorii de bunuri ambalate care au decis să-şi realizeze obiec­tivele de reciclare prin intermediul acestor entităţi, iar până acum OIREP-urile şi-au atins în fiecare an ţintele asumate.

Pentru a-şi atinge obiectivele, OIREP-urile colaborează cu autori­tăţile publice locale (pentru deşeurile de ambalaje din fluxul municipal că­ro­ra le acoperă costurile nete de ges­tio­nare a deşeurilor de ambalaje – co­lectare, transport, sortare, depozi­tare) şi cu operatori economici co­lectori sau reciclatori (pentru deşeurile de am­balaje din fluxul comerţ-industrie).

„În 2023 – an provocator pentru că Ministerul Mediului a decis de­calarea ţintelor prevăzute pentru 2025 în 2023, dar în plus a venit cu Ordonanţa 125 care are trei modifi­cări importante – se modifică respon­sa­bilitatea din zona colectorilor a salubriştilor pe lanţ OIREP-urilor şi se doreşte ca în cazul unei penalităţi, aceasta sa fie plătită de producători. În operaţional impactul major este dat de schimbarea momentului ra­por­tării – când cantităţile care nu mai merg spre groapa de gunoi, ci în curtea reciclatorului“, a subliniat Geanin Şerban.

„În practica europeană, conform directivei – greutatea deşeurilor luate în calcul pentru realizarea obiectivelor. În spatele ordonanţei care intră în instalaţia de reciclare, mulţi spun că se face la momentul când se realizează reciclarea. Peste tot în Europa până la această ordonanţă se considera că dacă producătorul a finanţat şi colectorii, salubriştii, au dus cantităţi de deşeuri către un reciclator, în momentul în care reciclatorul a confirmat primirea cantităţilor, obligaţia noastră era atinsă. Să fim penalizaţi pentru ceea ce putem face, nu altfel. Putem colecta de la populaţie sau firme deşeuri, dar odată ajunse la un operator economic drept materie primă, intrăm într-o zonă cu decizie a acelui operator, care decide în funcţie de piaţă şi solicitări“, a adăugat el.

„Noi am făcut o propunere în cursul anului trecut către Ministerul Mediului pentru Clearing House – o entitate care ar putea aduce un plus în relaţia dintre noi şi autorităţile locale. Obiectivul de reciclare în cazul autorităţii publice a primăriilor este de 12-14%, când ar trebui să fie de 60%. Nouă, OIREP-urilor din zona de primării ne vine o cantitate foarte mică din ce ar trebui să ne sosească - 10%, cel mult 100.000 de tone, faţă de 1,2 mil. tone reciclate anual pentru a atinge obiectivul. Aici avem mult de lucru“, a explicat preşedintele OIREP Ambalaje.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank