ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Hatboru ajunge la investiţii de 15 mil. euro în producţia de ţevi la Giurgiu în 2024 şi mai angajează 100 de oameni pentru a lucra în trei schimburi

08.07.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ În medie, salariul net oferit de companie este de 4.000 de lei plus bonuri de masă, însă specialiştii, sudorii, electricienii şi inginerii câştigă mai mult ♦ Compania ţinteşte afaceri de 8 mil. euro în 2024, respectiv 25 mil. euro în 2025 ♦ Hatboru dezvoltă parteneriate cu liceele din Giurgiu şi cu Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Producătorul de ţevi Hatboru din Turcia va ajunge la investiţii totale de 15 mi­lioane de euro în producţia de ţevi sudate elicoidal de la Giurgiu până la finalul anului, în timp ce angajează încă 100 de persoane pentru a trece de la un program de lucru într-un singur schimb la un program de lucru în trei schimburi, a explicat Virgil Boţan, direc­tor general Hatboru România, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în par­teneriat cu CEC Bank.

„Astăzi avem 50 de angajaţi care lucrează într-un singur schimb şi planificăm să reuşim să lucrăm în trei schim­buri până la finalul anului, adică va tre­bui să mai angajăm undeva la 100 de oameni. (...) Astăzi suntem în punctul în care facem transferul de know-how de la colegii turci, oamenii noştri învaţă şi ne formăm echipa de bază, dar deja am început să recrutăm pentru schimbul doi şi schimbul trei“.

Turcii de la Hatboru s-au asociat cu Horia Alexander Enciu, preşedintele produ­cătorului de fitinguri UPRUC-CTR Făgăraş, pentru a înfiinţa la finalul anului 2022 com­pania Hatboru România. Noua companie a închiriat o hală de peste 20.000 mp plus teren în Zona Liberă din Giurgiu şi a demarat o investiţie iniţială de 10,5 milioane de euro.

Între timp, Hatboru România a cumpă­rat hala de 23.000 mp şi încă un teren de 30.000 mp pe care îşi desfăşoară activitatea la Giurgiu. Prima livrare din fabrica locală a plecat în ianuarie 2024.

„Planul de investiţii este pe termen destul de lung, în momentul în care vom ajunge să lucrăm în trei schimburi şi lucrurile se vor aşeza ne gândim să aduce a doua linie şi să creştem capacitatea de producţie. Până la sfârşitul anului investiţiile vor ajunge la peste 15 milioane de euro. O nouă linie ar însemna încă 10 milioane de euro“.

Hatboru produce ţevi sudate elicoidal care sunt folosite pentru conducte de gaze naturale, ţiţei, produse petroliere, aducţiuni de apă, canalizare, termoficare, construcţii, consolidări de maluri şi extinderi de porturi. Turcii au livrat în perioada 2018-2019 circa 120 de kilometri de ţeavă pentru conducta BRUA.

Compania a ales Giurgiu ca destinaţie de investiţie bazându-se atât pe transportul pe Dunăre, cât şi pe tradiţia industrială a zonei. Unii dintre oameni angajaţi astăzi în fabrica Hatboru lucrează în industrie încă din anii ă90. Totuşi, vârsta medie în rândul angajaţilor este de 35-40 de ani.

„Avem şi oameni mai în vârstă, pentru că partea de experienţă este foarte importantă, şi în ultima săptămână au terminat copiii liceul şi avem vreo patru copii de 18 ani pe care i-am angajat. Au făcut practică la noi şi au fost foarte interesaţi, le-a plăcut foarte mult. Fiind tehnologie nouă, sunt joystick-uri, totul se mişcă automat, nu este muncă fizică în mod deosebit“.

Pentru a reuşi să atragă forţă de muncă, Hatboru a început să se conecteze deja la mediul educaţional din România. Compania acordă burse pentru elevii liceelor din Giurgiu, în timp ce a demarat discuţii cu Universitatea Politehnica din Bucureşti pentru a atrage studenţi în practică. Totodată, Hatboru investeşte în amenajarea unor săli de curs în spaţiul fabricii.

„Noi suntem în legătură şi autorităţile din Giurgiu, prin Consiliul Judeţean am ajuns la Politehnica din Bucureşti. Se dezvoltă un proiect extraordinar de interesant de învăţământ dual, inclusiv pentru copiii care sunt la liceu. (...) Liceele din Giurgiu nu au cine ştie ce dotări şi am făcut ce ar trebui să facă toţi agenţii economici care sunt în piaţă, să ajutăm la crearea unor locuri unde copii să poată să exerseze, să vadă, să fie lăsaţi să muncească“.

Mai exact, compania vrea să amenajeze la fabrică săli de clasă pentru cei care vin în stagii de practică. Tinerii care ajung acolo vor avea parte de experienţă directă.

„Şi asta este datoria agenţilor economici, să creeze locuri de practică. În învăţământul dual pot merge o săptămână la şcoală şi una să vină în practică. La el şi la Politehnică, chiar dacă ai nevoie de mai multă teorie, dar măcar o săptămână pe lungă să le fie asigurată o practică unde există utilaje, unde există producţie, unde există presiune, să se obişnuiască dinainte să înceapă să muncească cu modul acesta de viaţă“.

România nu mai este o piaţă cu forţă de muncă ieftină, iar companiile trebuie să ofere salarii cu adevărat atractive pentru a atrage angajaţi, a sublinat Boţan.

„În medie, noi avem undeva la 4.000 de lei net plus bonuri de masă, ceea ce îi duce pe oameni la salarii nete de peste 5.000 de lei. Specialiştii au salarii mai mari, sudorii sunt şi mai bine plătiţi, electricienii care se găsesc greu sunt şi mai bine plătiţi şi apoi sunt inginerii şi cadrele“.

Compania estimează că în 2024 va înregistra o cifră de afaceri de 8 milioane de euro, urmând să ajungă în 2025 la 25 de milioane de euro. Turcii deţin 90% din companie, în timp ce Horia Alexander Enciu deţine 10%.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank