ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Holde Agri Invest vrea să ajungă la suprafeţe agricole de 30.000 de hectare şi capacităţi de depozitare de 40.000 de tone

07.03.2022, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Bugetul de investiţii pentru 2022 se ridică la 10-12 mil. euro Costurile pentru un proiect cu instalaţii de irigaţii mobile pentru 275 ha se ridică la 1 mil. euro. 

Operatorul de terenuri agri­cole Holde Agri Invest vrea să crească de la 10.000 ha la suprafeţe totale de 30.000 ha şi are un plan pentru a-şi majora capacităţile de depozitare până la 40.000 de tone, a explicat Robert Lisenche, director de investiţii al Holde Agri Invest, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Astăzi în cadrul grupului în cele trei nuclee suntem aproape de 10.000 ha, avem discuţii într-o fază avansată pentru a prelua o altă fermă cu o suprafaţă semnificativă şi la materializarea acestei achiziţii suprafaţa totală va ajunge la aproape 12.000 ha şi vom avea patru nuclee la acel moment“. 

Terenurile sunt structurate pe trei nuclee, aflate în Roşiori, Frumuşani şi Videle şi circa 2.000 de ha din ferma Roşiori sunt cultivate în sistem ecologic. Compania listată la Bursa de la Bucureşti avea ca obiectiv strategic declarat să ajungă la suprafeţe totale de 20.000 ha, însă acum are ţinte mai ambiţioase. 

„Obiectivul strategic fixat de fondatorii companiei şi ai grupului este ca Holde să ajungă să opereze 20.000 ha, ne gândim să ajungem chiar şi la 30.000 ha. Dar sunt pe­rioade în care achiziţiile se fac într-un ritm mai accelerat şi perioade în care lucrurile se temperează“. El a povestit că anul agricol 2020-2021 a venit cu rezultate bune, astfel încât apetitul fermierilor de a-şi vinde afa­ce­rile a fost mai scăzut. Directorul de inves­ti­ţii este optimist că „treptat, în mod organic“ Holde se va „apropia destul de re­pede de obiectivul fixat la înfiinţarea grupului. 

Compania are un plan pentru a ajunge de la capacităţi de depozitare de 10.000 de tone în prezent până la 40.000 de tone, în contextul în care a demarat în 2021 extinderea capcităţilor de la silozul din Călineşti, jud. Teleorman. 

„Estimăm că până la jumătatea anului vom reuşi să dăm în folosinţă toate cele 15.000 de tone pe care ni le-am propus, vom crea capacităţi noi pentru 5.000 de tone şi vom conecta vechile celule cu cele noi şi vom face un singur sistem integrat de gestionare a lor“. 

Dincolo de această investiţie compania are în plan câte un siloz de 10.000 de tone în fiecare dintre celelalte două nuclee pe care le are în prezent, proiecte care sunt gândit cu posibilitatea de extindere de 2.500 de tone la fiecare. 

Grupul, care avea o capitalizare bursieră de 112,7 mil. lei la momentul redactării acestui articol, a primit la finalul anului trecut aprobarea acţionarilor pentru a împrumuta de la bănci până la 170 mil. lei pentru a-şi susţine dezvoltarea şi activitatea curentă. Această finanţare ar urma să se concretizeze printr-un credit sindicalizat. 

Mai multe detalii pe zf.ro

„Acest credit va fi folosit atât pentru refinanţarea unora dintre creditele pe care le avem în momentul de faţă cât şi pentru a face investiţiile pe care ni le propunem, atât în achiziţia de mijloace fixe, cât şi pentru preluarea de noi ferme. Şi creditul va fi folosit şi pentru activitatea curentă, nu doar pentru investiţiile pe termen mediu şi lung“. 

Invitatul a explicat că planul de investiţii pentru 2022 se ridică la 10-12 mil. euro şi reprezintă „planul de investiţii în mijloace fixe şi, posibil, şi pentru achiziţionarea de ferme“. 

Holde Agri invest spune că nu se confruntă cu problema secetei în acest an agricol. Totuşi, în 2021 a derulat un proiect-pilot care a vizat instalarea unor instalaţii mobile de irigaţii pentru 125 ha de teren din ferma din Frumuşani.

„Pe baza experienţei deja pozitive de anul trecut, anul acesta avem contractele semnate pentru extinderea acelei suprafeţe cu încă 150 ha, deci ajungem la 275 ha în ferma din Frumuşani“. 

Lisenche spune că zonele pe care trebuie să le irige Holde nu beneficiază nici măcar de o infrastructură de instalaţii mai veche pe care să o poată moderniza şi în cele mai multe cazuri trebuie să înceapă de la zero. Doar pentru instalaţiile pentru cele 275 ha costurile se ridică la aproape 1 mil. euro. 

Grupul Holde Agri a avut anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 59,3 milioane de lei, în creştere cu 46%, şi un profit net de 4,8 milioane lei, cu 41% peste 2020. Numărul de angajaţi depăşeşte 100 de persoane. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank