ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Iani Cuşu, Real Estate Investment: Va veni vremea când dezvoltatorii vor lua în vizor vechile unităţi hoteliere pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi

21.07.2021, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Extinderea plajelor din Mamaia afectează pe termen scurt piaţa imobiliară din Mamaia, însă investitorii sunt în continuare interesaţi de achiziţia de apartamente pentru a le închiria ulterior în regim hotelier.

„O extindere a plajelor a avut loc în urmă cu cinci ani în Constanţa, iar acelaşi impact l-am avut atunci – toţi erau nemulţumiţi. Dar după trei ani plaja a fost erodată şi s-a şi intervenit, iar plajele acum arată bine. Puţin probabil ca vânzările să fie afectate deoarece nu vorbim de investiţii pe termen scurt. Eventual la început să existe o reacţie, dar volumul tranzacţiilor imobiliare din Mamaia, Mamaia Nord este unul ridicat“, a spus Iani Cuşu, preşe­dinte Real Estate Investment, dezvoltatorul proiectului rezidenţial Marina Blu, un proiect de 87 de apartamente localizat în centrul staţiunii Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de hotelul Iaki, în proximitatea hotelului Rex.

„Am început construcţia în toamna anului 2020, iar livrarea este prevăzută pentru luna iunie 2022“, explică Iani Cuşu.

Proiectul Marina Blu are un mix locativ compus din studiouri şi apartamente cu două, trei şi patru camere. Preţurile pornesc de la 79.500 euro fără TVA pentru un studio, 112.000 euro pentru două camere şi 139.500 euro pentru trei camere. Investiţia totală, cu tot cu achiziţia terenului este de 10 mil. euro. Proiectul este dezvoltat în asociere de Real Estate Investment şi Port Shipping & Engineering, un grup de companii care activează în domeniul construcţiilor civile şi industriale, precum şi al operaţiunilor portuare, cu peste 10 ani de activitate şi 150 de proiecte în portofoliu.

„Avem consierge şi posibilitatea de a fi oferite spre închiriere apartamentele.

Un loc de parcare costă 15.000 de euro. În general cumpără locuri de parcare cei care cumpără apartamente, iar cei care cumpără studiouri în general nu cumpără şi locuri de parcare“, a spus dezvoltatorul.

Pe măsură ce extinderea proiectelor continuă, tot mai puţine loturi sunt disponibile pentru viitoare dezvoltări imobiliare.

„Piaţa rezidenţială este una «caldă» în zonă, se dezvoltă în continuare şi sunt construite noi apartamente, în special în Mamaia Nord. În Mamaia nu mai sunt prea multe terenuri disponibile. Există în continuare apetit şi interes pentru Mamaia. Când loturile disponibile se vor termina, următorul pas va fi acela de a cumpăra hoteluri vechi pentru a fi dărâmate. Este dificil să renovezi un hotel vechi şi este posibil să apară acest trend, iar preţurile ar începe de la 2.000 – 2.500 euro/mp. Terenul este scump aici, iar solul este unul dificil şi implică soluţii scumpe“, a explicat Iani Cuşu.

Sute de apartamente îşi deschid uşile an de an în zona Mamaia Nord-Năvodari de la malul mării, cele mai multe cu scopul clar de a servi drept spaţii de cazare pentru turişti. Puţine sunt locuinţele cumpărate pentru a fi folosite drept case de vacanţă de proprietari şi chiar şi mai puţine sunt acelea achiziţionate în scopul locuirii permanente de proprietar.

Datele furnizate de Primăria Năvodari la solicitarea ZF arată că numărul de locuinţe existente în acest oraş a crescut cu 13% în ultimii cinci ani, până la 22.626 în 2020.

Jucătorii din piaţa imobiliară spun că o parte din locuinţele care se află în Mamaia Nord-Năvodari figurează în datele statistice ca fiind în Constanţa, astfel că în realitate numărul locuinţelor este chiar mai mare. Pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică se arată că numărul livrărilor s-a apropiat de 2.000 de locuinţe anual din 2017 încoace şi a crescut de cinci ori în perioada 2015-2020. Iar viitorul sună bogat în noi livrări.

În ceea ce priveşte blocurile, din totalul structurilor de cazare clasificate la Ministerul Turismului, 33 de unităţi funcţionează în regim hotelier şi 422 sunt unităţi în scop rezidenţial, declarate la minister drept camere sau apartamente de închiriat în scop turistic.

Datele SVN Romania arată că livrările de unităţi rezidenţiale în zona Mamaia au depăşit pragul de 2.000 de unităţi locative în 2020, acestea putând să treacă de nivelul de 3.000 de locuinţe în acest an, ţinând cont de proiectele aflate în diferite faze de dezvoltare. Adiţional acestora, alte 1.500 de unităţi se află în construcţie, acestea având ca termene de livrare anul 2022.

Luând în calcul aceste cifre, Mamaia s-ar clasa, la nivel individual, printre localităţile cu cele mai dezvoltate pieţe rezidenţiale din România, depăşind oraşe de dimensiuni medii şi mari, precum Craiova, Iaşi şi Oradea.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank