ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ionuţ Bindea, ROCA Industry: Planurile de investiţii pentru perioada următoare totalizează undeva la 30 de milioane de euro

11.10.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cifra de afaceri a companiilor din portofoliu ar putea ajunge la 55-60 de milioane de euro în 2022. Companiile ROCA Industry reunesc circa 1.000 de angajaţi.

Holdingul ROCA Industry, înfiinţat de ROCA Investments pentru piaţa materia­le­lor de construcţii, are în pregătire proiecte de investiţii de circa 30 de milioane de euro prin care vizează retehnologizarea şi eficientiza­rea producătorilor din portofoliu, a explicat Ionuţ Bindea, preşedintele consiliului de adminis­traţie şi director general interimar al ROCA Industry, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Investiţiile pentru anul acesta au fost destul de reduse, între 2 şi 3 milioane de euro, pentru că două companii sunt achiziţionate anul acesta şi una în decembrie anul trecut. În schimb, planurile pentru perioada urmă­toare totalizează undeva la 30 de milioane de euro, iar aici mă refer la ce avem ca proiecte pe fonduri europene, ajutor de stat, finanţare bancară“. 

Astfel, ROCA Industry va încerca să ob­ţină în primul rând fonduri prin programele de finanţare, însă dacă nu va reuşi va merge înainte cu aceste investiţii prin intermediul finanţării bancare. 

„Doar că există posibilitatea să încetinim ritmul, în loc să facem investiţiile într-o peri­oadă de 1-2 ani, ar putea dura 3-4 ani. Planu­rile sunt clare, le-am avut încă de la mo­mentul achiziţiilor companiilor, avem o viziu­ne pe termen lung cu privire la dez­voltarea acestor companii şi cu privire la dezvoltarea holdingului“. 

După mai multe tranzacţii, portofoliul ROCA Industry reuneşte producătorul de plasă de fibră de sticlă pentru termosisteme şi aplicaţii industriale Bico Industries, pro­ducătorul de uşi de interior Eco Euro Doors, producătorul de vopseluri şi lacuri Sarcom, respectiv producătorul de panouri şi plasă Dial. Concomitent, portofoliul s-a extins şi prin achiziţii realizate de Bico Industries. 

„În 2022 am închis tranzacţia la Eco Euro Doors, o tranzacţie de circa 10 milioane de euro, şi am închis tranzacţia la Dial, o tranzacţie de aproximativ 11 milioane de euro. De asemenea, Bico Industries a achi­ziţionat în martie un competitor din Repu­blica Moldova şi este acum în negocieri pen­tru un competitor din Lituania“. 

Dincolo de componenta de M&A, planul de 30 de milioane de euro anunţat de Bindea se referă la companiile aflate deja în portofoliu. El spune că acestea au nevoie de o îmbunătăţire a tehnologiei, o eficientizare a proceselor, dar şi de o mai bună eficienţă energetică. 

Pentru două dintre companii există proiecte pentru instalare de panouri fotovoltaice, în timp ce la altele vor exista extinderi ale capacităţilor de producţie. 

„Spre exemplu, la Piatra Neamţ, la Bico Industries urmează să depunem un proiect pe ajutor de stat, cu o valoare de 8-9 milioane de euro, pentru construcţia unei noi capacităţi de producţie pentru textile industriale. La Dial în Hârşova avem finalizată o hală unde suntem în curs de redactare a unui proiect pentru mărirea capacităţii de producţie, estimăm în jurul a 5-7 milioane de euro valoare finală. Avem şi la Eco Euro Doors un proiect de 4-5 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de producţie“. 

Ionuţ Bindea a spus că anul 2022 a fost „peste anul 2021“ pentru piaţa materialelor de construcţii, chiar dacă acest rezultat a fost obţinut într-un mediu cu mai multe provocări. 

„Sunt costurile de energie electrică, fluctuaţiile din zona de materii prime, unde specificul pieţei este de nervozitate, nu atât de creştere. Au fost creşteri semnificative în prima parte a anului, apoi a fost o perioadă de scădere a preţurilor la materii prime, apoi din nou creştere, iar astăzi suntem într-o zonă de incertitudine şi nervozitate, cu fluctuaţii în ambele direcţii“. 

Întrebat dacă în creşterile preţurilor la materiale de construcţii există în acest an şi o componentă speculativă, Bindea spune că producătorii din portofoliul ROCA Industry operează cu marje similare cu cele de anul trecut. 

„Ce vedem noi este o problemă de echilibru între cerere şi ofertă la un nivel mai ridicat de preţ cauzat de o reducere a ofertei. Pe zona de producători noi nu avem o componentă speculativă, marjele sunt similare cu cele de anul trecut, nu este o componentă speculativă. Din informaţiile noastre în ceea ce priveşte distribuitorii şi retailerii, nici acolo nu avem semnale că ar fi marje în zona asta. Nu ştiu ce să vă spun de partea din upstream, unde sunt şi tensiunile mari pe ofertă“. 

Cifra de afaceri consolidată pentru toate companiile din portofoliu ar putea ajunge în 2022 să se situeze între 55 şi 60 de milioane de euro. Companiile ROCA Industry reunesc circa 1.000 de angajaţi.

„Suntem puţin peste anul trecut şi în volume, că în cifră de afaceri toată lumea raportează cifre mai mari în contextul inflaţionist, dar şi raportat la volume vom fi peste anul trecut, iar ca EBITDA vom fi puţin peste anul trecut“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank