ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ionuţ Negoiţă, HILS Development: Secretul unei dezvoltări sănătoase într-un oraş este valorificarea fostelor platforme industriale, unde deja există infrastructură

12.12.2024, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Construcţia de proiecte imobiliare, rezidenţiale, comerciale şi birouri trebuie realizate în primul rând unde au fost anterior platforme industriale, pentru a beneficia de infrastructura de transport şi utilităţi deja existentă ♦ Unde înainte oamenii mergeau la muncă, acum merg acasă sau la cumpărături ♦ În zona Theodor Pallady se construiesc anual 3.000 - 4.000 de noi apartamente.

Bulevardele gata construite, transport în comun care include metrou dar şi tramvai alături de utilităţi care permit nu doar alimentarea locuinţelor, ci şi investiţii în energie verde, cum ar fi instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri şi pompe de căldură pentru acestea - acestea sunt atuurile dezvoltărilor în foste zone industriale. Dezvoltările din proximitatea bulevardului Timişoara au urmat această strategie, şi în loc de foste fabrici, acum sunt noi proiecte rezidenţiale, iar în Floreasca, Barbu Văcărescu sau Dimitrie Pompeiu sunt birouri. De asemenea, acelaşi lucru se întâmplă de mai bine de 15 ani şi în zona de est a Capitalei, unde vechile platforme sau terenuri virane au fost înlocuite cu noi cartiere rezidenţiale sau proiecte comerciale.

„Secretul unei dezvoltări sănătoase într-un oraş este acela de a folosi platformele industriale dezafectate pentru dezvoltare. Dacă anterior era un flux de oameni care veneau la muncă, acum vin acasă, sau la shopping. Centrul oraşului a devenit aglomerat, poluat şi scump de construit, motiv pentru care centrul de interes se mută“, a explicat Ionuţ Negoiţă, fondator şi CEO al dezvoltatorului HILS Development, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

HILS Development este o companie antreprenorială care deţine cel mai importat portofoliu rezidenţial din estul Bucureştiului, respectiv şase proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni, care au potenţialul de a ajunge la o comunitate de 24.000 de locuitori. Trei proiecte sunt deja finalizate şi locuite: HILS Pallady, Splai şi Brauner. Pe termen lung, compania îşi propune să consolideze comunităţile din zona Theodor Pallady şi să finalizeze proiectele HILS Sunrise, Titanium şi Republica.

„Vorbim de aproximativ 1.000 de hectare în zona Pallady, din care au fost probabil valorificate în proporţie de 10% construite. Vorbim de o zonă care a fost preponderent industrială şi agrară. Acum vorbim de un potenţial ca aici, în următorii zece ani, să fie construit un oraş de 150 de mii de locuitori. Noi de 4-5 ani avem ca ţintă construcţia a 1.000 de apartamente anual, faţă de 500-600 anterior. Nu construim doar noi, sunt şi alţi dezvoltatori şi împreună dezvoltăm trei-patru mii de apartamente anual“, a explicat Ionuţ Negoiţă.

 

Ce a mai spus Ionuţ Negoiţă

♦ Vânzările pentru HILS Development au mers mai bine în 2024 faţă de 2023, vom închide anul cu un avans de 25%.

♦ Zona Theodor Pallady are infrastructură de transport bine dezvoltată, de la metrou, tramvai, autobuze, are un bulevard cu şase benzi, este aproape de A2 şi ieşirea spre Constanţa şi are toate brandurile mari din zona de comercial.

♦ Putem numi zona Pallady şi „oraş de 15 minute“ deoarece are toate componentele necesare, mai puţin cea de birouri, dar în câţiva ani vom avea şi office.

♦ 1.000 de hectare reprezintă suprafaţa care permite expansiunea în zona Pallady, o fostă zonă industrială, completată de terenuri agricole.

♦ 150.000 de locuitori va avea în următorii 10 ani zona Pallady, formată din noile cartiere rezidenţiale

♦ De 4-5 ani ne-am setat să construim anual 1.000 de apartamente, faţă e 500-600 anterior. În total, cu ce construiesc şi alţI dezvoltatori, putem vorbi de 3.000 - 4.000 de apartamente anual.

♦ Anul acesta vom vinde în jur de 900 de apartamente, deoarece în fiecare an vrem să avem un stoc, sunt clienţi care vor să se bucure ziua următoare de apartament, nu să aştepte 2-4 ani pentru el. Acum avem trei proiecte unde avem stoc de apartamente.

♦ 30 le-am păstrat, mobilat şi închiriat, dar acum am decis să lăsăm acest business celor din domeniu.

♦ Preţurile cresc deoarece şi costurile sunt în creştere. Până acum am reuşit să ne menţinem marja. Multe materiale au rămas stabile din punct de vedere preţ, dar unele au crescut, la fel şi manopera.

♦ Zona de est, fiind una industrială, dispune de străzi cu 2-3 benzi pe sens, metrou, astfel încât infrastructura de transport dar şi de utilităţi, este una care permite creşterea zonei.

♦ Secretul unei dezvoltări sănătoase într-un oraş este să te foloseşti tocmai de aceste platforme industriale, unde anterior exista acest flux mare de oameni care veneau la muncă. Acum nu mai vin la muncă, vin să doarmă sau să meargă la shopping. Pentru că centrul oraşului a devenit foarte aglomerat şi din punct de vedere de trafic şi poluat şi scump de construit.

♦ În Pallady, de exemplu, este o şcoală mare privată destul de mare care ajută. Sunt vreo două şcoli de stat, se mai construieşte una acum.

♦ De la viitorul guvern ne dorim predictibilitate şi consultare cu mediul privat

♦ Uşor se revine la normalitate când vine vorba de finanţare, iar treptat jumătate din achiziţii vor fi realizate cu credit ipotecar.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank