ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Iulian Nedea, Simtel Team: La începutul anului ne-am bugetat construcţia a 27 MW de centrale fotovoltaice şi am contractat deja 40 MW

18.07.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Costul pentru instalarea unei capacităţi fotovoltaice de 1 MW, destinată autoconsumului, variază între 750.000 şi 850.000 de euro.

Interesul pentru proiecte fotovoltaice destinate autoconsumului creşte într-un ritm peste aşteptări în piaţa locală, pe fondul unor preţuri impredictibile în piaţa de energie, a explicat Iulian Nedea, CEO şi cofondator Simtel Team, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Pentru noi anul 2022 este un real succes, ne-am bugetat la începutul anului venituri din construcţia a 27 MW de centrale fotovoltaice, acum suntem în iulie şi avem contractaţi peste 40 MW. Eu sper să implementăm anul acesta toate proiectele, ceea ce ne-ar duce la venituri şi cheltuieli mai bune decât am previzionat“. 

El este de părere că această evoluţie se datorează unui cumul de factori, însă cel mai greu cântăresc explozia preţurilor la energie şi perspectiva ca subvenţia acordată de guvern să fie eliminată în primăvara anului viitor. În acest context, companiile îşi doresc să menţină o predictibilitate asupra costurilor. „Avem clienţi din zona de retail, am semnat contracte şi cu firme din zona de creştere a animalelor, unele sunt deja imple­mentate, avem proiecte pentru depozite cu frig, dar avem şi fabrici de mezeluri, electro­casnice sau alte tipuri de fabrici. Lucrăm cam în tot spectrul de clienţi şi este un moment bun pentru profilul nostru“. 

Dincolo de nevoia de a optimiza costu­rile, companiile apelează la soluţii de energie regenerabilă şi pentru a se alinia unui viitor axat pe reducerea impactului negativ asupra mediului, într-o lume în care sustena­bilitatea a devenit o nevoie categorică. 

„Eu spun şi în companie şi de câte ori am ocazia că sustenabilitatea în viitor va fi cum este astăzi departamentul juridic sau departamentul financiar într-o companie. Acest lucru se întâmplă deja în companiile mari şi de aceea unul dintre motivele pentru care firmele se îndreaptă către astfel de soluţii este pentru că îşi doresc un mediu mai curat şi energie verde“. 

Costul unei centrale fotovoltaice instalate pe acoperiş diferă în funcţie de tipul de structură necesară şi poate varia cu 10-15%. Concret, costul pentru instalarea unei capacităţi de 1 MW variază între 750.000 şi 850.000 de euro. 

„Eu consider că 1 MW este o capacitate medie, dar noi avem în momentul ăsta în implementare peste 100 de proiecte, iar media lor este undeva la 300-400 kW. Cu cât proeictul este mai mare costul poate scădea“. 

Compania de ingineri şi tehnologie Simtel Team a raportat venituri din exploatare de 58,7 mil. lei în 2021, în creştere cu 40% faţă de 2020 şi un profit net de 6,1 mil. lei, plus 55%. Aproape 70% din venituri au fost realizate de divizia de energie verde. 

La începutul anului, Simtel Team a estimat afaceri de peste 103 mil. lei pentru 2022 şi un profit net de 11,6 mil. lei, însă evoluţia pozitivă a pieţei fotovoltaicelor destinate autoconsumului ar putea duce la un rezultat mai bun, după cum a explicat Nedea. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank