ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Iuliana Anton, Wantsome: Avem oameni care au venit din domenii variate spre IT, de la HoReCa, marketing, comunicare, banking şi multe altele

05.09.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Circa 2.000 de oameni au trecut prin programele de reconversie profesională oferite de şcoala de IT Wantsome în ultimii ani.

Ultimii ani au împins tot mai mulţi români spre o reconversie profesională prin care aceştia şi-au dorit să lucreze ulterior în sectorul IT, în contextul în care nu au mai fost mulţumiţi de oportunităţile sau de salariile la care aveau acces anterior, a explicat Iuliana Anton, fondatoarea Wantsome, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Aproape din toate domeniile, de la comunicare, marketing, banking, finanţe în general, farmacie, medicină, chimie, biologie, muzică (...) HoReCa, pentru că a fost un domeniu afectat în pandemie şi au venit spre reconversie profesională, vânzări, întrucât mulţi oameni de vânzări care au peste 35 de ani îşi doresc un alt domeniu".

Fondatoarea şcolii de IT Wantsome spune că vin către ei în principal oameni care nu mai găsesc satisfacţie sau oportunităţi în domeniul în care activează sau cei care au finalizat o facultate, însă nu se regăsesc în domeniu.  „De obicei la Wantsome vin oameni care au făcut o anumită specializare şi văd că piaţa muncii pe specializarea pe care au terminat-o nu le oferă foarte multe opţiuni, cum ar fi medicină veterinară sau agronomie, ori oameni care au intrat într-un anumit domeniu şi nu mai sunt mulţumiţi de dezvoltarea lor profesională, au ajuns la un stadiu de platou. Şi compară domeniu în care activează în acest moment cu potenţialul IT-ului, iar IT-ul iese câştigător.“

Piaţa muncii din România înregistrează în fiecare an un nou deficit de 10.000 de specialişti IT pentru diferite roluri din acest vast domeniu de activitate. Wantsome oferă aproape 50 de programe de mentorat diferite, iar în ultimii ani au venit spre companie circa 2.000 de cursanţi pentru reconversie profesională.

„Sesizăm că din ce în ce mai mulţi oameni iau IT-ul în considerare ca şi drum în viaţa profesională şi sunt interesaţi de cursuri de IT. Văd foarte clar în jurul lor prezenţa tehnologică crescută, astăzi există o aplicaţie pentru absolut orice lucru vrem să îl facem, se simte nevoia de competenţe tehnologice, oamenii vin în mod natural să acceseze cursuri de IT şi să-şi pună competenţe noi pentru că îşi doresc opţiuni pe piaţa muncii şi viitor în profesie".

Compania oferă atât cursuri de reconversie profesională, cât şi cursuri prin care cei care lucrează deja în IT vin să înveţe şi să obţină noi competenţe.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la peste 400.000 de euro în 2021, iar pentru 2022 Iuliana Anton vizează afaceri de peste 500.000 de euro.

"Vedem că în 2021 am avut o creştere de 10% a numărului de cursanţi faţă de anul 2020, iar acum vedem că în primele şapte luni ale anului avem o creştere de 23% a numărului de cursanţi comparativ cu anul trecut".

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank