Creşterea economică şi în special a veniturilor determină o cerere tot mai mare pentru învăţământul privat, în special pentru cel preşcolar şi primar, mai ales în condiţiile în care în Bucureşti cele mai multe şcoli de stat sunt supraaglomerate.
„Cel puţin în Bucureşti şi în zona de nord, vedem o creştere liniară a învăţământului privat. Nu ştiu ce se întâmplă în alte părţi, dar s-ar putea, dacă economia o să fie zdruncinată, să nu mai fie atât de multe cereri sau să nu mai fie atât de mulţi copii înscrişi în sistem privat şi să se mute foarte mulţi în sistem tradiţional“, a spus Iuliana Dima, fondatoare a grădiniţei Maria Montessori Home, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
Iuliana Dima a investit în proiectul grădiniţei 250.000 de euro în care învaţă acum 70 de copii împărţiţi în patru grupe, care în general locuiesc în zona de nord a Capitalei, inclusiv în Pipera, Tunari, Bănasa sau Baloteşti.
„Sunt foarte scumpe materialele didactice, sunt foarte scumpe cursurile AMI şi aici am ajuns după 8 ani de zile în care am investit în oameni şi materiale. Acum suntem în al 9-lea an de când funcţionăm şi continuăm să investim. De exemplu, avem vaze mici din sticlă sau ceramică pentru flori. Folosim materiale reale, sticlă şi porţelan, în loc de plastic. O clasă poate să ajungă între 10.000 şi 15.000 EUR doar materiale educative, fără mobilier. Asta în condiţiile în care nu s-ar strica nimic. Însă, în decursul unui an, se strică destul de multe materiale şi trebuie înlocuite“, a explicat Iuliana Dima.
Miza următoare o reprezintă completarea grădiniţei cu o şcoală primară, unde cei din preşcolar să meargă pe aceeaşi linie de învăţământ.
„Eu plănuiesc ca în viitor să deschidem o şcoală primară. Acesta ar fi următorul pas. Acest proiect a venit cumva în urma nevoilor familiilor, la cererea părinţilor de a lungul timpului. Investiţia este estimată la circa 350-400.000 de euro, iar iniţial vom începe cu o clasă, iar ulterior vom creşte progresiv, cum am făcut şi cu grădiniţa.“
„Vor fi maximum 25 de copii într-o clasă, iar investiţiile cred că vor fi mai mari decât la grădiniţă, cel puţin aşa estimez în momentul de faţă“, a spus Iuliana Dima.
Din punct de vedere business, ea se aşteaptă la schimbări fiscale în 2025, care vor pune presiune pe veniturile unităţilor.
„Mă gândesc că se vor mări taxele şi că se va schimba sau se va pune mare presiune pe noi, antreprenorii mici, şi atunci o să vedem... o să fie o luptă de supravieţuire, zic eu, şi o să vedem cum o să reuşim să trecem 2025.Ne pregătim de acum, în sensul că îmi place să am un surplus de cash, ca să nu mă prindă nepregătită 2025, pentru că aşa cum am spus mai devreme, retenţia personalului este primul lucru pe care îl bifez şi pentru ca ei să fie mulţumiţi, salariile trebuie să fie adecvate, deci forţa de muncă e cea mai importantă într-o grădiniţă“, a subliniat antreprenorul.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE