ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Jerry Dauteuil, Jerry’s Pizza: Am învăţat în 2008 că e bine să laşi banii în firmă, să fie solidă. Pandemia mi-a confirmat că am luat decizia corectă

11.10.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Jerry’s Pizza se îndreaptă spre afaceri de 16 mil. euro în 2021 Jerry Dauteuil a venit pentru prima dată în România în 1991, iar în 1993 s-a hotărât să se mute aici. 

Una dintre lecţiile pe care le-a învăţat compania din spa­tele lanţului de pizzerii Jerry’s Pizza în timpul crizei financiare din 2008-2009 a fost legată de importanţa de a avea bani în firmă şi de a te baza pe capitalul propriu, a ex­plicat antreprenorul Jerry Dauteuil, în emisiunea ZF In­vestiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Investiţiile le facem din capitalul propriu. Un lucru pe care l-am învăţat în 2008 în criza financiară a fost acela de a avea banii la plapumă. M-am asi­gurat că am banii în cufăr de război pen­tru orice alt eveni­ment care urmează să se întâmple şi pan­demia mi-a con­firmat că am luat decizia corectă. În loc să scoţi banii din firmă şi să îi cheltui pe cine ştie ce, lasă să fie solidă com­pania, fără să avem griji dacă cineva ne dă finanţare şi cât ne va costa“. 

Compania mai are în plan anul acesta investiţii de câteva sute de mii de euro pentru a deschide o nouă locaţie, după ce a intrat în 2021 şi în oraşul Craiova. Lanţul este format din 23 de unităţi, dintre care 17 sunt în zona Bucureşti-Ilfov. Trebuie menţionat că una dintre locaţiile din Bucureşti este inactivă în prezent. 

„Primul magazin în 1996 a fost în piaţa Matache şi în 2019 am avut oportunitatea să mă întorc acolo şi în T3 am deschis un magazin acolo, ştiind că zona se dezvoltă. Dar a venit martie 2020, piaţa Matache a intrat în con­ser­va­re şi noi am păstrat locaţia de acolo în conservare“. 

Odată cu începutul pandemiei, populaţia a început să îşi facă stocuri de la retaileri, iar restaurantele cu livrare nu au avut o perioadă foarte bună cât a ţinut al doilea tri­mestru din 2020. Cu toate acestea, numărul de comenzi a în­ceput să crească din al treilea trimestru. 

„În al doilea trimestru a venit o scădere drastică de 40-50%, dar ulterior a început să revină clientela cu comenzi. În acelaşi moment au intrat agregatorii mult mai puternic decât erau ei pe piaţă în 2019. Odată cu ei a crescut piaţa pentru noi toţi. Am terminat anul cu o scădere de 2%“. 

În ceea ce priveşte materiile prime, antreprenorul spune că achiziţionează 90% dintre acestea de la companii locale şi producători locali, ceea ce a ameliorat din impactul problemei. 

„Practic, creşterile de preţuri sau problemele pe lanţurile logistice ne afectează prin furnizorii noştri. Sau dacă o fabrică de mezeluri din România importă carcasele din Spania, noi suntem influenţaţi în mod indirect de creşterile de cost pentru el. Cred că cele mai mari creşteri de costuri în România vin dinspre costurile cu forţa de muncă“. 

Lanţul de restaurante este organizat într-un grup, iar antreprenorul a explicat un sistem pe care l-a gândit pentru a avea trasabilitatea materiillor prime în interiorul unităţilor Jerry’s Pizza. 

„Suntem organizaţi într-un grup şi avem o unitate de procesare. Noi primim făină, ulei, drojdie, facem cocă şi vindem către celelalte unităţi. E o poveste pe care îmi place să o spun. Am făcut asta pentru că în primele 6 luni când eram un antreprenor naiv şi fără sisteme eram furat. Am învăţat că trebuie să ai procesele bine structurate şi am creat această companie de procesare care atunci a creat un fir pe hârtie către celelalte unităţi. De atunci cumpărăm ingredientele, materia de bază, transformăm şi vindem către celelalte unităţi, unde sunt asamblate“. 

Jerry Dauteuil a venit pentru prima dată în România în toamna anului 1991. Tatăl său a lucrat pentru NATO, ceea ce a făcut ca tânărul Jerry de atunci să îşi petreacă multe vacanţe în Europa. După finalizarea studiilor, antreprenorul a lucrat la Camera de Comerţ şi Industrie a Statelor Unite în Washington DC“. 

„Acolo am cunoscut 8 români în aprilie 1991 şi m-au invitat în vacanţă şi am venit în România în toamnă 1991. M-am îndrăgostit imediat de ţară, eram un băiat tânăr, fără responsabilităţi, familie, şi eram dornic de aventură“. 

După încă o vacanţă în România în vara anului 1991, Jerry a hotărât să se stabilească în România şi s-a mutat aici pe data de 3 februarie 1993. Timp de doi ani a lucrat pentru un antreprenor american care avea mai multe businessuri în România. 

„Aveam două ţinte: să trăiesc în afara SUA pe picioarele mele şi să devin antreprenor. După ce am lucrat doi ani pentru altcineva am realizat că am bifat doar una dintre ţinte. Printr-o confluenţă de situaţii am ajuns să aleg pizza, specific pizza la livrare. Restul e istorie“. 

Afacerile companiei s-au situat în 2020 la 14,5 milioane de euro, iar pentru 2021 ţinta este de 16 milioane de euro. Acţionariatul este împărţit între Jerry Dauteuil şi soţia sa – unul dintre principalele motive care l-au convins să rămână în România în anii 90. 

Compania are 650 de angajaţi, iar până la finalul anului vrea să ajungă la 700 de oameni. 

„Sper că clienţii au avut o interacţiune bună cu noii angajaţi din străinătate. Şi noi lucrăm cu un cadru de muncitori străini, nepalezi, aduşi să amelioreze situaţia cu forţa de muncă. Circa 15% dintre angajaţi sunt din zone non-UE“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank