ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Lucian Stanciu-Viziteu, primarul din Bacău: Avem peste 12 companii care s-au arătat interesate deja să concesioneze şi să dezvolte afaceri în viitorul parc industrial

14.04.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ AdministraÅ£ia locală a lucrat timp de opt luni deja pentru proiectul unui aÅŸa-numit Campus Regional Tehnic, care ar putea fi finanÅ£at prin PNRR ♦ Bugetul de investiÅ£ii al municipiului Bacău pentru 2022 este de 300 mil. lei ♦ LicitaÅ£ia pentru concesiunea terenurilor din parcul industrial ar putea fi lansată la finalul anului 2022.

Mai mulÅ£i investitori ÅŸi-au arătat deja interesul faţă de viitorul parc industrial de 42 ha din municipiul Bacău, încă de când administraÅ£ia locală a început să facă primii paÅŸi înspre realizarea acestui proiect, iar printre companiile interesate se numără atât investitori deja prezenÅ£i pe plan local care vor să se extindă, cât ÅŸi investitori noi, a explicat Lucian Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău, prezent în emisiunea ZF InvestiÅ£i în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Suntem în faza de stiudiu de feza­bilitate, care se va termina în aproximativ 4-5 luni, urmând să parcurgem următoarele etape. După obÅ£inerea titlului de parc industrial de la Ministerul Dezoltării – care înseamnă reduceri majore de taxe ÅŸi impozite – vom vedea cum facem partea de reÅ£ele edilitare pentru ca apoi să concesionăm acele spaÅ£ii pentru afaceri. De când am lansat primii paÅŸi avem peste 12 companii care s-au arătat interesate să concesioneze ÅŸi să dezvolte afaceri în acest parc industrial“. 

Recent, administraÅ£ia locală a semnat contractul pentru servicii de proiectare, studiu de fezabilitate ÅŸi plan urbanistic zonal, un demers în urma căruia Bacăul va avea primul său parc industrial. Prima licitaÅ£ie pentru acest studiu de fezabilitate a avut loc în 2021, însă nu s-a prezentat niciun ofertant, ceea ce a întârziat proiectul. 

„În acest moment aÅŸteptăm ca proiectantul să livreze, în 4-5 luni noi depunem toată documentaÅ£ia la Ministerul Dezvoltării ÅŸi în funcÅ£ie de cât de repede ne vor da ei avizul eu sper ca în 6-7 luni să obÅ£inem titulatura, urmând ca apoi să concesionăm spaÅ£iile. Până la finalul anului sper să putem lansa licitaÅ£ia de concesiune pentru companiile care ar fi interesate să înceapă să dezvolte acolo“. 

Edilul a declarat în cadrul emisiunii că proiectul parcului industrial cu o suprafaţă de 42 ha a atras atât atenÅ£ia unor investitori deja prezenÅ£i pe plan local în căutare de spaÅ£ii noi pentru extindere, cât ÅŸi atenÅ£ia unor investitori noi. 

„Avem din sectoare de producÅ£ie, atât cu bunuri de larg consum, producători de mobilă, avem ÅŸi producători din industria aerospaÅ£ială – care este deja cu istorie în municipiul Bacău – ÅŸi competitori ai acestora care sunt deja stabiliÅ£i ÅŸi care sunt interesaÅ£i de o relocare în Bacău“. 

Pentru a putea atrage mai uÅŸor investitori ÅŸi pentru a face Bacăul mai atractiv, administraÅ£ia locală a lucrat înspre reducerea birocraÅ£iei pe partea de autorizaÅ£ii de construcÅ£ie ÅŸi certificate de urbanism. 

„Am introdus ÅŸi posibilitatea de a primi un certificat de urbanism în regim de urgenţă, adică un investitor îl poate obÅ£ine în trei zile, ÅŸi o autorizaÅ£ie de construire în ÅŸapte zile, facilităţi care nu există în multe alte municipii“. 

ÃŽntrebat de ce ar veni un investitor în municipiul Bacău, edilul a discutat atât despre poziÅ£ionarea strategică a oraÅŸului în cadrul regiunii Moldovei, cât ÅŸi despre „campionii naÅ£ionali“ care activează deja în teritoriu. 

„Forţă de muncă există calificată în mai multe domenii tradiÅ£ionale pentru mun. Bacău, avem impozite pe proprietate pe spaÅ£ii comerciale printre cele mai mici din Å£ară, la nivel de 0,75%, avem deja o primă parte de autostradă, centura ocolitoare a Bacăului, ÅŸi următoaree loturi care vor conecta BucureÅŸti de Bacău sunt în fază de licitaÅ£ie spre execuÅ£ie, deci în următorii 2-3 ani vom avea această legătură rutieră directă cu Capitala. PoziÅ£ionarea Bacăului este una strategică pentru toÅ£i cei care livrează la diverÅŸi clienÅ£i mici sau chiar retail, practic fiind locul din care pot livra marfă peste tot în regiunea Moldovei. Avem un aeroport internaÅ£ional unde se pot alimenta sau de unde pot livra mărfuri oriunde în lume ÅŸi avem câteva exemple de campioni naÅ£ionali care sunt aici ÅŸi care pot oferi mărturie că există un mediu prielnic pentru investitori în Bacău“. 

Un alt aspect important pentru investitori Å£ine de forÅ£a de muncă, iar radiografia realizată de invitat în cadrul emisiunii arată că Bacăul are forţă de muncă în servicii, retail, construcÅ£ii, producÅ£ie sau investiÅ£ii financiare, în timp ce ÅŸomajul „este la nivelul similar unui ÅŸomaj natural“. 

Mai mult, administraÅ£ia a dezvoltat un plan prin care îşi propune să înfiinÅ£eze în Bacău un aÅŸa-numit Campus Regional Tehnic, care ar face o legătură directă între sistemul de învăţământ ÅŸi nevoile de calificare din piaÅ£a muncii. 

„Am lucrat peste opt luni de zile la acest proiect, aducând la masă mai mulÅ£i parteneri care în mod tradiÅ£ional nu aveau o legătură de colaborare continuă. Aici mă refer la administraÅ£ie locală, administraÅ£ie judeÅ£eană, inspectoratul ÅŸcolar, patronatul IMM-urilor, cât ÅŸi mediul privat. Am înfiinÅ£at o asociaÅ£ie care se va ocupa cu a crea politici ÅŸi a-i pune la aceeaÅŸi masă pe beneficiarii viitori ai locurilor de muncă, elevi ÅŸi studenÅ£i, pe cei din Ministerul EducaÅ£iei prin Inspectoratul Åžcolar JudeÅ£ean – care contribuie la crearea curriculei particularizate – cât ÅŸi mediul privat, cei care au necesarul de forţă de muncă ÅŸi ÅŸtiu ce se întâmplă ÅŸi ce capacităţi caută pentru locurile de muncă“. 

Astfel, această asociaÅ£ie urmează să devină punctul central al proiectului. Trebuie menÅ£ionat că PNRR-ul prevede zece astfel de campusuri la nivel naÅ£ional, iar asociaÅ£ia lucrează în prezent la documentaÅ£ia necesară înfiinţării unui astfel de centru, „astfel încât să existe un ecosistem foarte clar în special pe educaÅ£ia tehnică de la învăţământul liceal la învăţământul universitar, cu o finalizare în locurile de muncă necesare în mediul privat“. 

ÃŽn prezent, asociaÅ£ia aÅŸteaptă ca Ministerul EducaÅ£iei să publice ghidurile pentru cererile de finanÅ£are în acest sens. Sistemul pe care îl propune municipiul Bacău este gândit pentru a se adapta în mod constant, în funcÅ£ie de nevoile din piaÅ£a muncii. 

„În special învăţământ tehnic ÅŸi manufacturier, vorbim de operatori CNC, specialiÅŸti pentru prelucrare prin aÅŸchiere, industria aeronautică, dar vorbim ÅŸi despre industria alimentară, este nevoie de tehnicieni pentru diverse industrii prelucrătoare, mezeluri, cărnuri, etc. Aceste companii ne vor spune de ce specializări au nevoie astfel încât odată anticipată nevoia, sistemul local de educaÅ£ie să înceapă să livreze“. 

Bugetul de investiÅ£ii al municipiului Bacău pentru anul 2022 se ridică la 300 mil. lei. Printre marile proiecte de investiÅ£ii aflate în derulare se numără: modernizarea a două treimi din iluminatul public din Bacău, renovarea unor creÅŸe, construcÅ£ia unei creÅŸe noi, digitalizarea claselor sistemul de învăţământ local, modernizarea ÅŸi transformarea unui fost cinematograf comunist într-un hub pentru tineri. 

ÃŽn paralel, în faza de licitaÅ£ie pentru execuÅ£ie se află proiecte în valoare de 170 mil. lei, care includ piste de biciclete, modernizarea unui corp de spital sau consolidarea ÅŸi reabilitarea a patru colegii. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank