ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marius Alexe, investitor: În 2025 multe companii trebuie să returneze banii atraşi prin obligaţiuni. Cred că vom vedea mai multe listări de obligaţiuni decât de acţiuni

14.08.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

El face parte din consiliile de administraţie ale Norofert, Bonas şi MAM Bricolaj Portofoliul său se ridică la „câteva milioane de euro“.

Anul 2025 ar putea aduce un val de listări de obligaţiuni pe Bursa de la Bucureşti, în contextul în care mai multe emisiuni de obligaţiuni ajung la scadenţă, însă investitorii sunt precauţi după ce diferiţi emitenţi au avut probleme sau au intrat în insolvenţă, a explicat investitorul Marius Alexe, prezent în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Încerc să fiu realist, greul încă nu a trecut, va fi destul de greu pentru companiile foarte îndatorate. Cel puţin pe AeRO am avut acele listări în 2020, acum cam vine mo­mentul scadenţei, banii s-au terminat şi vom vedea cine va rămâne pe AeRO şi cine nu. Între timp s-a confirmat în piaţa obligaţiunilor, di­fe­renţa între acţiuni şi o­bligaţiuni fiind că la obli­gaţiuni companiile trebuie să returneze banii şi nu au avut de unde. Am avut deja 5-6 insolvenţe, unele s-au lăsat chiar şi cu plângeri penale“.

Printre companiile ca­re au intrat deja în difi­cul­tate şi au slăbit încre­derea investitorilor se numără retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, compania de curierat Nemo Express, dezvoltatorul imobiliar Qualis sau retailerul online elefant.ro.

„2025 este un an în care multe companii au de returnat banii atraşi prin obligaţiuni făcute în 2020, când era acel val de listări, euforie, se tipăreau mulţi bani şi lumea nu avea ce face cu ei“.

Investitorul consideră că vom vedea în continuare listări la Bursa de Valori Bucureşti în 2025, dar majoritatea vor fi listări de obligaţiuni.

„Cred că vom vedea o mulţime de noi obligaţiuni pentru că ajung mai multe la scadenţă în 2025. Vom vedea mai multe listări de obligaţiuni decât de acţiuni“.

Marius Alexe a fost unul dintre cei mai activi investitori în timpul valului de listări, iar în prezent are un portofoliu de câteva milioane de euro pe AeRO, fiind acţionar cu participaţii de peste 10% în producătorul de îngrăşăminte organice Norofert Group, precum şi în producătorul de lactate Bonas.

Totodată, el este investitor activ şi în retailerul MAM Bricolaj. În toate aceste trei companii, Alexe face parte din consiliul de administraţie.

Dincolo de bursă, Marius Alexe a intrat ca investitor în mai multe companii nelistate, dintre care unele au în vizor bursa, iar altele nu. Acestea sunt: Prime Dash, On Leaf, Ohvăz, Ultragreens şi Premium Fit. În ianuarie 2024, el a investit şi în proiectul de băcănii Bacanalia, lansat de Lucian Naş, fostul director general al Bonas.

În ceea ce priveşte antreprenorii care vor să facă pasul spre Bursa de la Bucureşti în perioada următoarea, aceştia trebuie să înţeleagă că a trecut contextul şi euforia de la începutul pandemiei, când aproape orice companie care se lista reuşea să atragă bani de la investitori.

„Nu mai suntem în 2020, investitorii au învăţat, inclusiv eu am luat atunci companii pe care nu trebuia să le iau gândind cu mintea de acum. Lumea nu mai are aceleaşi aşteptări şi nu mai poate fi convinsă prin marketing, promovări excesive. Investitorii vor să vadă echipă, rezultate, un istoric în spate, pentru un due dilligence corect. Nu mai merge să arunci orice pe piaţa noastră, chiar şi companiile bune au probleme în a atrage banii, pentru că s-a mai dus din încrederea investitorilor“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank