ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marius Alexe, investitor: Piaţa AeRO este foarte nouă, încă se învaţă mult, am construit frumos, dar trebuie să mai demolăm şi să construim iar

18.08.2022, 13:00 Autor: Alex Ciutacu

Portofoliul investitorului cuprinde companii precum Norofert, Bonas, MAM Bricolaj, Appraisal and Valuation, PrimeDash, Microgreens sau Ohvaz.

PiaŢa AeRO a Bursei de la Bucureşti s-a bucurat de o exuberanţă fără precedent în ultimii ani, în contextul în care au venit spre piaţa de capital tot mai multe businessuri antreprenoriale, însă au reuşit să se listeze şi companii care nu aveau premisele necesare unei astfel de evoluţii, a explicat investitorul Marius Alexe, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Piaţa AeRO este foarte nouă, încă se învaţă mult în această zonă, am construit frumos, dar trebuie să mai demolăm şi să construim iar. Dar acum investi­torii vor fi mult mai experimentaţi şi companiile vor avea de demonstrat mult mai multe înainte de a câştiga încrederea investitorilor“.

Marius Alexe este unul dintre cei mai activi investitori de retail de la Bursa de la Bucureşti, iar în prezent face parte din consiliile de administraţie ale emitenţilor Norofert Group şi Bonas. Investitorul a subliniat că are în continuare încredere în potenţialul AeRO, dar crede că această trebuie să treacă la următoarea etapă de maturitate. „Piaţa AeRO va creşte cu sigu­ranţă, bursa creşte, pentru că merge mână în mână cu economia, iar noi avem o economie emergentă care bate creşterile eco­nomice ale ţărilor din vest. Tindem să le ajungem din urmă, iar asta se traduce printr-o prospe­ritate mai mare a bursei noastre. Văd un viitor foarte bun, sunt investit acolo şi cred în ea, dar trebuie să recunoaştem când este ceva greşit şi cineva trebuie să o spună“.

Astfel, el consideră că au venit spre bursă şi companii „care nu aveau ce căuta şi au intrat la grămadă cu cele bune“, ceea ce a dus la dezamăgirea unor investitori şi la o scădere generală a încrederii faţă de bursa locală ca întreg.

„Iar acum lumea este dezamăgită de acele companii şi ei nu vor spune că au pierdut pe compania X, vor spune că au pierdut bani la bursă. Din acest motiv a scăzut şi lichiditatea şi popularitatea bursei este în scădere în acest moment“.

El nu a dezvăluit la cât se ridică valoarea portofoliului său de investitor, însă datele de la BVB arată că deţinerea sa doar în NRF se ridică la circa 11,6%, valorând peste 17 mil. lei.

„Ca portofoliu, pe bursă am Norofert şi Bonas care au strânse legături cu domeniul alimentar. (...) Mai am pe retail MAM Bricolaj, pe consultanţă Appraisal and Valuation, iar pe construcţii Raiko Transilvania, care are o linie de business foarte importană în zona acoperişurilor solare“.

Când vine vorba despre investiţiile la bursă, Alexe preferă să se orienteze în principal către industria agro-alimentară, iar în 2021 a lichidat mai multe poziţii când piaţa înregistra încă o efervescenţă.

„Investesc în special în companii din zona alimentară pentru că indiferent de vremurile care vor veni mâncarea va fi căutată, ea este la baza Piramidei lui Maslow şi odată cu creşterea populaţiei, odată cu încălzirea globală, mâncarea va fi din ce în ce mai căutată şi mai scumpă“.

Profilul de investitor al lui Marius Alexe poate fi asimilat unui business angel sau unui investitor de tip private equity iniţial. Aşa cum explică, preferă să fie primul investitor extern dintr-o companie, iar în contextul lichidărilor de poziţii din 2021 s-a orientat mai mult către astfel de companii. Trebuie menţionat că el este şi în consiliul de administraţie al companiei PrimeDash.

„Nu am mai luat poziţii noi pe bursă pentru că evaluările intraseră într-o zonă a fantasticului şi am preferat să investesc în afara bursei, tot în domeniul agroalimentar. Vă pot da două exemple: Microgreens, un producător de microplannte, respectiv Ohvaz, un producător de mâncare sănătoasă bazată în special pe ovăz. (...) Microgreens a fost o investiţie împreună cu ceilalţi doi membri din CA al Norofert, dar nu implică compania. Am investit împreună jumătate de milion de euro şi am putea să vedem această companie pe bursă la un moment dat“.

El mai are şi alte companii în portofoliu, dar nu a vrut să dezvăluie la acest moment despre cine este vorba, spunând doar că este vorba despre un producător de sosuri şi ceaiuri din Iaşi, respectiv o companie din „zona de fitness“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank