ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Meta Estate Trust vrea să investească în apartamente, case sau chiar terenuri, iar pe termen lung va dezvolta şi proiecte rezidenţiale proprii

03.06.2021, 16:27 Autor: Alex Ciutacu

♦ Eugen Voicu, acţionar majoritar al Certinvest, Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator Erudio, Dragoş Bonea şi Alex Bonea, fondatorii Delta Studio – sunt doar câţiva dintre investitorii români care s-au aliat în holdingul Meta ♦ Proiectul a atras până acum 19 mil. lei de la investitori şi vrea să mai atragă 15 mil. lei printr-un plasament privat, înainte de listarea pe AeRo. 

Holdingul Meta Estate Trust vrea să investească în proiecte rezidenţiale reprezentând apartamente, case sau chiar proiecte în stadiul de teren, cu un orizont de exit de maximum 18 luni, iar pe termen lung ar putea ajunge să dezvolte chiar şi proiecte proprii, a explicat Eugen Voicu, cofondator al Meta Estate Trust, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Mergem şi pe case şi pe apartamente, mergem şi spre terenuri dacă va fi cazul, pe asocieri cu proprietari de terenuri să îi ajutăm să dezvolte un proiect şi să facă un exit. Noi avem această dimensiune de 4 mil. euro capital social, mai strângem 2-3-4 mil. euro, de aceea trebuie să avem o diversificare şi să nu investim mai mult de 1-2 mil. euro într-un proiect. Nu putem să ne întindem mai mult, însă la dimensiunea aceasta găsim mai mulţi parteneri potenţiali cu care să pornim la drum, păstrând orizontul de timp de maximum 18 luni în care să marcăm un exit“. 

Lansat în urmă cu câteva luni, Meta Estate Trust are deja cumpărate sau în proces de achiziţie 40 de apartamente, în Bucureşti, Constanţa, respectiv Mamaia. Până la finalul anului, compania vrea să mai achiziţioneze încă 40-50 de apartamente. 

„Nu am vândut încă niciunul pentru că unele sunt în fază incipientă şi urmează să fie vândute pe măsură ce răsar din pământ, dar cele mai multe sunt într-o fază finală de execuţie şi vom începe campania efectivă de vânzare în următoarele 2-3 luni“. 

Structura de tip holding a fost înfiinţată de mai mulţi investitori români, şi-anume: Eugen Voicu, acţionar majoritar al Certinvest, Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator Erudio, Dragoş Bonea şi Alex Bonea, fondatorii Delta Studio, respectiv Cosmin Mizof, head of risk management Certinvest.

Aceştia au reuşit să mai atragă alături de ei încă 24 de investitori strategici, ridicând din piaţă 19 mil. lei în prima rundă de finanţare. 

„Iniţial am vrut să strângem 15 mil. lei în lunile martie şi aprilie, dar ecoul a fost puternic în rândul investitorilor pe care i-am contactat. Am strâns 19 mil. lei, ceea ce ne-a făcut să regândim puţin planul iniţial care cuprindea un plasament privat de 10 mil. lei, şi probabil vom avea un plasament de 15-20 mil. lei la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie“. 

Eugen Voicu îşi propune ca randamentul livrat investitorilor să fie de două cifre, iar traiectoria Meta cuprinde listarea pe piaţa AeRo. 

„În modelul nostru de business, randamentul total al proiectului este undeva la 15% pe an pentru primii 10 ani. (...) Valoarea vine din două componente, în primul rând valoarea proprietăţilor şi randamentul operaţional pe care îl obţinem din vânzarea în profit, dar este vorba şi de expunerea pe piaţa de capital şi din aprecierea acţiunilor pe care noi le-am vândut astăzi şi care urmează să fie listate probabil în mai puţin de 12 luni“. 

Fondatorii vizează şi o potenţială trecere pe piaţa principală, însă acesta este un plan pe termen mediu, care va depinde de evoluţia holding-ului. 

„Intenţia este să ne mutăm pe piaţa principală imediat după anul al 3-lea, când sperăm că deja va fi vorba de o companie consolidată, cu un istoric atractiv pentru investitorii de calibru mai mare decât cei care sunt astăzi dedicaţi pieţei AeRo“. 

Meta Estate Trust se uită după achiziţii şi în alte oraşe mari precum Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu sau Oradea, unităţi care vor fi regândite şi revândute în această fază a proiectului de tip holding. 

„Cumpărăm în general consolidat, o scară de bloc sau mai multe apartamente în acelaşi proiect (...) Noi intenţionăm să adăugăm chiar şi valoare prin implicarea noastră, inclusiv să ajutăm dezvoltatorii să finalizeze aceste proiecte, dar încercăm să adăugăm o valoare pentru cumpărătorii finali. De exemplu, la unul dintre proiecte va veni şi un abonament la o sală de sport din apropiere odată cu achiziţia apartamentului“. 

Chiar dacă Meta îşi propune să iasă din proiecte în 6-12-18 luni, invitatul a explicat că în timp vrea să construiască şi un portofoliu pentru exploatare. 

„Simplificând, noi cumpărăm en gros şi vindem en detaill. Dar, în timp, vrem să devenim proprietari, cu un portofoliu de apartamente pe care să le şi exploatăm. Este intenţia noastră, dar lucrurile se aşează oarecum în funcţie de capitalurile atrase şi de momentul de dezvoltare“. 

Dincolo de modelul acesta, Meta Estate Trust îşi propune să intre şi în „jocul“ dezvoltării de proiecte proprii în următorii ani, însă acest pas va avea loc abia când holding-ul va atinge o anumită dimensiune. 

„Cred că vom fi obligaţi să dezvoltăm. La o anumită dimensiune, nu mai poţi păstra un model de business care astăzi funcţionează datorită unui capital de lucru relativ mic. După ce depăşim 30-40-50 mil. euro, cu siguranţă trebuie să ne gândim şi la dezvoltări de proiecte“. 

În acest sens, Voicu menţionează că ar putea fi vorba „în primul rând“ de proiecte de mass-market, întrucât investiţiile mai mari sunt mai puţin lichide, însă portofoliu de proiecte dezvoltate în regim propriu ar fi un mix, mai degrabă. 

Meta Estate Trust reprezintă o structură asemănătoare cu aşa-numitele REIT-uri, însă nu este un REIT din punct de vedere juridic, întrucât România nu are legislaţie pentru acest tip de structuri. Totuşi, holding-ul va distribui toate profiturile către acţionari în fiecare an, asemenea unui REIT. 

„Din această perspectivă vom fi similar cu un REIT, pentru că vrem să dăm toate profiturile către acţionari în fiecare an, sub forma unor acţiuni, ca să nu decapitalizăm compania, şi în felul acesta dăm valoare anuală acţionarilor noştri, similar cu un REIT“. 

Eugen Voicu spune că lansarea acestui proiect este un pas care face parte din strategia Certinvest de a se dezvolta şi pe piaţa investiţiilor alternative, în contextul în care Holde Agri Invest reprezintă un astfel de proiect pentru diagonala agriculturii. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank