ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Mirabela Miron, OFA UGIR: România are un număr mare de europarlamentari, care ar putea susţine interesele IMM-urilor româneşti la Bruxelles

18.06.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Cu 33 de locuri în Parlamentul European, România are al şaselea cel mai mare număr de europarlamentari După 2027, România nu va mai fi beneficiar net al fondurilor europene, iar banii vor veni cu un procent ridicat de cofinanţare.

România trebuie să lu­cre­ze pentru a creşte compe­ti­ti­vitatea IMM-urilor în ur­mă­torii ani, în contextul evo­lu­ţiilor economice europene şi globale, iar europarlamen­tarii români ar trebui să sus­ţină interesele companiilor ro­mâneşti la Bruxelles, a ex­plicat Mirabela Miron, pre­şe­dinta Organizaţiei Fe­mei­lor Antreprenor (OFA) din ca­drul Uniunii Generale a Indus­triaşilor din România (UGIR), în emisiunea ZF In­vestiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În contextul în care România trimite o delegaţie de 33 de europarlamentari este important ca IMM-urile din România să fie aliniate din toate punctele de vedere la ceea ce se întâmplă la nivel european. Vrem, nu vrem, vor­bim de o economie circu­lară, o Europă care se învârte în jurul acestui concept, vorbim de un Pact Verde şi un Pact Industrial la nivelul Europei şi este nevoie să fie prezente şi IMM-urile din România în această discuţie“.

OFA UGIR a lansat recent un proiect pentru creş­terea competitivităţii IMM-urilor româneşti până în 2030. Apelul vine cu 30 de priorităţi pe care organizaţia vrea să le dezbată în ţară şi Bruxelles în mai multe sesiuni.

La nivel european, Pactul Verde, aşa-numitul Green Deal, devine tot mai contestat, pe măsură ce contextul politic european şi global se modifică.

În paralel, zeci de companii mari europene s-au întâlnit în acest an la Antwerp, Belgia, unde au semnat un acord pentru promovarea unui Pact Industrial European.

Deşi aceste subiecte sunt de importanţă vitală la nivel european, în România au lipsit discuţiile şi dezbaterile înainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie, după ce actuala coaliţie de guvernare a ales să comaseze aceste alegeri cu alegerile locale.

„Vorbim despre un Pact Verde şi un Pact Industrial care dacă vor fi aplicate aşa cum se dezbate acum la nivelul Europei vor avea un puternic impact negativ la nivelul României pentru că nu avem nici capacitate, nici susţinere, nici cunoştinţe, să spunem, de a implementa toate aceste reforme pe care le vrea UE. România are un grup politic generos care ar putea susţine interesele IMM-urilor din România în următorul legislativ european“.

OFA înseamnă în prezent 800 de antreprenoare din România, cu un total de circa 20.000 de angajaţi, în timp ce la nivelul UGIR există companii care au în total peste 300.000 de angajaţi.

Mirabela Miron, specializată şi în atragerea de fonduri europene, a discutat în caddrul emisiunii şi despre oportunitatea care vine dinspre finanţările europene şi pe care autorităţile o ratează din cauza modului în care o gestionează.

„Din păcate, pe actualul cadru 2021-2027 nu stăm bine deloc. Au fost deschise foate puţine linii de finanţare pentru IMM-uri. Sperăm ca după alegeri, după 2024, să vedem mai multă activitate şi să nu se întâmple ce s-a întâmplat pe cadrul financiar pe care l-am încheiat, unde gradul de absorbţie real este undeva la 73%. Pierdem bani şi pierdem bani cu care putem dezvolta IMM-urile din România“.

Cadrul 2021-2027 este probabil ultimul în care România beneficiază de fonduri de coeziune astfel încât să fie beneficiar net al fondurilor europene. După 2027, banii europeni vor fi mai puţini, iar cerinţa de cofinanţare va fi mult mai ridicată.

„După 2027 România devine în principal contributor, vom mai avea ceva bani alocaţi, dar vor veni cu o cofinanţare extrem de mare şi nu mai avem plusuri de valoare, iar decalajele pe care nu le vom recupera acum, mai ales pe regiunile mai puţin dezvoltate, nu va putea if recuperat sau îl vom recupera cu foarte mari sacrificii“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank