ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Morphosis Capital vrea să facă exit în următorii 2-3 ani din toate companiile din primul său fond: Medima Health, Stay Fit Gym, EMI International, Cronos Med şi DocProcess

24.10.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Singurul exit integral al Morphosis Capital a fost tranzacţia Regina Maria – Clinicile Dr. Leahu, la care se adaugă două exituri parţiale, din Medima Health şi EMI International ♦ Al doilea fond Morphosis Capital va avea o dimensiune de peste 100 mil. euro. Antreprenorul Iulian Stanciu este unul dintre cei mai mari investitori din fond.

Compania de investiţii Morphosis Capital vrea să facă exit în următorii 2-3 ani din toate companiile în care a investit prin primul său fond de private equity, a explicat Adrian Netea, investment director Morphosis Capital, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În principiu, pe fondul I încercăm ca în următorii doi ani şi jumătate sau trei ani să nu mai avem companii în portofoliul fondului. (...) Credem că în momentul în care fondurile româneşti vor face exitul din cele mai bune companii în care au investit, atunci cred că şi antreprenorii din România vor începe să înţeleagă că private equity poate fi un partener foarte bun de scalare“.

Primul fond Morphosis Capital a fost înfiinţat pe finalul anului 2018 şi a investit în şase companii antreprenoriale: DocProcess, Medima Health, EMI International, Cronos Med, Stay Fit Gym şi Clinicile Dr. Leahu. Fondul a avut o dimensiune de 50 mil. euro şi cele mai mari tichete le-a plasat în Medima Health, Stay Fit Gym şi EMI International.

„Am avut o creştere foarte bună pe mai multe companii, iar noi în momentul de faţă încă nu am făcut exit cu niciuna dintre investiţiile de top, adică investiţiile unde avem cele mai mari tichete de equity: Medima Health, Stay Fit Gym şi EMI International“.

Reţeaua de imagistică Medima Health are în prezent 22 de clinici şi vrea să ajungă la 30 până în 2025, comparativ cu cele două clinici pe care le avea în 2020, înainte ca antreprenorul Vlad Ardeleanu să atragă Morphosis în acţionariat.

Şi reţeaua de săli de fitness Stay Fit Gym a înregistrat o creştere accelerată în ultimii ani.

„La Stay Fit Gym am investit în 2021, când aveau şapte săli de fitness. În prezent avem 44 de săli şi avem în plan să ajungem la 50 până la finalul anului şi la 70 până la finalul anului viitor“.

În ceea ce priveşte furnizorul de sisteme industriale de acces şi servicii de mentenanţă EMI International, compania înfiinţată de Jerome France a semnat trei tranzacţii de M&A în ultimii ani.

„La EMI avem discuţii în prezent pentru alte două tranzacţii M&A, dintre care una este destul de mare“.

Singurul exit integral realizat de Morphosis Capital din fondul I a fost tranzacţia prin care Regina Maria a preluat 51% din Clinicile Dr. Leahu, în timp ce medicul Ionuţ Leahu a rămas cu 49% din acţiuni.

În acelaşi timp, Morphosis Capital a semnat un exit parţial din Medima Health în 2022, când a intrat în acţionariatul reţelei de imagistică şi fondul de private equity Integral Venture Partners, respectiv un exit parţial din EMI International în 2023, când fondul de private equity Innova Capital a preluat pachetul majoritar de acţiuni.

Morphosis Capital a lansat recent în mod oficial fondul de private equity Morphosis Fund II, care este pe finalul etapei de fundraising şi ar trebui să ajungă la o dimensiune totală de peste 100 de milioane de euro.

„În fondul al doilea avem o investiţie de 40 de milioane de euro de la Fondul European de Investiţii (FEI), avem 15 milioane de euro de la BERD, iar diferenţa până la 100-110 milioane de euro este formată din family offices din România şi din Europa. Aş putea să spun că Iulian Stanciu este unul dintre cei mai importanţi investitori în momentul acesta“.

Morphosis Capital a atras o finanţare de 25 de milioane de euro prin PNRR pentru acest fond de private equity.

Al doilea fond vine cu tichete cuprinse între 10 şi 15 milioane de euro şi îşi propune să realizeze 9-10 investiţii. Fondul a semnat în primăvară prima investiţie, când Morphosis şi fondul belgian Vybros Capital Partners au preluat pachetul majoritar de acţiuni al şcolii private Mark Twain International School de la antreprenorii români Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu.

În august, Morphosis Fund II a semnat a doua tranzacţie, când a intrat alături de BERD şi CEECAT Capital în retailerul La Cocoş, preluând pachetul majoritar de acţiuni de la familia Nica. Această tranzacţie aşteaptă în continuare aprobarea autorităţilor.

„Noi am făcut anul acesta deja două investiţii din fondul II, dar am făcut încă cinci non-binding offers pe care le-am pus în piaţă anul acesta, care nu s-au concretizat. Deci dacă aveam mai mult noroc făceam trei sau patru investiţii în 2024. Vrem să începem foarte rapid deploymentul de capital din fondul II“.

Morphosis se uită în principal la companiile din sănătate, producţie de nişă, servicii B2B şi produse de consum şi comerţ cu amănuntul. Strategia pentru al doilea fond prevede ca 70% din bani să se orienteze spre companii antreprenoriale din România, în timp ce restul fondului va fi investit în companii din regiune, din ţări precum Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Croaţia.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank