ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Consiliul General nu a votat niciun PUZ în ultimul an şi jumătate. Cele gata să fie votate au probleme, cele noi nu au parcurs toate etapele

30.06.2022, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Edilul a înfiinţat o comisie tehnică de urbanism care să discute şi să negocieze cu dezvoltatorii pe proiecte acolo unde este cazul ♦ Nicuşor Dan spune că termenul pentru acordarea unei autorizaţii de construire ar putea scădea până la o lună şi jumătate în perioada următoare.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a votat încă niciun Plan Urbanistic Zonal în mandatul noii administraţii, în contextul în care au fost identificate probleme în cazul proiectelor mai vechi, care erau pregătite să meargă spre etapa de vot, a explicat Nicuşor Dan, primarul Capitalei, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Dacă discutăm pe zona de urbanism, Consiliul General nu a votat niciun Plan Urbanistic Zonal. (...) Cele mai vechi, care erau gata să fie votate, au probleme, iar cele noi nu au trecut încă prin toate etapele şi a fost şi un moment de aşteptare din ambele părţi după ce s-au suspendat PUZ-urile de sector, pentru că nu s-a înţeles ce vrea de fapt autoritatea publică“.

De cealaltă parte, edilul a spus că s-au înregistrat progrese în cazul proiectelor noi depuse spre autorizare, însă administraţia locală un se sfieşte să respingă proiecte dacă acestea nu se încadrează în regulamentul de urbanism. „Pe proiectele noi s-au făcut paşi intermediari, că este vorba de certificat de urbanism, aviz de oportunitate, aviz preliminar, avizul arhitectului şef. Pe aceste etape preliminare s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte zona de autorizaţii de construire, inclusiv pe proiecte importante de 30.000 mp construiţi. Rezolvăm orice cerere, uneori pozitiv, alteori negativ“.

Discuţia despre urbanism şi despre autorizarea de proiecte noi în Capitală a revenit în prim plan în ultimele zile, după ce Tribunalul Bucureşti a decis anularea în instanţă a Planului Urbanistic General (PUG), în cadrul unei speţe specifice. Nicuşor Dan spune că primăria va face recurs şi nu are emoţii „pentru că nu poţi pentru o clădire să distrugi regulamentul de construire din întregul oraş“. 

„Vorbind aşa în teorie, o localitate dacă nu are PUG are regulamentul general de urbanism, care e o hotărâre de guvern şi care dă nişte reguli minimale de construire, şi mai există Codul Civil, care se referă la distanţe laterale şi alte lucruri, dar s-ar afecta foarte mult coerenţa.“

„(...) Vreau să exclud posibilitatea ca PUG-ul să rămână anulat“.

În baza PUG-ului au fost dezovltate PUZ-uri de sector, care stăteau la baza autorizărilor de proiecte noi în ultimii ani. Totuşi, acestea au fost suspendate de Nicuşor Dan din cauza neregulilor pe care le cuprindeau, care încurajau o dezvoltare haotică a Capitalei şi care ar fi eliminat circa 600 de hectare de spaţiu vede din Bucureşti. Ulterior suspendării, acestea au fost atacate în instanţă.

„Am zis că PUZ-urile derogatorii trebuie să se oprească. Am avut o decizie foarte fericită a Consiliului General prin care s-a suspendat administrativ pe un an de zile şi această supendare a generat mai multe procese pe care le-am câştigat pe toate şi de aici intervine indolenţa şi chiar reaua credinţă a instituţiilor statului. Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul au pe masă încă din iunie 2021 motivele asumate de mine de nelegalitate a PUZ-urilor de sector şi trebuia să constate oficial şi să le atace în instanţă pentru a le suspenda. Nu au făcut-o şi a venit un ONG pe ultima sută de metri pentru a dispune suspendarea pe cale judecătorească“.

Primarul General spune că este fals că odată suspendate aceste PUZ-uri nu se mai poate construi, întrucât în cea mai mare parte a Bucureştiului se poate obţine un PUZ în baza PUG-ului.

„Mai există situaţia în are să fii proprietar pe un teren care e o zonă industrială şi tu vrei să dezvolţi acolo locuinţe sau birouri, şi-atunci trebuie să faci un PUZ cu care să vii la autoritate. Doar că ce era până acum o formalitate – veneai şi propuneai iar Consiliul General îţi dădea – a devenit acum o comisie tehnică de urbanism formată din specialişti care se uită să adă şi care este beneficiul pentru oraş al acestui schimb. Adică dacă tu faci 1.000 de apartamente poate ar fi util pentru oraş să faci acolo şi o grădiniţă, o şcoală sau un drum pe care să îl asumi tu. ăsta este tipul de negociere care abia acum începe“.

Dan consideră că autorităţii publice locale i-a lipsit până acum un organ prin care să poarte această discuţie transparentă cu dezvoltatorii, însă recunoaşte că aceasta a fost înfiinţată „cu o oarecare întârziere“, în urmă cu două luni. În acelaşi timp, dezvoltatorii şi consultanţii imobiliari din piaţa locală acuză administraţia locală că ar fi blocat dezvoltarea oraşului.

„Există două niveluri, urbanism adică PUG şi PUZ, şi există faza de autorizaţii de construire care respectă documentaţiile de urbanism. Pe faza de autorizaţii de construire am avut întârzieri, acum nu mai sunt aşa de mari. Noi ar trebui să dăm în 30 de zile şi dăm cam la 3-4 luni o autorizaţie. Pe zona de urbanism, unde au fost plângeri, suntem mai bine decât eram înainte. Abia acum am pus lucrurile într-o ordine pentru a îndrepta modul în care mergeau lucrurile, cu termoizolări de monumente, clădiri mai mari decât prevedea PUG sau mansardă cu două etaje şi fel de fel de năzbâtii. Am pierdut timp considerabil cu asta“.

În ceea ce priveşte noile cereri de autorizare, proaspăt înfiinţata comisie tehnică de urbanism are un dialog cu investitorii pentru a vedea cum pot fi soluţionate cele mai vechi.

„Există documentaţiile vechi care au parcurs deja multe etape şi pentru care există un blocaj ce necesită dialog. Soluţia simplă ar fi să le respingem pe toate în bloc, dar trebuie să vedem cum putem modifica proiectele să mai câştigăm puţin tip. (...) În general, 90% din PUZ-uri veneau la primărie să ceară un supliment de posibilitate de construire“.

Întrebat cum va merge înainte Bucureştiul la capitolul urbanism şi autorizări, Nicuşor Dan a explicat că în prezent comisia tehnică de urganism funcţionează şi vor ajunge tot mai multe proiecte la vot în Consiliul General pe partea de urbanism.

„Pe partea de autorizaţii de construire chiar acum am angajat 7-8 persoane, mai avem deschise 6 poziţii pentru arhitecţi, iar dacă vom ocupa poziţiile ritmul nostru de lucru se va mări foarte tare şi vom da o autorizaţie cam la o lună şi jumătate-două“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank