ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Oana Ursache, Românii de Pretutindeni: Sunt între 5 şi 9 mil. români în afara ţării. Ei pot reveni să investească aici în afaceri similare cu ce făceau în afară

23.08.2021, 19:45 Autor: Bogdan Alecu

♦ Românii din diaspora rămân în continuare cei mai mari investitori „străini“, însă experienţa acestora în afară poate aduce noi businessuri pe piaţa locală şi implicit atrage pe plan local mai multă forţă de muncă.

Românii care lucrează în afară trimit anual în ţară echi­va­lentul a peste 3% din Pro­dusul Intern Brut, însă mo­mentan statul român nu cunoaşte exact câţi români sunt în afara graniţelor.

„Nu avem cifre din păcate, INS are cifre, Ministerul de Externe are alte cifre, unii vorbesc de 4 milioane plecaţi, alţii de 9 mi­lioa­ne, discutăm astfel despre o diferenţă de 9 milioane de români. Dacă demonstrăm că ju­mătate din ţară este în afară, acest as­pect ar afecta organizarea administrativă a ţării, mo­tiv pentru care nu ne interesează acest as­pect. Ar rezulta că în anumite judeţe ad­mi­nis­traţia locală administrează doar jumătate din populaţia acelui judeţ. Dar din puncul nostru, în politica statului trebuie să avem sta­tistici corecte. Dacă noi nu avem o cifră corectă globală, cum să ştim câţi au investit aici? Se referă şi la banii pentru fa­mi­lie, pen­tru casă. Nu statul are grijă de acele familii, ci oamenii din afară“, explică Oana Ursache, secretar de stat la Departa­men­tul pentru Românii de Pretutindeni. Astfel nici date corecte cu privire la prezenţa la vot sau chiar legate de incidenţa cazurilor de COVID-19 sau cu privire la rata de vaccina­re nu există deoarece mulţi sunt în afara ţării.

Ea a subliniat că cei din afară pot aduce în România noi skilluri şi noi oportunităţi de afaceri. Sunt cei care lucreză în industria brânzeturilor maturate din Franţa sau Elveţia, sau cei din legumicultură din Spania, care acolo învaţă meserie, iar pe plan local pot deschide afaceri similare.

„Sunt mulţi care au învăţat în afară şi acum aplică aici ce au făcut acolo, de la pro­ducţia de brânză maturată la fructe şi legume“, a spus Oana Ursache.

Miza Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este aceea de a atrage inves­tiţii pe plan local din partea celor care acum lucrează în străinătate.

„Aşa cum au construit afaceri în afară, o pot face şi aici, doar că discutăm despre o reconstrucţie a încrederii în autorităţi şi societate. Trebuie să recâştigăm încrederea celor care au plecat. Unii s-au întors, cei care au plecat în 2008-2010, unii s-au întors şi au pierdut banii aici şi au plecat din nou. Diaspora Start-up a venit într-un moment bun, dar a venit pandemia şi multe dintre oportunităţi au fost încetinite“, a spus Oana Ursache.

De partea cealaltă se discută şi despre nivelul de trai dar şi de alt mediu de lucru. „Discutăm de români foarte bine pregătiţi, care nu doresc neapărat o maşină mai bună sau o casă mai mare, ci respect. Asta vedem din chestionarele completate de medicii care voiau să plece din ţară. Era vorba de lipsa de respect a societăţii faţă de o anumită cate­go­rie profesională. Mai pleacă şi pentru visul pro­fe­sio­nal. Nu vom putea convinge româ­nii care au trăit într-o socitate colegială unde îţi pui în practică visul“, a spus Oana Ursache.

Un exemplu de program este cel lansat de Ministerul Agriculturii pentru cei care vor să revină.

„Ministerul agriculturii are acum o linie de finanţare pentru cei care vor să revină şi să investească aici în agricultură, chiar dacă nu a făcut-o bine şi nu a contextualizat situaţia românului din afară, dar au destinat o linie de finanţare către tinerii din diaspora. Aşa ceva dorim să avem la mai toate ministerele, linii de finanţare speciale pentru cei din diaspora care nu pot avea o firmă cu trei ani experienţă în România, care nu obţine rapid o adeverinţă“, a spus secretarul de stat.

Ea spune că cei care vor să se întoarcă nu vor condiţii speciale, ei pot veni să completeze ideile celor din ţară. Lor le trebuie înlesnim accesul la informaţie.

„Un român plecat care revine pentru o afacere, înseamnă chiar şi cinci familii întoarse pentru că el nu a plecat singur. Tot cu ei se va întoarce. Pot reveni în ţară şi cei din Italia sau Spania, şi cei din UK sau Germania unde avem în fiecare ţară cel mai probabil peste un milion de români. Cei care au acumulat bani, sunt curajoşi, se gândesc să revină. Trebuie să colaborăm mai bine cu consiliile judeţene, cu cele locale, cu primăriile pentru că primăria ştie cel mai bine cine a plecat, cine s-a întors“, a spus Oana Ursache.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank