ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Oriol Casellas, Meta Estate Trust: Vom miza pe o diversificare a portofoliului. Piaţa rezidenţială din Bucureşti este afectată de lipsa predictibilităţii

12.07.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Meta Estate Trust este o structură de tip holding, care a fost înfiinţat de mai mulţi investitori români.

Suspendarea urmată de anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector, anularea Planului Urbanistic General (PUG) de prima instanţă - decizie care acum nu are efecte juridice, dar are efecte economice, influenţând strategia dezvol­tatorilor şi mai nou decizia de a modifica din nou limita TVA-ului de 5% sunt elemente care pun in dificultate dezvoltatorii care ajung să rezolve „puzzle-uri“ cu fiecare proiect.

„Efectele vor depinde foarte mult de forma finală a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea TVA-ului pentru lo­cuinţe. În ultima variantă analizată, tran­zacţiile închise cu plata avansului în 2022 vor beneficia şi în 2023 de cota redusă de TVA şi va ajuta la reducerea im­pactului şi la vânzarea apartamentelor cu pre­ţuri între 120.000 şi 140.000 de euro. Orice tranzacţie din 2022 va avea această cotă redusă. Dacă se publică în forma actuală, impactul ar fi unul pozitiv ca număr de tranzacţii. Pentru restul, pentru peste 140.000 sau sub 120.000 efectul va fi unul neutru. Sunt oameni care au plătit avansul, au făcut calculele, apartamentul se livrează în 2023 şi peste noapte se poate scumpi cu 20.000 de euro, iar dacă nu plătesc dife­renţa, avansul poate fi pierdut“, a explicat Oriol Casellas, CEO al Meta Estate Trust în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF şi CEC Bank.

Meta Estate Trust este o structură de tip holding, care a fost înfiinţat de mai mulţi investitori români, printre care Eugen Voicu, acţionar majoritar al Certinvest, Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator Erudio, Dragoş Bonea şi Alex Bonea, fondatorii Delta Studio, respectiv Cosmin Mizof, head of risk management, Certinvest. Aceştia au reuşit să atragă alături de ei alte câteva zeci de investitori strategici.

„Noi avem investiţii în apartamente mai scumpe de 140.000 de euro sau sub pragul de 120.000. investim în acestea deoarece sunt mai uşor de vândut ulterior şi permit o rotaţie mai rapidă a investiţiilor. Pentru Meta Estate impactul nu ar fi unul semnificativ, dar pentru dezvoltatori este o problemă pe termen lung. Impredictibilitatea modului în care sunt taxate unităţile pe care ei le vând fac dificilă organizarea şi definitiva proiectele pe viitor. Ei se bazează acum pe proiecte care să se încadreze în 140.000 de euro, în 120.000 de euro, poate la anul se schimbă iar. Este dificil pentru dezvoltatori deoarece greu se pot adapta la aceste schimbări rapide. Un proiect are o durată mult prea lungă pentru astfel de schimbări rapide. Acum un dezvoltator cu un proiect autorizat, cu autorizaţie de construire, va miza spre exemplu pe apartamente cu 2 camere pentru a se încadra şi va reduce numărului apartamentelor cu 3 camere. Dar el spre exemplu s-a organizat deja cu parcarea iar din două de trei camere face patru cu două camere şi vor lipsi locuri de parcare. Este un adevărat puzzle. Pe de altă parte, dezvoltatorii s-au obişnuit cu această impredictibilitate - suspendări, reveniri, modificări ale codului fiscal, modificări de cote“, a spus Oriol Casellas.

Prin anularea Planului Urbanistic General al Bucureştiului, chiar dacă nu produce efecte imediate, afectează predictibilitatea mediului investiţional.

„Prin această anulare a PUG-ului vedem că impredictibilitatea este la ordinea zile. În realitate nu ştii ce rămâne şi ce se schimbă in următorul an. Un oraş precum Bucureşti să nu aibă planificare urbană nu putem comenta. Urbanismul este o problemă majoră acum, am vorbit de suspendarea PUZ-urile de sector. În următorii 2-3 ani vor fi proiecte care nu vor demara din cauza lipsei autorizaţiilor, vom vedea o stagnare a ofertei de locuinţe noi  într-o perioadă relativ scurtă. Nevoia de locuinţe există, stocul actual nu are cum să se îmbunătăţească“, a explicat CEO-ul Meta Estate.

Holdingul a investit până acum în Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov şi Constanţa, în timp ce se uită spre Timişoara şi Cluj l Meta Estate Trust vrea să îşi formeze şi un portofoliu de apartamente pentru închirieri.

Holdingul Meta Estate Trust a atras deja aproximativ 79 mil. lei în urma celor două plasamente private derulate de compania lansată la începutul anului 2021, iar cel mai mare plasament s-a ridicat la 4 mil. euro, adică aproape 20 mil. lei.

În ceea ce priveşte intrarea în acţionariatul unor dezvoltatori, Meta Estate Trust a plasat până acum 2,5 milioane de euro în compania Novarion din Sibiu, respectiv 2 mil. euro într-o companie a grupului Redport, care dezvoltă proiecte în Capitală. Cea mai mare investiţie realizată până acum de Meta se ridică la 4 mil. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank