ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ovidiu Atanasiu, AmSchool: Interesul pentru şcoli private creşte. Chiar dacă urmăm curicula din SUA, mulţi elevi merg la facultate în România sau Europa de Vest

18.07.2024, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

American Alternative School (AmSchool) este pri­ma şcoală din România care vine cu un sistem de învăţare pe model nord-american, bazat pe educaţie persona­lizată, lucru în echipă, învăţare socială şi responsabilitate. „S-au schimbat foarte multe lucruri în mentalul tinerilor de azi. Nu mai învaţă aşa cum o făceam noi, ci puţin diferit. Au alte nevoi, iar managementul atenţiei este o mare pro­blemă - nu îi mai poţi ţine o oră să asculte ceva“, a explicat Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

American Alter­na­tive School (AmSchool) vine cu o ofertă educa­ţională radical di­fe­rită faţă de cea a şcolilor de stat şi private din Româ­nia. Curricula, modul de pre­dare şi de abordare a relaţiei dintre ti­neri şi profesori au fost gândi­te astfel încât să răspundă nevoilor genera­ţiilor ac­tu­a­le. „La AmSchool am creat un echilibru, pentru a asigura partea de calitate a procesului de învăţare, dar, în acelaşi timp, să le oferim şi libertatea de care au nevoie“, a explicat Ovidiu Atanasiu.

Modelul de predare al şcolii, care este acreditată inter­na­ţional prin programul Mizzou Academy creat de Uni­versity of Missouri, una dintre cele mai apreciate instituţii internaţionale de învăţământ superior, este cu totul diferit de cel al şcolilor tradiţionale. Astfel, tinerii învaţă în gru­puri mici, de 3-4-5 elevi, împreună. „Procesul de învăţare social este cea mai importantă inovaţie pe care am adus-o. Interacţiunea şi expunerea împreună la un anumit conţinut îi face să se implice. Noi suntem 100% din timp lângă ei – nu au nici măcar cele 10 minute ca în şcolile clasice – ca să îi ghidăm. Pentru că promisiunea pe care am făcut-o părin­ţilor copiilor cu care lucrăm este de a-i prelua şi a-i duce pas cu pas până în momentul în care tinerii sunt admişi la fa­cultatea care şi-o doresc“, a precizat fondatorul AmSchool.

Aceasta nu este însă singura schimbare importantă adusă. În cadrul şcolii, tinerii nu au teme şi nici nevoie de meditaţii. Învăţarea se face la şcoală, sub îndrumarea tutorilor, iar planul de educaţie al fiecărui elev este personalizat pe abilităţile, nevoile şi dorinţele acestuia.

„Nu există un profesor responsabil de predare – copilul trebuie să fie responsabil de propria lui învăţare, cum este şi normal să fie. Tinerii noştri lucrează pe baza unor planificări foarte clare. În fiecare dimineaţă ştiu ce au de făcut pe ziua respectivă şi, în momentul în care au nevoie de ajutor, se duc către tutori care sunt la dispoziţia lor. În sistemul nostru, un profesor este un instrument în mâna elevului, iar singurul lui scop este să îl ajute“, a mai declarat Ovidiu Atanasiu.

Procesul de evaluare a progreselor elevilor este realizat de către profesorii americani print intermediul parteneriatului cu University of Missouri. Absolvenţii AmSchool primesc diploma Mizzou Academy şi dau examenul SAT, care poate fi echivalat utlerior cu cel de bacalaureat din România, astfel încât pot fi admişi la orice facultate din ţară sau din străinătate. De asemenea, tinerii pot urma şi programul Dual diploma, care permite elevilor de la oricare liceu din România să obţină şi o a doua diplomă americană. Rezultatele obţinute sunt echivalate semestrial, iar în plus sunt recomandate o serie de cursuri din programa americană. La final, elevii pot da examenul de bacalaureat şi/sau examenul SAT, pe care îl pot echivala, iar cea mai mică obţinută până în prezent a fost 9,07.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank