♦ Proiectele dezvoltate în proximitatea Bucureştiului, dar în alte unităţi administrative vor permite „echilibrarea“ pieţei imobiliare din zona Capitalei pe măsură ce numărul noilor construcţii va scădea pe fondul blocării PUZ-urilor de sector.
Gabriel Voicu, vicepreşedinte al SVN România şi project manager al Cosmopolis, se aşteaptă ca în zona Capitalei creşterile de preţuri ale locuinţelor noi să fie de cel mult 10%, iar cererea şi oferta să fie „ajustate“.
„Poate anul acesta creşterea în piaţă să fie de 10%, dar an la an nu am văzut până acum creşteri mai mari de 3-5% în ultimii ani. Fluctuaţii mari nu ne aşteptăm să vedem, aşa cum au fost în perioada de dinainte de criza din 2009. Şi pentru 2022 ne aşteptăm tot la o creştere de 10%, dar depinde şi de cerere şi ofertă, nu doar de materiale. Sunt zone unde există cerere mare şi nu există ofertă suficientă. O parte din cerere va fi preluată de oraşele de lângă Bucureşti în contextul problemei
PUZ-urilor. Dacă cererea va fi în continuare ridicată, iar oferta mai redusă din cauza PUZ-urilor, atunci vom vedea creşteri de peste 10%, dar nu în 2022“, a explicat Gabriel Voicu. În plus, numărul dezvoltatorilor care aleg să construiască în afara Bucureştiului creşte, în ciuda faptului că infrastructura încă bate pasul pe loc.
„Sunt dezvoltatori care au ales să construiască proiecte rezidenţiale în afara Capitalei. Cosmopolis a început acum 13 ani şi a spart gheaţa atunci, iar acum este un oraş cu 13.000 de locuitori. Acesta este trendul acum, să ieşi din oraş, iar în Europa se întâmplă de 50 de ani acest trend“, a subliniat Gabriel Voicu.
În cazul Cosmopolis, proiectul rezidenţial a înregistrat o creştere a cererii pentru case şi apartamente mai mari, în contextul în care locuinţa a devenit mai importantă pe timp de pandemie. „În ultimii doi am văzut o cerere tot mai mare pentru case sau apartamente mai mari deoarece oamenii petrec mai mult timp acasă. Momentan avem un masterplan pe care noi îl urmăm, dar în funcţie de cerere putem realiza modificări ale acestuia“, a spus Ahmet Buyukhanli, preşedinte al Opus Land.
„Planul a fost de a investi 29 mil. euro în 2021 şi deja suntem acolo şi în 2022 vom investi o sumă similară.“
În primele nouă luni din 2021 au fost vândute 425 de locuinţe în cadrul Cosmopolis. Comparativ, vânzările în cadrul Cosmopolis s-au ridicat la 488 de unităţi locative în 2020.
Astfel, Opus Land, dezvoltatorul Cosmopolis, a înregistrat o cifră de afaceri de 29,5 milioane de euro în primele nouă luni din acest an, comparativ cu rezultatul de 30,6 milioane de euro înregistrat pe tot parcursul anului 2020. Rezultatele bune înregistrate în acest an au fost determinate în principal de multitudinea de facilităţi din cadrul proiectului şi de existenţa unor produse atractive pe segmentul caselor şi vilelor.
„Pandemia a fost resimţită mult mai puţin de locuitorii Cosmopolis, poate cel mai bun exemplu de proiect integrat de pe plan local. Complexul în sine oferă numeroase facilităţi şi opţiuni de petrecere a timpului liber fără a fi nevoit să îl părăseşti, de la plajă şi zeci de piscine la restaurante, locuri de joacă şi nenumărate opţiuni de cumpărături. Cererea pentru locuinţe în proiecte integrate a crescut exploziv în toată această perioadă iar faptul că avem şi un produs atractiv pe segmentul de case cu grădină a contribuit la acest rezultat – cererea pentru case a crescut cu peste 70%, nu putem ţine pasul cu cererea“, a spus Gabriel Voicu.
Investiţiile totale realizate în Cosmopolis până în acest moment se ridică la peste 370 de milioane de euro, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România, indiferent de segmentul pieţei imobiliare.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE