ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Raluca Rusu, R Systems Europe: România este o piaţă mică şi poate creşte şi când alte ţări sunt în recesiune. Noi dacă aveam de unde recruta, puteam avea un business şi mai mare

09.12.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

♦ Lipsa forţei de muncă din IT determină companiile din domeniu să investească în pregătirea celor care aleg o reconversie profesională ♦ Pe măsură ce investiţiile în digitalizare vor accelera, sectorul IT poate creşte indiferent de evoluţia economică locală sau regională.

Raluca Rusu, CEO, R Systems Europe, companie globală specializată în servicii de transformare digitală, cu prezenţă în peste 15 ţări pe trei continente se aşteaptă să înregis­treze pe plan local o creştere a businessului de 20%, ritm pe care îl ţinteşte şi pentru 2023.

„Noi suntem parte a unor programe care se întind pe mai mulţi ani şi sperăm ca trendul să meargă mai departe. Există discuţii cu privire la recesiune, sunt organizaţii din afara României care au oprit recrutările pentru o perioadă, dar nu vedem efecte şi pe partea noastră. Noi totuşi suntem o piaţă mică şi putem avea şi o altă evoluţie faţă de mediile internaţionale. Într-o medie sunt mai multe cifre incluse, iar această perioadă poate reprezenta şi o oportunitate. Noi spre exemplu puteam creşte mult mai mult dacă reuşeam să recrutăm mai mult. Este o piaţă a recrutărilor foarte competitivă, cu o cerere mare şi o ofertă mai redusă”, a spus Raluca Rusu în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Ea a subliniat că „vedem o cerere foarte mare pe partea de automatizare, de la testare la livrarea proiectelor, menţinere a reţelelor, de detectare a problemelor din reţea şi la astfel de proiecte lucrăm. Nevoia de automatizare există şi în alte domenii de business, unde se doreşte ca procesele repetitive să poată fi automatizate, să lăsăm oamenii să se ocupe de partea creativă şi de creştere. Lucrăm cu Orange şi Vodafone în România”.

În România, compania activează pe piaţa de tehnologie şi telecomunicaţii încă din anul 2001, având în prezent birouri în Bucureşti, Galaţi şi Craiova.

De asemenea, compania se află într-o perioadă de creştere accelerată atât din punct de vedere al business-ului, cât şi al dezvoltării echipei.

„Noi facem academii la nivelul tuturor birourilor unde suntem prezenţi. În funcţie de poziţiile pentru care vrem să creştem oamenii, cerinţele sunt minimale.“

 „Ne asumăm investiţia în oameni şi că va dura până când vor învăţa tehnologiile de care avem nevoie, dar astfel contribuim la creşterea industriei de IT în România. Avem inclusiv reconversii profesionale, oameni care vin din alte domenii. Sunt inclusiv avocaţi, oameni din poliţie, din diferite domenii”, a spus Raluca Rusu.

Biroul din Bucureşti al R Systems este sediul central al companiei în România şi principalul hub de dezvoltare şi inovaţie al organizaţiei în Europa.

„Acum în România vrem să încheiem cu 250 de angajaţi, faţă de 200 în septembrie. Facem parte dintr-un grup mai mare şi la nivel european avem 450 de angajaţi şi businessul este condus din HQ-ul din România pentru Europa. Specificul firmei în Europa, unitul deschis de doi ani, este cel de digital, dincolo de cel de telecom. L-am deschis iniţial pentru a ţinti piaţa din România, unde am văzut nevoia de digitalizare. Am vrut să ajutăm întreprinderile la început şi care au nevoie de susţinere. Începem chiar cu definirea nevoilor – ce au ei nevoie şi construim proiectele care au sens pentru ei. Ne-am dorit să creştem mai mult şi România este la început cu digitalizarea”, a explicat CEO-ul pe România.

În afara ţării au fost realizate investiţii mult mai mari, dar România accelerează atât în sectorul public cât şi privat cu digitalizarea.

„În România avem prezenţă fizică, cu birou şi în Galaţi şi Craiova dar angajăm la nivel naţional, avem campanii pentru mai multe locaţii din România şi pe măsură ce câştigăm masă, vom deschide şi locaţii fizice. Sunt mai multe centre universitare pe care le ţintim în România. unele sunt mai vizate, dar noi vrem să intrăm şi unde există potenţial iar competiţia nu este la fel de mare şi vrem să deschidem cu o echipă. Noi lucrăm inclusiv de acasă, dar încurajăm echipele să se întâlnească, să nu lucreze numai remote”, a spus Raluca Rusu.

Sediul R Systems ocupă etajul 5 al clădirii Tiriac Tower, respectiv o suprafaţă de peste 1.000 mp şi un spaţiu exterior constând într-o terasă verde cu o zonă amenajată.

„Ne-am mutat în Ţiriac Tower pentru că echipa locală creşte, iar şi anterior tot în zona centrală aveam birourile. Am dorit un birou modern de clasă A, care respectă toate cerinţele de sustenabilitate. Clădirea în sine nu este neapărat un motiv de a lucra de la birou, aici trebuie să existe şi un motiv social. Sunt colegi care vin pentru că aşa doresc, alţii nu ajung în fiecare săptămână”, a spus CEO-ul.

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank