ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Răzvan Nica, BuildGreen: Clădirile de birouri construite înainte de 2010 de cele mai multe ori au nevoie de investiţii suplimentare pentru a reduce amprenta de carbon

05.11.2024, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Răzvan Nica, managing partner în cadrul BuildGreen, consultant pentru certificări verzi şi soluţii de decarbonizare, explică faptul că pentru a reduce amprenta de dioxid de carbon şi implicit pentru a obţine cer-tificări care să atragă noi chiriaşi, multe dintre clădirile de birouri construite înainte de 2010 au nevoie de investiţii suplimentare pentru a creşte eficienţa sistemelor de încălzire şi răcire.

„Sunt clădiri care nu mai pot fi renovate în unele cazuri. Evident că toate clădirile de acum vor fi certificate şi sunt convins că majorita-tea proiectelor care, vorbind de clădiri de birouri sau centre comer-ciale mari, îşi doresc o poziţie de clasă A în piaţă. Dar au fost pro-iecte care au fost construite înainte de 2010, care trebuie să intre într-un proces de renovare, acolo, evident că se implementează tot ce ţine de sustenabilitate. Sustenabilitatea şi cerinţele legale re-prezintă şi ele un trigger care generează această renovare, dar nu tot timpul direct, pentru că se întâmplă ca chiriaşul să plece, să caute alte soluţii din considerente de business, din considerente de sustena-bilitate, dar acest lucru se va reflecta în piaţă. Poate fi renovată, poate fi convertită cu o altă destinaţie“, a explicat Răzvan Nica.

În opinia lui 50.000 de companii europene vor trebui să se adapteze noilor reglementări de raportare privind sustenabilitatea şi calculul amprentei de carbon, conform Directivei CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

„Într-o piaţă în care cerinţele de raportare sustenabilă devin tot mai stricte, propunem CarbonTool, o soluţie care aduce companiilor o metodă pentru a-şi gestiona responsabilităţile ESG şi a evita sancţiuni“, a declarat Răzvan Nica. „Prin integrarea inteligenţei artificiale, plat-forma automatizează procesul de introducere a datelor şi oferă reco-mandări personalizate pentru reducerea emisiilor de carbon, adaptate fiecărei industrii. CarbonTool se bazează pe o experienţă vastă acumu-lată de BuildGreen, care, în peste 15 ani, a decarbonizat peste 7,3 milioane de metri pătraţi de spaţii construite şi a redus cu peste 532.000 de tone echivalent dioxid de carbon“, a adăugat Răzvan Nica.

Normele ESG şi reducerea amprentei de carbon pun tot mai mare presiune atât pe companiile care închiriază birouri, cât şi pe dezvoltatorii şi proprietarii de clădiri de biro­uri. Din acest motiv, dacă în 2012 sau 2015 erau doar câteva clădiri noi de birouri care propuneau soluţii verzi precum instalarea de pompe de căldură alături de clasicele cen-tra­le pe gaz, în 2024 deja sunt două noi proiecte de birouri anunţate din start că nu vor mai avea conexiune la reţeaua de gaze, ci vor miza strict pe energia electrică verde.

Faptul că în România cele mai multe clădiri de birouri au fost con-struite în ultimii 10-15 ani reprezintă un avantaj, acestea fiind real-izate cu sisteme moderne de încălzire şi răcire, fiind unele eficiente, spre deosebire de cele din metropolele occidentale, unde numărul clădirilor cu vechimi de 30-50 de ani este unul relativ.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank