ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! REI Finance Advisors: Avem zeci de solicitări pentru componenta C.6 Energie din PNRR cu finanţări nerambursabile pentru producţie de energie destinată autoconsumului

11.03.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Sesiunile pentru axele destinate producţiei de energie din surse solare sau eoliene se deschid în data de 30 martie şi se închid după o lună, în 30 aprilie. 

Companiile din România pre­zintă un interes ridicat pentru mă­surile de investiţii cuprinse în aşa-numita componentă C.6 Energie din PNRR, care vine cu finanţări neram­bursabile pentru cei care vor să pro­ducă energie din surse regenera­bile desti­­nată consumului propriu, a expli­cat Roxana Mircea, managing partner, REI Finance Advisors, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, rea­lizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am avut şi au colegii noştri zeci de apeluri, de solicitări (...) S-au publicat patru ghiduri consultative, iar primele două axe de care vorbim mai mult azi suscită foarte mult interes, vizează autoconsumul. Nu avem încă o schemă care să finanţeze producţia de energie dedicată integral vânzării.“ 

Ministerul Energiei a publicat ghiduri consultative pentru scheme care sprijină autoconsumul. Prima dintre măsurile dedicate unor „noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile“ vine cu finanţări de maximum 15 mil. euro. 

„Avem o schemă care nu a fost notificată la Comisia Europeană, care acordă maxim 15 mil. euro, dar pornind de la proiecte de 0,4 MW, deci minim 2.500 mp de acoperiş sau teren lângă fabrica ta. Dacă nu ai acoperiş de 2.500 mp nu prea putem realiza acest proiect minimal aş zice.“ 

Beneficiarul primeşte punctaj pe această schemă dacă utilizează cel puţin 50% din energia pe care o produce. Energia rămasă o poate injecta în reţea, însă consultantul a explicat că marea majoritate a celor interesaţi vor să producă în principal pentru consum propriu. Mai mult, beneficiarul trebuie să investească 20% în capacităţi de stocare. Totuşi, Roxana Mircea atrage atenţia asupra unui element din ghidul consultativ care ar putea transforma schema într-o „loterie“. „Pentru a departaja, şi aici va fi o bătălie întreagă, te obligă să îţi asumi un procent mai mic. În speţă, dacă ai până la 1 MW ai finanţare 100% neram­bursabil, cel puţin asta este astăzi pe ghidul consultativ, ceea ce este foarte bine. Ce depăşeşte 1 MW până în 40 MW, de pildă pe solar se calculează un scenariu contrafactual plecând de la o comparaţie cu o insta­­­laţie clasică pe gaz, ceea ce te duce în 60-70-80% finanţare neram­bursabilă.“

„Însă, beneficiarul pentru a câştiga proiectul va trebui să opteze pentru o finanţare mai mică. Asta nu prea ne place pentru că este o loterie. Tu poţi opta pe 60% şi, totuşi, nu ai certitudinea că vei câştiga.“ 

Ea speră ca în consultările interne ale ministerului de resort să se discute un altfel de criteriu de departajare pentru a nu transforma schema într-o loterie. Una dintre variantele propuse de REI Finance Advisors ţine de numărul de locuri de muncă asigurat de beneficiar prin activitatea sa. 

Această schemă din componenta C.6 Energie din PNRR va fi deschisă în data de 30 martie şi se va închide după o lună, în data de 30 aprilie.

În acest context, invitata a precizat că proiectele ar trebui deja depuse până în data 15-20 aprilie. 

„Documentaţia este stufoasă, sfatul meu este să înceapă să pregătească să înceapă proiectele, vom vea o singură cerere de clarificări, ceea ce ne spune că se doreşte evaluarea foarte rapidă a acestor proiecte. La depunerea proiecetului trebuie să ai certificat de urbanism, şi nu doar atât, trebuie să depui la mediu documentaţia pentru obţinerea avizului (...) trebuie să ai studiu de fezabilitate, de soluţie, şi să fii sigur că obţii avizul tehnic de racordare că şi asta e o poveste“.  

Concomitent, ministerul Energiei a publicat şi ghidul consultativ pentru o axă dedicată marilor consumatori, tot în contextul componentei C.6. Aceasta vine cu finanţări de până la 30 mil. euro şi cu o alocare totală de 245 mil. euro. 

„E o schemă pentru marii consumatori, are aceleaşi caracteristici, se depune în acelaşi timp. E tot acelaşi lucru, doar că la final scrie «notificată la Comisia European㻓. 

Alte două axe pentru care au fost publicate ghidurile consultative şi care fac parte din această componentă din PNRR se referă la producţia de hidrogen verde şi proiecte de cogenerare. 

„Mai au posibilitatea să îşi producă hidrogen verde în instalaţii de hidroliză şi aici avem 149,5 mil. euro, iar sesiunea ţine până la finalul anului, sunt proiecte mai grele. Şi mai avem cogenerare de înaltă eficienţă, cu supracontractare avem 390 mil. euro, şi aici vom avea sesiune până în 30 iunie“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank