ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ştefan Arsene, Aeroponix Robotics: Investiţiile în agricultura modernă se vor impune întocmai precum maşinile electrice pe piaţa auto

11.02.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Culturile aeroponice, cele prin care se pot cultiva microplante, pot reduce cu 95% consumul de apă, iar mai departe, se pot cultiva chiar şi plante mature într-un sistem închis.

„Este o invenţie de în anii 60 iar iniţiativa noastră a pornit atunci când în Bacău nu am avut apă timp de 10 zile. Am mers la baraj şi am descoperit că 85% din apa potabilă merge către agricultură. Ne-am pus întrebarea – există un sistem de a produce plante fără a consuma atât de multă apă? Da – prin sistemul de aeroponie. Noi consumăm cu 95% mai puţină apă. Apa se recirculă în sistem. Planta stă pe un substrat special utilizat şi de astronauţi pe staţia spaţială şi creşte într-un geotextil special şi automat pătrund cu rădăcina prin geotextil şi rămân suspendate în aer“, a explicat Ştefan Arsene, fondator Aeroponix Robotics în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată de ZF şi CEC Bank.

El produce în acest moment sisteme pentru producţia de microplante şi intenţionează să le vândă către unităţi HoReCa.

„Targetul nostru este de a vinde astfel de sisteme către HoReCa. Spre exemplu în Bucureşti – un restaurant trebuie să aştepte distribuitorul să livreze de la câţiva kilometri, să stea blocat în trafic. Şi în plus, înseamnă pentru ei o reducere a costurilor. O caserolă mică de microgreens costă în comerţ 15x20 cm, costă 6 lei, iar o poţi obţine cu 3 lei. Şi mai trebuie luată în calcul şi prospeţimea. Folosim seminţe netratate sau modificate genetic şi doar apă filtrată pentru producţie. Atunci când vom trece către plante mature, atunci vom adăuga şi nutrienţi, însă pentru microgreens nu avem nevoie”, a spus Ştefan Arsene.

El a subliniat că pe măsură ce soluţiile pentru a reduce poluarea se vor implementa şi în agricultură, tot mai mulţi producători se vor îndrepta spre astfel de culturi care permit producţia de plante mai aproape de piaţa de desfacere şi pe suprafeţe mai mici. „În România trebuie să ne mobi­lizăm pentru a investi în agricultură modernă care să protejeze şi mediul. Mulţi spun că avem apă, dar am văzut la barajul de la Valea Uzului că jumătate era secat. Apa merge către agricultură, iar de acolo iese poluată de pesticide. La noi sistemul este unul închis. Noi folosim apă filtrată de la robinet“, a explicat Ştefan Arsene.

„Astfel de culturi vor apărea tot mai des şi în România – nu pentru că dorim noi neapărat, ci pentru că suntem împinşi de la spate, exact cum se întâmplă şi cu maşinile electrice. Ar trebui să existe programe şi din partea Ministerului Agriculturii pentru a susţine astfel de cercetări şi investiţii.“

El este fondator ?i administrator al Aeroponix Robotics, primul start-up din România bazat pe sistemul de aeroponie care are un impact favorabil asupra mediului în sensul c? reduce consumul de ap? cu pân? la 90%. El a investit pân? acum 10.000 de euro ?i a ajuns la al 15-lea model de sistem care are 2 m pe 40 de cm ?i trei niveluri. Deocamdat? în sistem se cultiv? doar microplante, îns? în Europa, cei cu acest sistem au ajuns s? cultive ?i legume.

“Acum noi cultivăm microgreens – ridichi, mazăre, linte, muştar. În Africa spre exemplu se cultivă cartofi, în SUA sunt sisteme care pot produce salată matură. Noi suntem la început. Există şi hidroponie şi aeroponie – noi avem aerofarm. Noi am mers pe aeroponie, o presiune joasă, iar ei merg pe hidroponie, o ceaţă la 15-20 de bari presiune. Obiectivul este de a merge spre HoReCa şi suntem în teste la Hard Rock Cafe până vom reuşi omologarea. Noi toate investiţiile le-am realizat din fonduri proprii şi concursuri pe care le-am câştigat la nivel european”, a spus Ştefan Arsene.

El mizează pe obţinerea unei finanţări europene pentru a extinde linia de business şi implicit a produce în serie echipamentele.

“A fost o discuţie acum doi ani pentru a obţine o finanţare, doar că nu aveam diferenţa de 10% pentru a obţine fonduri europene pentru cercetare şi dezvoltare, o finanţare de 100.000 de euro. Varianta bază, fără sistem de iluminat, încălzire şi închidere, ar costa circa 500 de euro, cu două niveluri iar varianta de top cu sistem de reducere a zgomotului, completă la 1.200 de euro”, a spus Ştefan Arsene.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank