ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ştefan Ilie, primar Tulcea: Am câştigat deja 30 mil. euro pe Valul Renovării din PNRR, adică peste 95% din suma destinată judeţului Tulcea

13.05.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Reabilităm blocuri, şcoli, grădiniţe, dar şi alte clădiri publice.

Primăria municipiului Tulcea a reuşit să atragă deja circa 30 de milioane de euro din PNRR prin intermediul Componentei C5 „Valul Renovării“, reprezentând peste 95% din sumele alocate judeţului, a explicat Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Cel mai important lucru care s-a întâmplat în acest an pentru noi a fost dechiderea PNRR şi este foarte important că pentru fiecare zonă, pentru fiecare judeţ s-au pus dinainte sume fixe, adică au dat posiblitatea fiecărei localităţi din ţara asta să nu concureze doar la nivel naţional, ci să folosească nişte bani alocaţi pe judeţe. Prima dată s-a deschis Componenta C5, Valul Renovării, şi noi am fost foarte bine pregătiţi şi am obţinut 95-96% din banii alocaţi jude­ţului Tulcea. Am obţinut undeva la 30 de milioane de euro, deci am dublat bugetul de investiţii pe care îl aveam pentru acest an“. 

Din cei 30 mil. euro, aproape jumătate se vor îndrepta spre renovarea energetică inte­grală aprofundată sau moderată a blocurilor situate pe trei artere principale ale oraşului. Restul se vor îndrepta spre reabilitarea unor clădiri publice, precum şcoli, licee, dar şi alte clădiri. 

„Principalele clădiri publice pentru care am obţinut finanţare sunt şcolile şi am obţinut pentru Colegiul Economic Delta Dunării 6 milioane de euro pentru moder­nizarea infrastructurii, pentru Liceul de Arte George Georgescu am obţinut bani europeni pentru toate corpurile liceului, pentru Colegiul Dobrogean Spiru Haret – clădire de patrimoniu – aproape 2 mil. euro. Bineîn­ţeles că la aceste proiecte vom avea şi noi partea noastră de cofinanţare pentru că nu vor rezolva toate problemele, dar este foarte important să primeşti bani nerambursabili“. 

Proiectele incluse în Valul Renovării de către Primăria Tulcea mai includ grădiniţe, sediul Poliţiei Locale şi fostul sediu al primăriei.

Totodată, acesta cuprinde şi 28 de staţii de încărcare pentru vehicule electrice. 

Dincolo de fondurile europene pe care le obţine, bugetul de investiţii al Primăriei Tulcea pentru anul 2022 este de peste 135 de milioane de lei, reprezentând 45% din bugetul local total pentru anul în curs. Oraşul va deveni un şantier în acest an, în contextul în care se derulează concomitent un proiect de asfaltare şi reabilitare pentru mai multe artere din Tulcea, dar şi un proiect de 25 de milioane de lei pentru sistematizarea şi preluarea apelor meteorice. 

„Aşa cum ştiţi, când plouă torenţial în municipiul Tulcea apele nu pot ajunge în Dunăre sau în alte locuri special amenajate şi inundă subsolurile blocurilor şi centrul oraşului. De-a lungul timpului a devenit o tradiţie să vedem caiacişti cum se dau cu barca în centrul oraşului, asta însemnând de fapt pagube imense, atât pentru locuitori pentru că inundă subsoluri şi maşini personale, cât şi pentru autorităţile publice pentru că strică drumurile, instalaţiile de apă şi canalizare şi alte bunuri publice. Şi am să dăm drumul la acest proiect, avem un antreprenor, iar lucrările au început în acest an“. 

Edilul spune că şantierul pentru acest proiect va produce un disconfort pentru locuitori, pe care este dispus să şi-l asume „cu orice risc“. Contractul are un termen de execuţie de 24 de luni, însă Primăria Tulcea speră ca acesta să ajungă mai rapid la finalizare

„Pentru că dacă nu facem sistematizarea apelor torenţiale, a apelor fluviale, nu putem clădi peste străzi oraşul, nu putem să ne gândim la niciun fel de investiţii atâta timp cât atunci când plouă apele ne inundă“. 

Bugetul de investiţii include circa 40 de milioane de lei care vizează patru proiecte de modernizare şi reabilitare a străzilor, cu un total de 45 de km de străzi. 

„O să avem o mare problemă în acest an şi iar o să îmi asum oprobiul public pentru că este o problemă cu adevărat, am discutat-o în nenumărate rânduri cu poliţia, pentru că la un moment dat şantierele se vor suprapune şi vom avea multe străzi închise, lucru care va afecta transportul public, iar cetăţenii va trebui să ocolească foarte mult pentru a ajunge la serviciu. Dar ţinând cont că aceste investiţii nu s-au făcut niciodată sau au fost făcute acum foarte, foarte mulţi ani, cred că oamenii vor înţelege şi vor vedea într-un final oraşul lor aşa cum şi-l doresc, cu străzi circulabile, cu trotuare pe care să poţi merge“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank