Dezvoltarea infrastructurii şi mai ales construcţia noii centuri ocolitoare în regim de autostradă, A0, impulsionează dezvoltatorii să cumpere terenuri în proximitatea nodurilor rutiere pentru a dezvolta viitoare proiecte industriale, explică Ştefan Surcel, head of industrial agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, în emisiunea ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
„Sunt deja dezvoltatori care comasează suprafeţe de teren, deja lucrează la masterplanuri şi au în plan construcţii de viitoare parcuri logistice. Acum spre exemplu vedem la Ştefăneşti dezvoltarea unui nou pol la intersecţia dintre A3 şi A0, pe A1, la eMag de asemenea încep să prindă contur noi proiecte. Acum în ceea ce priveşte viitoare proiecte, suntem în fază de securizare de terenuri şi autorizare, iar noi parcuri vor apărea la intersecţia dintre A0 şi autostrăzi sau drumuri naţionale“, a spus Ştefan Surcel.
În acest context, Bucureştiul poate atrage în perioada următoare investiţii în construcţia a încă 1,5 mil. mp de platforme logistice, pe lângă cele 3,5 mil. mp deja existente.
„În acest moment există loc de creştere spre 5 mil. mp în Bucureşti. Atunci când discutăm cu ceilalţi colegi din CEE, potenţialul este de a avea o suprafaţă dublă per capita decât avem în acest moment pe plan local“, a explicat Ştefan Surcel.
El explică faptul că România încă mai poate atrage nume noi şi pe lângă companii precum Ikea sau Pepco, în depozitele de pe plan local va mai veni şi Answear.
„Lipsa infrastructurii „a ferit“ România de multe nume noi, însă acum recuperăm. De aceea şi vedem investitori din Africa de Sud interesaţi să intre în România“, a spus consultantul.
Printre pieţele cu potenţial se numără şi Aradul, atât pentru logistică cât şi pentru industrial, pe măsură ce pieţe vecine precum Timişoara au ajuns la un nivel de saturaţie.
Spre exemplu, producătorul american Crane ChemPharma & Energy a închiriat 3.000 metri pătraţi spaţii de producţie în Industra Park Arad dezvoltat de Oresa Industra.
Înfiinţată în 1855, compania Crane livrează soluţii inovatoare şi bazate pe înaltă tehnologie pentru o gamă largă de industrii, printre care aerospaţială şi de apărare.
„Companiile de producţie au fost foarte active pe piaţa închirierilor de spaţii industriale şi de logistică în ultimii trei ani, iar dezvoltatorii sunt foarte dornici să construiască parcuri moderne pentru a răspunde acestei cereri, care vine atât din partea jucătorilor internaţionali, cât şi a celor autohtoni. Industra Park Arad, cel mai nou parc industrial din oraş, îndeplineşte toate cerinţele clintului Crane ChemPharma, companie care are ca ţintă principală fabricare de produse cu grad ridicat de inovare şi tehnologizare“, a spus Ştefan Surcel.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE