ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Cristi Moga, C&W Echinox: România rămâne o piaţă atractivă, dar blocajul din Bucureşti ţine la distanţă investitorii

22.03.2022, 00:00 Autor: Bogdan Alecu

Suspendarea urmată de anularea PUZ-urilor de sector în Bucureşti, dar şi lipsa unui orizont de timp pentru realizarea Planului Urbanistic General (PUG) necesar şi un dialog real între autorităţi şi investitori pun sub semnul întrebării atractivitatea Capitalei în ochii investitorilor.

„România alături de Ungaria şi Cehia au un volum mai mic de investiţii şi nu sunt nici prea multe produse disponibile în piaţă, faţă de Polonia, o piaţă mult mai mare. Polonia are o zonă specială în cadrul evenimentului iar fiecare centru regional de acolo are o zonă specială desemnată cu investitori şi promotori. Bucureştiul însă nu este reprezentat deloc. Niciun oraş din România nu este reprezentat. Clujul a fost reprezentat în toamnă la Real Expo, la München. Avem un stand pentru Ilfov, dar un investitor nefamiliarizat cu România, nu ştie ce este Ilfovul iar magnitudinea proiectelor promovate de Consiliul Judeţean Ilfov nu este una mare“, a explicat Cristi Moga, head of capital markets Cushman & Wakefield Echinox în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată de ZF & CEC Bank. Cristi Moga a fost saptămâna trecută prezent la târgul MIPIM, cel mai important eveniment destinat investitorilor din real estate, organizat în fiecare primăvară la Cannes.

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din Europa Centrală şi de Est care în 2021 au raportat o creştere a volumului tranzacţiilor cu active imobiliare, în timp ce pieţele din Cehia şi Ungaria au înregistrat scăderi faţă de 2020, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În România au fost consemnate anul trecut 54 de tranzacţii cu active imobiliare, dublu faţă de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creştere cu 0.2% comparativ cu anul anterior. După un prim semestru în care volumul investiţiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piaţa a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacţii de 618 mil. euro, dublu faţă de primele şase luni ale lui 2021.

Cele mai multe active tranzacţionate au fost din sectorul logistic si industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăţi. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacţionate, cele 8 clădiri de birouri care şi-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

„România este percepută ca o destinaţie atractivă pentru investiţii, mai ales de către cei care ştiu realitatea de la faţa locului. Cei care nu sunt familiarizaţi, întreabă spre exemplu acum care este situaţia cu privire la războiul de la nord. Sentimentul este pozitiv. Dintre tranzacţiile în curs unele au fost uşor întârziate – dar zile sau săptamâni, până văd cum va evolua războiul. După doi ani de pandemie în care nu a avut loc acest târg – MIPIM – cei mai mulţi voiau să discute despre evoluţia de după pandemie, dar acum toţi discută despre Ucraina. Se discută despre inflaţie, creşterea dobânzilor, blocajul din zona adminitraţiei Bucureştiului care impactează dezvoltările şi pipelineul pentru următorii ani. Mulţi dezvoltatori se întreabă ce proiecte vor fi livrate în următorii ani“, a explicat Cristi Moga.

În România au fost consemnate anul trecut 54 de tranzacţii cu active imobiliare, dublu faţă de 2020, volumul total investit fiind de 916 mil. euro.

La nivel regional, volumul tranzacţionat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior, dar diferenţele dintre ţări sunt substanţiale.

Polonia a avut o creştere de 8,3%, în timp ce piaţa din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacţiilor cu proprietăţi generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.

Cele mai mari tranzactii consemnate în România au implicat vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziţia Hermes Business Campus (75.000 metri pătraţi) de către Adventum Group de la Atenor. Adventum Group completează lista numelor noi de investitori care au intrat în România în ultimele 18 luni.

În plus, CTP, cel mai mare proprietar de spaţii logistice şi industriale din România, a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă printr-o serie de patru tranzactii cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank