ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank. Ovidiu Şandor: Avem discuţii cu firme care vor să relocheze în România activităţile din vestul Europei

23.06.2020, 11:32 Autor: Bogdan Alecu
România poate atrage noi companii şi investiţii în perioada de pandemie, mizând tocmai pe stabilitate şi dezvoltare, iar astfel de discuţii deja au demarat.

„Avem şi semnale din partea unor firme deja prezente în România care doresc să aducă aici şi alte departamente şi alte tipuri de servicii. Aşa cum am văzut şi în criza de după 2008 România a fost una din ţările care au beneficiat de transferul unor joburi din ţări de multe ori cu un nivel de salarizare substanţial mai ridicat. România este totuşi percepută ca o ţară stabilă din punct de vedere politic şi economic. O ţară în care poţi găsi angajaţi performanţi şi moti­vaţi şi cred că vom vedea în această reaşezare a diverselor industrii“, a spus Ovidiu Şandor, antreprenorul care prin inter­mediul Mulberry Develop­ment dezvoltă proiectul ISHO din Timişoara.

El a subliniat că deja sunt companii care discută relocări, iar birourile din Timişoara sunt luate în calcul.

„Avem deja discuţii cu companii care doresc să relocheze în România poate în Timişoara activităţile din vestul Europei fie dinspre Asia. În ultimele săptămâni am avut astfel de discuţii. Firmele deja prezente în birourile noastre sau firme care erau în discuţii să devină chiriaşii noştri au primit din interiorul firmelor lor solicitarea de a gândi cum ar putea Timişoara în cazul acesta prelua astfel de poziţii în diverse departamente de la cele tehnice de productive la baieti la servicii financiare la alte tipuri de astfel de activităţi“, a spus Ovidiu Şandor.

Principalul proiect al Mulberry este ISHO, care include o componentă de birouri care va ajunge la un total de 50.000 mp, o zonă rezidenţială, un parc, o parcare supraterană şi un hotel Radisson Blu, a cărui dezvoltare a fost pusă pe hold din cauza impactului pandemiei asupra industriei HoReCa.

„Cea de-a treia fază a birourilor ISHO intenţionăm să o finalizăm până la sfârşitul anului ne aşteptăm să vedem acolo chiriaş în primăvara anului viitor. Credem că de la 1 ianuarie majoritatea activităţilor econo­mi­ce vor reveni la normal. Pe partea de birouri există dorinţa unor firme ca o parte din angajaţii lor să continue să lucreze de acasă. Deci credem că acum multe dintre firme în această perioadă în care reevaluează modul de organizare şi amenajare a birourilor în toată lumea nu doar în România sau în Timişoara. Sigur multe dintre ele deja au implementat sau imple­mentează aceste măsuri de distan­ţare“, a subliniat Ovidiu Şandor.

În cazul componentei reziden­ţiale, dezvoltatorul continuă construcţia locuinţelor, iar 90% din apartamentele la vânzare sunt deja vândute.

„Suntem în curs de livrare cu prima clădire cea care se vede aici în spatele meu. Primele 100 de apartamente. Avem două alte clădiri cu 400 de apartamente în construcţie care vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Deci acolo lucrurile merg înainte cu privire la următoarele clădiri rezidenţiale“.

Am decis să le scoatem în piaţă doar după ce vedeam o reaşezare a situaţiei economice. Atunci vom scoate în vânzare următoarele blocuri şi probabil că atunci vom vedea şi mai bine ce se întâmplă în piaţă. Sigur că am văzut pentru o perioadă de vreme cum era şi normal de fapt lumea a avut alte preocupări decât achiziţia unui apartament. Vedem însă şi o revenire a interesului şi a cererii. Sigur la un nivel mai temperat decât înainte de pandemie“, a subliniat Ovidiu Şandor.

 

Cu ce probleme se confruntă Mulberry Development

►  Incertitudinea din economie, trebuie să existe un plan clar la nivel de ţară

►  Lipsa de încredere a clientului care are reflexul normal de a opri cheltuielile, ceea ce afectează economia.

►  Lipsa de claritate cu privire la direcţia în care ne vom mişca din punctul de vedere al reglementărilor şi măsurilor necesare pentru a reveni la o situaţie mai aproape de normalitate.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank