ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Mitrache, C&W Echinox: Tranzacţiile cu terenuri continuă - durează cel puţin doi ani autorizaţiile

03.10.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltatorii şi investitorii continuă să achiziţioneze loturi noi de teren în şi lângă Bucureşti pentru viitoare proiecte imobiliare, cele mai valoroase fiind cele care au deja PUZ şi autorizaţie de construire.

„Tranzacţiile cu terenuri conti­nuă, inclusiv în Bucureşti. Cei din zo­na de logistică şi industrial sunt foarte bine tranzacţionate în exteriorul Capitalei. Sunt şi investitori care gân­desc pe ter­men lung şi vor să securi­zeze terenuri, însă sunt şi dezvoltatori care vor să înceapă mai repede, mai ales dacă au şi finanţare bancară sau din cadrul grupului şi terenul trebuie valorificat“, a spus Alexandru Mitrache, Head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox în cadrul emisiu­nii ZF Investiţi în Româ­nia! Un proiect ZF şi CEC Bank.

În perioada 2020 - S1 2022 au fost finalizate tranzacţii cu terenuri desti­nate unor viitoare investiţii imobilia­re cu o valoare totală de 720 milioane de euro în Bucureşti, un nivel aproa­pe dublu în comparaţie cu cele cinci semestre anterioare acestei perioade (S2/2017 - 2019), fapt ce demonstrea­ză apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea unor noi proiecte chiar şi în contextul crizei sanitare şi al unor presiuni inflaţioniste puter­nice, potrivit datelor companiei de consul­tanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cei mai activi dezvoltatori din punctul de vedere al achiziţiei de tere­nuri în ultimii doi ani şi jumătate au fost cei prezenţi pe segmentul rezi­den­ţial, planurile acestora vizând construcţia a peste 30.000 de unităţi locative pe terenurile achiziţionate.

De asemenea, jucătorii de pe pia­ţa industrială şi logistică au finalizat tranzacţii de terenuri cu o suprafaţă totală de peste 1,2 milioane de metri pătraţi în aceeaşi perioadă, terenuri pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de metri pătraţi de spaţii industriale.

Reţelele de retail, în majoritate cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), au continuat să cumpere terenuri, în dorinţa de a-şi extinde portofoliile din România.

În total, în intervalul analizat (2020 - S1/2022) suprafaţa de teren tranzacţionată a fost de aproape circa 4.700.000 metri pătraţi (470 de hec­tare), fiind analizate 85 de tranzacţii, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Cumpărătorii cu capital româ­nesc au rămas cei mai activi în doi ani şi jumătate, cu 73% din volumul tran­zacţionat, dezvoltatorii străini, mai ales cei care vizează investiţiile în clă­dirile de birouri, fiind descurajaţi de impredictibilitatea în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor, dar şi a cos­turilor de construcţie. 

„Un teren de peste 3.000 mp tre­buie să aibă un PUZ. Odată cu sus­pendarea PUZ-urilor, trebuie să ne raportăm la PUG. Din 2020 nu mai avem niciun PUZ aprobat în Bucu­reşti pentru terenuri mari care impli­că forţă de muncă, taxe şi investiţii mari. Un PUZ alături de o autori­zaţie de construire durează circa doi ani, motiv pentru care sunt inves­titorii dispuşi să plătească în plus pe un teren care are deja documentaţia gata“, a spus Alexandru Mitrache.

În 2022, cea mai mare tranzacţie a fost realizată de Edificia Star Construct, care a cumpărat o parte din platforma industrială Chimopar situată pe Bulevardul Theodor Pallady, cu o suprafaţă de 248.000 metri pătraţi, unde intenţionează dezvoltarea unui amplu proiect rezidenţial. În topul celor mai mari terenuri tranzacţionate în acest an se mai află două loturi de teren, unul de 240.000 metri pătraţi în apropiere de autostrada A2 către Constanţa, iar celălalt de 65.000 metri pătraţi în Popeşti Leordeni, achiziţionate de dezvoltatorii şi operatorii de spaţii industriale şi de logistică VGP, respectiv WDP.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank