ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Alin Popa, Crosspoint Real Estate: În ultimii doi ani românii au avut rezerve mari de bani, 62% din tranzacţiile din 2021 au fost făcute cu cash

14.07.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Românii au dispus în ultimii doi ani de rezerve de bani pe care le-au îndreptat către achiziţii din piaţa imobiliară, cu precădere spre segmentul rezidenţial, întrucât 62% dintre tranzacţiile încheiate în 2021 au fost realizate cu bani cash, în loc de credit, a explicat Alin Popa, business development manager, Crosspoint Real Estate, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„În ultimii doi ani am observat că românii au început să aibă sau au avut şi încă au rezerve destul de mari de bani, inclusiv dacă ne uităm la tranzacţiile care s-au făcut anul trecut, undeva la 38% din tranzacţii au fost făcute cu credite ipotecare sau Noua Casă şi diferenţa a fost reprezentată de tranzacţii cu bani cash. Asta denotă faptul că foarte mulţi români cu venituri mari sau peste medie găsesc în imobiliare un plasament sigur”. 

În ceea ce priveşte ponderea românilor care fac achiziţii imobiliare prin intermediul creditelor bancare, consultantul a subliniat că în 2022 s-a observat o uşoară scădere referitoare la programul Prima Casă/Noua Casă. 

„S-a observat o uşoară scădere, spre exemplu anul trecut fondurile de 1,5 mld. lei alocate pentru acest program au fost epuizate în 2-3 luni. Ştiu că în momentul de faţă s-au accesat undeva la jumătate din fonduri, vorbim de aceeaşi sumă totală. Se resimte puţin creşterea dobânzilor, dar cererea este încă mare în România şi am observat că scumpirea creditului nu a fost neapărat un impediment pentru cerere”. 

Piaţa rezidenţială a înregistrat o încetinire a cererii odată cu declanşarea invaziei ruseşti din Ucraina, însă Alin Popa este de părere că cererea pe segmentul rezidenţial şi-a păstrat evoluţia din ultimii ani. 

„Cu mici fluctuaţii, cererea a rămas constantă, deci apetitul românilor petnru locuinţe noi există, dar stocul limitat va pune presiune din nou pe preţ şi coroborat cu costurile mari de construcţie va duce la o creştere de preţuri din cauza unei cereri mari pentru un stoc mic”. 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank