ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank Gabriel Blăniţă, Colliers: Cererea cu oferta încep să se echilibreze pe piaţa rezidenţială din România

01.11.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Efectele inflaţiei alături de creşterea do­bânzilor frânează piaţa rezidenţială şi după volume record în 2021, piaţa se temperează în 2022.

„Anul 2022 vine cu un 2021 al recordu­rilor pe rezidenţial. Este greu să vii după un an atât de bun şi să mai surprinzi. Acum se suprapun mai multe elemente negative pe piaţă - creşte inflaţia, cresc preţurile, avem efecte economice şi un război în Ucraina. Începând cu luna martie cererea pe rezi­den­ţial a început să scadă şi a început evoluţia de fierăstrău“, a spus Gabriel Blăniţă, associate director valuation & advisory services la Col­liers România în cadrul emisiunii ZF In­vestiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

În Bucureşti, diferenţa dintre numărul de tranzacţii şi livrările de locuinţe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019, fiind de circa 7.600 de unităţi. Există însă semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor creşte, iar cererea va înregistra un recul.

„Oferta însă nu este la fel de elastică precum cererea şi efectele se văd în termene de doi ani. Anul acesta oferta va depăşi recordul de livrări din 2021 atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional deoarece multe proiecte au fost începute în 2020 şi 2021. Ca urmare a cererii din pandemie, dezvoltatorii s-au grăbit să vină cu produse cât mai multe. Dacă anul trecut am avut o cerere peste livrări, acum se echilibrează începând cu S2 şi livrările mai multe vin pe o cerere mai mică“, a spus consultantul.

În restul ţării, această evoluţie a fost şi mai pregnantă, diferenţa dintre numărul de tranzacţii şi livrări crescând de aproape trei ori în ultima perioadă, faţă de anul 2019, la 19.900 unităţi.

Cluj­-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se con­centrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional. Zona metro­politană a Capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formea­ză împreună ultima treime.

„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidenţiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puţin 8 ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflaţie ridicată şi de o creştere a dobânzilor faţă de minimele istorice din 2020, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului“.

Peste 21.000 de unităţi se află acum în construcţie în Bucureşti şi în împrejurimi, circa 7.000 unităţi în Iaşi şi peste 5.000 în Cluj Napoca. În lipsa materializării unor factori majori de risc macroeconomic în 2022, consultanţii Colliers se aşteaptă ca piaţa să atingă un nou record de tranzacţii şi livrări în acest an.

Anul trecut, la nivel naţional, au fost livrate 71.405 locuinţe, în creştere cu 5%.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank