ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Valentin Morar, Wallberg: Intrăm pe două noi direcţii, dintre care una este logistica

10.11.2021, 18:30 Autor: Bogdan Alecu

♦ Valentin Morar, fondatorul şi acţionarul dezvoltatorului Wallberg, mizează în continuare pe Timişoara şi Braşov şi vrea să intre pe piaţa rezidenţială din Capitală l În paralel, vrea să intre şi în sectorul logistic.

CreŞterea puternică a comerţului online alături de o cerere tot mai mare pentru centre industriale care să atragă unităţi de producţie determină tot mai mulţi investitori să ia în calcul şi acest segment pentru viitoare proiecte.

„Avem două noi direcţii spre care vrem să mergem, dar sunt în faza de concept, pe lângă rezidenţial, logistica este una dintre ele. Sunt jucători mari în acest do­me­niu, dar este o nişă pe care putem intra, iar acum este momen­tul şi ur­mează să cum­părăm terenu­rile“, a spus Valen­tin Morar, CEO al Wallberg.

Dezvoltatorul ară­dean Wallberg va ajunge la investiţii totale de circa 65 mil. euro în proiectul XCity Towers din Timişoara în urmă­torii patru ani, în contextul în care acesta va cuprinde în final peste 950 de aparta­men­te, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 100 mil. euro.

Grupul Wallberg are o ex­pe­rienţă de aproape două de­cenii în piaţă şi a dez­voltat pro­iecte rezidenţiale în mai multe oraşe, precum Arad, Cluj-Napoca şi Braşov.

În prezent, compania conti­nuă dezvoltarea pro­iec­tu­lui Sunny­ville din Braşov, unde a in­vestit deja peste 20 de mi­lioa­ne de euro pentru cele 180 de aparta­men­te cuprin­se în pri­mele două etape, adică Sunny­ville Residence şi Sunny­ville Garden. Următoarele două etape ar presupune investiţii de încă 20 de milioane de euro.

„Din punct de vedere imobiliar Aradul nu oferă volumul pe care îl urmăresc, iar cum marjele sunt tot mai mici, ai nevoie de volum pentru a fi profitabil şi de aceea mergem către pieţe cu mai mult potenţial. Acum ne uităm la achiziţia unui alt teren în Braşov, continuarea proiectului din Timişoara şi să reluăm proiectul din Bucureşti. În Bucureşti am fost foarte aproape în acest an de a semna pentru un proiect de peste 1.000 de apartamente care a căzut în faza de due dilligence, partea de urbanism nu a mers. Dar nu am renunţat la ideea de a veni spre Bucureşti“, a spus Valentin Morar.

El a suliniat că evoluţia costurilor a pus presiune pe piaţa imobiliară din 2021, însă cerere există în continuare.

„Piaţa a evoluat bine în acest an. Costurile cu materialele de construcţii au urcat mult, iar acum a început să se aprecieze şi costul cu mâna de lucru. Aceste aprecieri au avut un impact asupra gestionării proiectelor. Am avut o parte din materiale cu preţuri fixate dinainte şi pe ce construiam nu am fost afectaţi. Preţurile apartamentelor au crescut, cu circa 18% în Braşov şi cu 7-8% în Timişoara. Nu a impactat puternic vânzările însă. Spre exemplu anul acesta în august am punctat chiar un record prin vânzarea a 18 apartamente într-o singură lună. am lansat al treilea bloc luna trecută în Timişoara unde am înregistrat rezervări pentru 15% din apartamente. Piaţa nu a fost afectată de scumpiri“, a subliniat Valentin Morar.

El a subliniat că Braşovul este centrul regional cu cel mai mare potenţial de creştere, iar în prezent „limitarea“ sa vine din lipsa de infrastructură.

„Braşovul are un foarte mare potenţial iar după construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov atunci oraşul va exploda cu siguranţă. Va avea un impact mai mare decât aeroportul. În Braşov avem şi clienţi care cupără pentru investiţie, dar nu într-un procent mare“, a spus CEO-ul Wallberg.

Una dintre principalele probleme ale dezvoltatorilor rămâne lipsa de predictibilitate, cum ar fi durata tot mai mare de emitere a unei autorizaţii pentru construire sau modificarea peste noapte, în prag de revelion, a legii care reglementa TVA-ul.

„Acum este dificil să dezvolţi în Bucureşti, dar probleme sunt peste tot în ţară. Nu ai nicio predictibilitate nicăieri. Spre exemplu am început autorizarea celei de-a treia clădiri în Timişoara, la începutul anului şi nici astăzi nu o avem. Sperăm să o obţinem într-o lună de zile. Planul era să începem în vară construcţia. Probleme cu autorităţile şi lipsa de predictibilitate le avem în toate oraşele unde suntem“, a explicat Valentin Morar.

El a subliniat că se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să crească în continuare pe piaţa locală, mai ales în contextul în care aici sunt şi printre cele mai accesibile case şi apartamente din Europa.

„România este ţara unde achiziţia unui apartamente este una facilă. În Bucureşti se poate cumpăra un apartament cu 100 de salarii, de 3-4 ori mai ieftin decât acum 12 ani. Clientul va fi obligat să accepte preţuri mai mari, este doar o chestiune de timp“, a conchis Valentin Morar.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank